Dinsdag 06/12/2022

Wat we zelf weten, doen we beter

Misschien moeten we ons toch minder snel van ons stuk laten brengen. Hoe meer uren baby's en peuters in kinderopvang doorbrengen, hoe groter de kans dat ze agressief en oncontroleerbaar worden als ze in de kleuterschool belanden, zo blokletterde een nieuwe studie onlangs. Volgens de onderzoekers vertoonde 17 procent van de kinderen die meer dan 30 uren per week door anderen dan hun ouders werden verzorgd tekenen van wangedrag op de leeftijd tussen 4,5 en 6 jaar. Bij de kinderen die minder dan 10 uur per week werden uitbesteed, vertoonde slechts 6 procent gedragsproblemen. De onderzoeksresultaten bleken geldig, ongeacht het geslacht van de kinderen, het inkomen van de ouders of het type opvang, inclusief live-in nanny's of au pairs.

Een van de auteurs van de studie, Jay Belsky van Birkbeck College in Londen, benadrukte dat er nooit voorheen zo'n groot aantal kinderen werd ondervraagd: 1.300 kinderen op tien plaatsen in de States. De studie kreeg ongelooflijk veel weerklank, haalde de voorpagina van zowel The Washington Post en Time, en op internetsites en dagbladkolommen werd een strijd uitgevochten die The Los Angeles Times de 'Mommy Wars' noemde. Bezorgde ouders haalden hun kinderen uit de crèche, psychologen wezen nog maar eens op het belang van de moederfiguur en de commotie drong door tot in Groot-Brittannië.

Maar kijk. Collega's van Belsky reageerden afgelopen weekend dat ze het niet eens zijn met zijn interpretatie van de gegevens. Ze beschuldigen hem ervan het onderzoek te gijzelen om zijn eigen agenda kracht bij te zetten. Want wat blijkt? Belsy suggereerde al zo'n vijftien jaar geleden dat de afwezigheid van de moeder schadelijk is voor jonge kinderen en werd dan ook enthousiast binnengehaald door actievoerders voor gezinswaarden. "Belsky interpreteerde de gegevens heel anders dan wij dat doen, zegt Margaret Burchinal, een van de kopstuken van het project. "Onze bevindingen onderschrijven zijn conclusies niet. Wat niet ter discussie staat, is dat sommige kinderen die de hele dag in de crèche doorbrengen sneller elkaars speelgoed zullen afpakken of omver duwen. Maar ze zijn niet superagressief en je kunt ze zelfs niet eens als agressief bestempelen.

Een andere collega, Marsha Weinraub, ook hogelijk ontstemd over de mate van persoonlijke publiciteit die Belsky heeft gekregen, kondigde een nieuwe, algemene persconferentie aan om 'een en ander bij te stellen'. "Als er al spake is van agressie bij de kinderen, dan heeft men verzuimd om uit te zoeken wat daarvan de precieze oorzaak is. Lastige kinderen kunnen een heleboel redenen hebben voor hun gedrag, van nerveuze ouders over gezondheidsproblemen tot een geboortetrauma. Onze resultaten wijzen helemaal niet uit dat kinderopvang een risico inhoudt. Het zou dat ook heel onverstandig zijn voor ouders om bepaalde keuzes te maken op basis van die studie."

Ja maar, stel nu eens dat we dat wel gedaan hadden. Dat we, vanuit onze drang om het beste te doen voor onze kinderen en de eeuwige onzekerheid die daarmee gepaard gaat, de onderzoekresultaten voetstoots hadden aangenomen. Per slot van rekening gaat het hier over professoren, universitairen, experts. Ze hebben ervoor gestudeerd, zij zullen dus wel weten hoe het moet zeker?

Nee dus. Wetenschappers zijn ook maar mensen van vlees en bloed, met hun eigen agenda, hun eigen kleine trekjes zoals ijdelheid en drang om te scoren, en het welbehagen van kinderen ligt niet vervat in cijfers en statistieken. Het is geen exacte wetenschap, want daarvoor spelen er te veel factoren mee. En wellicht doen er we er dus goed aan om meer op onze eigen intuitie te vertrouwen dan op de zoveelste studie. Want die wordt op een of andere dag toch weer tegengesproken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234