Dinsdag 01/06/2021

Wat we nu weten over aanslag Istanboel: zijn dit eerste foto's van terrorist?

null Beeld Haber Turk
Beeld Haber Turk

  • Drie zelfmoordterroristen brachten zichzelf tot ontploffing op internationale luchthaven Istanboel
  • Dodentol loopt op tot 41
  • Minstens 239 gewonden, zes zijn er ernstig aan toe
  • Voorlopig geen melding van Belgische slachtoffers
  • PKK distantieert zich: "IS is verantwoordelijk"
  • Sterke aanwijzingen dat IS achter de aanslagen zit

Dinsdagavond werd een driedubbele zelfmoordaanslag gepleegd in de luchthaven van Istanboel. Er vielen 41 doden en meer dan 200 gewonden. We volgden de hele avond, nacht en dag de ontwikkelingen op de voet.

Herbeleef hier hoe Turkije - en bij uitbreiding de hele wereld- plots in rep en roer stond door de zoveelste zware terreuraanslag in het land.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Volgens Habertürk TV is een van de terroristen te zien op onderstaande beelden. In ieder geval is het opvallend hoe de man rustig lijkt verder te wandelen, terwijl de rest in paniek lijkt.

null Beeld Habertürk TV
Beeld Habertürk TV

De Russische president Poetin heeft zijn medeleven uitgesproken met de slachtoffers van de aanslag in Istanboel.

President Poetin heeft vandaag zijn regering bevolen de sancties tegen Turkije in de sector van het toerisme op te heffen. Hij wil dat zijn regering het "normaliseringsproces" opstart in de commerciële relaties tussen Rusland en Turkije.

De uitspraken van Poetin komen er na het eerste telefoongesprek met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan sinds het begin van de diplomatieke crisis tussen Turkije en Rusland in november, nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalde.

Verder hebben beide landen, nu de 'ijstijd' na zeven maanden voorbij is, benadrukt samen op te trekken in de strijd tegen het internationale terrorisme. "Deze aanval toont aan hoe actueel de oproepen zijn om samen te vechten tegen terreur'', zei Poetins woordvoerder Dmitri Peskov tegen persbureau Interfax.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Quote

"Deze aanval toont aan hoe actueel de oproepen zijn om samen te vechten tegen terreur"

Gisteren schreven we nog dat het toerisme in Turkije fors is teruggevallen door terreuraanslagen en reiswaarschuwingen. Het aantal buitenlandse toeristen dat naar Turkije trok, is in mei opnieuw sterk gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (met meer dan 34 procent), het laagste niveau in 22 jaar. Dat bleek uit cijfers van het Turkse ministerie van Toerisme. Iets meer dan 35.000 Belgen trokken in mei naar Turkije, een daling met 38 procent tegenover vorig jaar. Dat zijn dus cijfers van voor deze zoveelste zware aanslag in het land.

Deze nieuwe aanslag op de luchthaven zal wederom zware gevolgen hebben voor de erg belangrijke toeristische sector in Turkije. Is dit de genadeslag voor het toerisme in het land?

null Beeld getty
Beeld getty

Ook het Belgische koningshuis betuigt zijn medeleven. Koning Filip heeft zijn condoleances overgebracht aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Na de aanslag in Istanboel kruipen sommigen in hun pen om hun pijn en verdriet uit te drukken. Zo ook schrijver en choreograaf Ish Ait Hamou. Hij schreef deze emotionele tekst:

VTM-reporter Robin Ramaekers is in de Ataturk-luchthaven in Istanboel waar gisteren tientallen slachtoffers vielen. "Turkije zet alles op alles om de situatie te normaliseren", zegt hij.

"Het is een gigantisch contrast met de situatie na de aanslag in Zaventem. Nauwelijks 15 uur na zo'n bloedige aanslag lijkt alle zijn normale gang te gaan, al zijn er minder passagiers dan gebruikelijk."

Ramaekers toont in een kort filmpje de kogelgaten in de ramen van de inkomhal. "Het moet een ongelooflijk vuurgevecht geweest zijn tussen de veiligheidsdiensten en de terroristen."

De Amerikaan Steven Nabil kwam gisteren met zijn vrouw terug van huwelijksreis. Het kersverse koppel wachtte in een café in de luchthaven van Istanboel op hun aansluiting naar New York toen de hel losbarstte.

“Ik ging net naar de derde verdieping om wat eten te halen toen ik schoten hoorde. Ik liep snel naar mijn vrouw toe, maar toen ik beneden kwam, begon een terrorist naar ons te schieten”, schrijft Steven op twitter. “Ik greep mijn vrouw bij de arm en rende weg tot we een schuilplaats vonden in een kast in een kapsalon.”

Stevens echtgenote was gewond en medische hulp was om evidente redenen veraf. Het koppel zat drie kwartier in de kast, muisstil opdat de terroristen hen niet zouden ontdekken.

Steven zette hete thee om als wapen te gebruiken, mochten de schutters het kapsalon binnendringen. "Ik probeerde mijn vrouw rustig te houden. Het waren de langste 45 minuten van mijn leven."

Paus Franciscus veroordeelt de "brutale terroristische aanslag" en de daders. De Paus verkondigde vanmiddag op het Sint Pietersplein dat hij bidt voor de slachtoffers, hun families en de "lieve Turkse bevolking".

null Beeld © AFP
Beeld © AFP

Volgens de Palestijnse ambassadeur zou een Palestijnse vrouw onder de dodelijke slachtoffers zijn. De Turkse autoriteiten melden dat ook vijf Saoedi's, twee Irakezen, een Tunesiër, een Oezbeek, een Chinees en een Jordaniër de aanslag niet hebben overleefd.

Eerder raakte al bekend dat een Oekraïner en een Iraniër het leven lieten.

Een Turks functionaris meldt dat 41 mensen om het leven kwamen. Eerder werd melding gemaakt van 36 dodelijke slachtoffers.

Het aantal gewonden werd ook bijgesteld. Eerder was er sprake van 147 gewonden, maar ondertussen wordt gemeld dat minstens 239 mensen gewond raakten bij de aanslag. 109 daarvan zouden het ziekenhuis al verlaten hebben

Volgens de Turkse autoriteiten lieten al zeker 23 Turken het leven bij de aanslag. 10 andere dodelijke slachtoffers hebben een andere nationaliteit. Daar is al zeker één Oekraïner en één Iraniër bij. Nog 3 andere slachtoffers hebben een dubbele nationaliteit.

De aanslag is nog altijd niet opgeëist en mogelijk gebeurt dat ook niet. Hoewel IS wellicht verantwoordelijk is voor de aanslag, eist de terreurorganisatie die mogelijk niet op. Volgens Turks expert Ozgur Unluhisarcikli eist IS aanslagen in andere landen wel op, maar in Turkije meestal niet.

Volgens Unluhisarcikli past deze aanslag perfect in het patroon van de vorige aanslagen die in Turkije werden gepleegd. "IS neemt in Turkije andere groepen dan gewone Turken in het vizier. Vaak zijn dat toeristen, Koerden of activisten."

Minstens vier personeelsleden van de luchthaven zijn bij de aanslag om het leven gekomen. Het zou gaan om Çagatay Çol, Sadik Petek (47), Mehmet Mert (30) en Ethem Uzunsoy (43).

Het forensisch instituut in Istanboel heeft al achttien slachtoffers geïdentificeerd. Hun lichamen werden ondertussen vrijgegeven.

De Turkse president Erdogan heeft op dit moment zijn Russische collega Vladimir Poetin aan de lijn. Het is het eerste contact tussen de leiders sinds de banden tussen beide landen bekoelden nadat Rusland zeven maanden geleden een militair vliegtuig uit de lucht schoot.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken roept via woordvoerster Maria Zakharova op om de krachten te bundelen tegen terrorisme. Zakharova noemt de aanslag een “hels bloedbad” en benadrukt dat Rusland meeleeft met de slachtoffers. “Enkel door eendracht maken we kans om te overleven.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vooralsnog geen enkele aanwijzing dat er Belgische slachtoffers zouden zijn gevallen. "Wij kregen een kwartiertje geleden nog een update van het consulaat-generaal in Turkije en daar werd nog altijd geen melding gemaakt van Belgische slachtoffers", klinkt het.

De Turkse autoriteiten proberen met behulp van camerabeelden en getuigenissen een tijdlijn samen te stellen van de aanslag. Gemakkelijk is dat niet, zegt een woordvoerder. "Het is een grote puzzel."

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault noemt de aanslag “afschuwelijk en laf”. De minister betuigde zijn medeleven met de slachtoffers en liet weten aan de zijde te staan van Turkije in de strijd tegen terrorisme. Hij maande de Franse toeristen in Turkije aan tot voorzichtigheid.

Frankrijk heeft ook een crisiscentrum geopend dat in nauw contact staat met de Turkse autoriteiten.

Jean-Marc Ayrault Beeld AFP
Jean-Marc AyraultBeeld AFP

Het is nog altijd niet helemaal duidelijk of er ook Belgische slachtoffers te betreuren vallen, maar de autoriteiten melden wel dat zeker één dodelijk slachtoffer van Oekraïne afkomstig is. Ook een Iraniër kwam om het leven.

Volgens Saoedische media raakten zeven Saoedi's gewond.

Ook NAVO-Secretaris-Generaal Jens Stoltenberg heeft gereageerd. Hij noemt de aanslag "afschuwelijk". "Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden en de Turkse bevolking." Hij benadrukt dat terrorisme nooit te rechtvaardigen is.

Jens Stoltenberg Beeld AFP
Jens StoltenbergBeeld AFP

Slechts enkele uren na de aanslag, meet het luchthavenpersoneel de schade op. Het puin wordt ondertussen geruimd en reizigers wandelen opnieuw door de luchthaven. De zones die vernield werden door de ontploffingen, worden afgeschermd.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verschillende getuigen vertellen hoe ze de aanslag overleefd hebben en hoe de terroristen te werk zijn gegaan. “De man was helemaal in het zwart en niet gemaskerd. Hij begon wild rond zich heen te schieten”, vertelt Paul Roos (77), een Zuid-Afrikaan die op vakantie was geweest in Turkije en op het punt stond naar huis te vertrekken.

"We doken achter een balie maar ik stond terug recht en keek hem aan", herinnert Roos zich. Toen de schutter stopte met schieten, ontploften er twee bommen. “Hij draaide zich om en liep naar ons toe met een wapen onder zijn jas. Hij keek zenuwachtig rond en liep de roltrap af. We hoorden nog schoten en daarna nog een ontploffing, en toen was het gedaan."

Een vrouw die net aangekomen was uit Duitsland vertelt over hoe de hel losbarstte. “Ik hoorde een ontploffing en iedereen begon te vluchten. Er lag overal bloed en lichaamsdelen. Ik zag kogelgaten in de deuren."

Politieagent Ahmed Furkan Gurtuna was aan het werk aan de paspoortcontrole toen de aanslag plaatsvond. “Ik zag hoe één terrorist de luchthaven binnenwandelde. Hij had een AK47 en begon op mensen te schieten. De politie probeerde hem neer te schieten en daarna hoorde ik een explosie.”

In de video hieronder zien we hoe bange reizigers schuilen in een winkel van de luchthaven.

Van de ongeveer 150 gewonden zouden er nog altijd zes in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen, dat melden Turkse media.

Het begint er meer en meer op te lijken dat IS verantwoordelijk is voor de aanslag. De Koerdische Arbeiderspartij (PKK) laat weten dat zij geen rol heeft gespeeld. PKK beweert dat IS achter de aanslag zit.

Rocco Piers, fractievoorzitter van de Nederlandse politieke partij GroenLinks in Amsterdam-Zuid, wandelde nog enkele uren voor de aanslag door de hal in de luchthaven. Toen hij in Schiphol van het vliegtuig stapte, besefte hij waaran hij was ontsnapt.

"We zijn er echt net aan ontsnapt,'' zegt Piers. "Die hal waar het is gebeurd, liepen we nog doorheen. Je kan die hal niet zomaar in, hè. Je wordt tegengehouden bij de ingang. Het lijkt erop dat er daarom eerst een vuurgevecht is geweest,'' zegt Piers die met een delegatie in Istanboel was om een statement te maken over de Gay Pride.

Rocco Piers Beeld Twitter/roccopiers
Rocco PiersBeeld Twitter/roccopiers

Een vlucht van Turkish Airlines die om 13.35 uur vanop Zaventem had moeten vertrekken, wordt geannuleerd. Dat staat te lezen op de website van Brussels Airport en in een communiqué van de Turkse luchtvaartmaatschappij.

Een andere vlucht van Turkish Airlines van Brussel naar Istanboel, die zou vertrekken om 11.50 uur, heeft een vertraging van veertig minuten. De status van de vluchten die om 07.45 uur, 12.45 uur en 19.30 uur op Brussels Airport vertrekken, is voorlopig ongewijzigd.

Er werden ook twee vluchten van Turkish Airlines, van Istanboel naar Brussel geannuleerd. Het gaat om de vlucht van 04.25 uur en die van 10.10 uur.

Turkish Airlines meldt online dat de vluchten met als bestemming de luchthaven Atatürk zijn hernomen, maar voegt er aan toe dat annuleringen of vertragingen mogelijk blijven.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) veroordeelde de aanslag vanmorgen in 'De ochtend' op Radio 1. "Dit doet ons allemaal terugdenken aan de aanslagen in Brussel, en wij veroordelen ze dan ook streng."

Reynders kan voorlopig niet bevestigen of er Belgen bij de slachtoffers zijn. "Wij wachten nog op informatie van de Turkse overheid. Er waren enkele Belgen op de luchthaven, maar twee uur voor de aanslag, en de laatste Belgische vlucht richting Istanbul was na de aanslag."

In de volgende uren zal bekeken worden of het reisadvies voor Belgen naar Turkije wordt aangepast, "maar er zijn al veel restricties", zei Reynders nog.

In een verklaring zegt president Erdogan dat de aanslag een poging is het imago van Turkije te beschadigen. "Voor terreurorganisaties is er geen verschil tussen Istanbul, Londen, Ankara of Berlijn.

"De aanslag had plaats tijdens de ramadan, waar wel uit blijkt dat terreur wordt gepleegd met geen enkel respect voor geloof en waardes."

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan Beeld ap
De Turkse president Recep Tayyip ErdoganBeeld ap

Istanboel krijgt van over de hele wereld steunbetuigingen toegezonden. Veel creatievelingen kropen in hun pen en stuurden mooie cartoons de wereld in.

Het luchtverkeer van en naar de luchthaven Atatürk is vanochtend weer opgestart. Veel van de vluchten zijn wel geannuleerd of vertraagd. Turkish Airlines heeft laten weten vluchten voorlopig uit te stellen. Vliegtuigen die gisteravond op weg waren naar de luchthaven kregen geen toestemming meer daar te landen. Meerdere toestellen werden omgeleid naar andere vliegvelden na de zelfmoordaanslag bij de veiligheidscontrole op de internationale terminal.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het dodental van de zelfmoordaanslag op het vliegveld Atatürk bij Istanbul is opgelopen tot 36. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim bekendgemaakt. Het aantal gewonden staat volgens laatste berichtgeving op 147. Slechts een klein deel daarvan is volgens de Turkse premier zwaargewond.

De premier bevestigt dat de kans groot is dat er buitenlanders onder de slachtoffers zijn. Volgens de premier gaat het om drie zelfmoordterroristen, die dinsdag met de taxi naar het vliegveld zijn gekomen, daar het vuur openden en zichzelf daarna opbliezen. De eerste vindingen wijzen volgens de premier erop dat IS achter de aanslag zit.

Het overgrote deel van de 147 gewonden en 36 doden is Turks. Welke nationaliteit de andere slachtoffers hebben, is niet bekend. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog niet bevestigen of er Belgen onder de slachtoffers zijn.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Op de luchthaven van Atatürk in Istanboel zijn alle vluchten geannuleerd tot woensdagochtend 5 uur, zo deelt de luchthaven mee op haar officiële Twitteraccount. Alle vluchten worden omgeleid naar nabijgelegen luchthavens.

De eerste cartoons over de aanslag verschijnen al op Twitter:

Na de aanslag van gisterenavond in de luchthaven Atatürk hebben verschillende wereldleiders de gewelddaad veroordeeld.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei "geschokt" te zijn door "deze nieuwe laffe daad van terrorisme". "Ik wil aan het hele Turkse volk zeggen dat we ons verenigd hebben in de strijd tegen het terrorisme en we elkaar zullen ondersteunen", aldus Merkel.

De Franse president François Hollande veroordeelt de aanslag, een vreselijke gewelddaad, met klem. "Deze terroristische daden volgen op andere aanslagen, waardoor de situatie in Turkije nog moeilijker wordt", aldus de staatsleider. "We moeten actie ondernemen - zoals we dat ook voor Europa en Frankrijk doen - en onze diensten nog beter coördineren, zodat we de nodige stappen kunnen zetten in de strijd tegen het terrorisme."

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet tot slot weten dat hij hoopt dat de verantwoordelijken van de aanslag gevat zullen worden, en dat ze rekenschap zullen afleggen

“Turkije heeft de kracht en de vastbeslotenheid om deze aanslagen te overwinnen”, zegt premier Yildirim. Deze aanslagen zijn een “wereldwijde bedreiging” volgens de premier. Hij wijst erop dat de aanslagen plaatsvinden, net wanneer Turkije succes boekt in het bestrijden van terrorisme.

De Turkse premier Binali Yildirim. Beeld AFP
De Turkse premier Binali Yildirim.Beeld AFP

De Turkse premier Yildirim zegt dat de terroristen per taxi aankwamen op Atatürk Luchthaven in Istanboel.

Alle drie de zelfmoordterroristen openden het vuur alvorens zichzelf op te blazen. Dat zegt de Turkse premier Binali Yildirim op basis van de eerste bevindingen van het onderzoek.

Volgens de Turkse premier Yildirim is het luchtverkeer van en naar de luchthaven van Istanboel weer hervat. Atatürk Airport is de derde grootste luchthaven van Europa.

De Turkse premier Binali Yildirim stelt het officiele dodental naar boven bij: 36 doden na de aanslagen op het vliegveld van Istanboel. Onder de gewonden zouden "enkele zeer zwaar gewonden" zijn, volgens de premier.

Yilidirim zegt dat er "zeker buitenlandse doden" zijn gevallen bij de drievoudige aanslag.

In een persconferentie zegt de Turkse premier Binali Yildirim dat onderzoek naar de aanslag erop wijst dat Islamitische Staat achter de aanslagen zit. Dat meldt Reuters.

Het Witte Huis heeft in een verklaring laten weten de aanslagen op de luchthaven Atatürk in Istanboel "in de sterks mogelijke bewoordingen" te veroordelen. Het Witte Huis zegt vastberaden te blijven in zijn steun aan Turkije.

Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is "het gevaar van terreur nog nooit zo groot geweest''. Voor zijn Democratische tegenhanger Hillary Clinton is de aanval een herinnering dat de VS zich niet kunnen terugtrekken.

Na de drievoudige zelfmoordaanslag op de luchthaven Atatürk in Istanboel, roept de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op tot een "gezamenlijke internationale strijd" tegen het terrorisme.

President Erdogan veroordeelde de terreuraanslag, die volgens hem onschuldige burgers trof. In een verklaring zei Erdogan dat dergelijke "gruwelijke" aanval in elke luchthaven ter wereld kan gebeuren. "Ik hoop echt dat de aanval op de luchthaven Atatürk een keerpunt zal zijn, een keerpunt in de gezamenlijke wereldwijde strijd tegen terroristische organisaties, met de westerse landen in de hoofdrol."

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld ap
Beeld ap

Bij de aanslag op de luchthaven Atatürk in Istanboel zijn 32 doden en 88 gewonden gevallen. Dat meldt persagentschap Dogan. Volgens de gouverneur van Istanboel, Vasip Sahin, is de aanslag het werk van drie kamikazes. De gouverneur sprak eerst over 28 doden, terwijl volgens een Turkse functionaris tot 50 doden zouden zijn gevallen, melden verschillende media.

Onder de doden en gewonden zijn ook 28 buitenlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat het nog te vroeg is om informatie te geven over mogelijke Belgische slachtoffers.

De aanslag vond dinsdag plaats rond 22.00 uur Belgische tijd in de buurt van de ingang van de veiligheidscontroles bij de aankomsthal. Volgens de gouverneur werd de aanslag uitgevoerd door drie zelfmoordenaars, die niet zijn opgenomen in de slachtofferbalans. De aanvallers zouden eerst het vuur geopend hebben op de menigte in de luchthaven, waarna het tot een vuurgevecht kwam tussen de politie en de daders, die zichzelf vervolgens hebben opgeblazen.

De gewonden werden met tientallen ambulances overgebracht naar ziekenhuizen in de buurt. Alle vluchten naar de luchthaven worden omgeleid naar andere luchthavens. De Atatürk-luchthaven is een van de drukste luchthavens ter wereld, die jaarlijks 60 miljoen passagiers over de vloer krijgt.

President Tayyip Recep Erdogan heeft gisterenavond met verschillende ministers een spoedvergadering gehouden in de hoofdstad Ankara, en eerste minister Benali Yildirim is meteen na de aanslag naar Istanboel vertrokken.

De aanslag werd nog niet opgeëist, al gaan er stemmen op dat de aanslag uitgevoerd zou zijn door terreurgroep Islamitische Staat.

Het is nog te vroeg om informatie te geven over mogelijke slachtoffers of om het reisadvies naar Turkije aan te passen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "We moeten wachten op nieuwe informatie in verband met mogelijke Belgische slachtoffers en om ons reisadvies aan te passen.
Het consulaat-generaal van België probeert in Istanboel via de lokale autoriteiten meer informatie te krijgen.

Voor Turkije geldt door aanslagen de voorbije maanden in grootsteden als Istanboel en Ankara al een verstrengd reisadvies. "We herhalen dan ook onze vraag om steeds goed de richtlijnen van de veiligheidsdiensten te volgen", aldus Mareel. "Daarnaast vragen we om de luchthaven te mijden, en aan de mensen die in de buurt waren op het moment van de aanslagen, om hun familie of vrienden te contacteren."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR), premier Charles Michel (MR) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) hebben via Twitter de aanslag op de luchthaven van Istanboel veroordeeld en hun medeleven uitgedrukt aan de slachtoffers en hun families:

Het aantal gewonden is opgeschroeft tot 106. Dat meldt de Turkse zender NTV op basis van ziekenhuisbronnen. Eerder was sprake van 60 gewonden.

Onder de dodelijke slachtoffers zou een 5-jarig meisje zijn.

Touroperators Thomas Cook en Jetair wachten het reisadvies van Buitenlandse Zaken af alvorens maatregelen te nemen. Thomas Cook, dat in tegenstelling tot Jetair wel vluchten heeft naar Istanboel, weet wel al dat er geen klanten betrokken waren bij de aanslag.

"De vluchten naar Antalya, Izmir, Dalaman en Bodrum worden in dit stadium behouden", aldus Jetair-woordvoerster Florence Bruyère. "We volgen de informatie op, er werd nog geen beslissing genomen over morgen. We gaan dat bekijken met Buitenlandse Zaken, het is nog te vroeg om daarover uitspraken te doen."

Op Brussels Airport werd dinsdagavond de vlucht van 22.45 uur naar Istanboel geannuleerd, is te lezen op de website.

IS heeft tot op heden nog nooit een grote terreurdaad in Turkije opgeëist en de beweringen van de Turkse autoriteiten over betrokkenheid van IS bij vorige terreur blijven daardoor hoogst twijfelachtig. Maar deze keer lijkt IS wel een waarschijnlijke piste: door de werkwijze bijvoorbeeld (team van schutters dat eerst zoveel mogelijk slachtoffers maakt, om zichzelf daarna te laten ontploffen met een meer dan gemiddelde springlading — IS heeft daar zelfs een term voor: 'inghimasi') en door de timing op het einde van de ramadan.

In de Turkse media zijn er al speculaties dat het gaat om een wraakactie voor het Turks-Israëlische verzoeningsakkoord dat vandaag is ondertekend. Maar de kans is klein dat IS (of welke groep dan ook) in staat is om zó snel te reageren. Als dit het werk zou van IS en het gaat om een vergelding, dan heeft die waarschijnlijk veel te meer te maken met het bezig zijnde offensief van Koerden tegen IS in de Syrische stad Manbej. Daar houdt Turkije zich immers afzijdig — en werkt het volgens de VS zelfs mee — ondanks eerdere beloften dat het een opmars van de Koerden daar zou stoppen omdat die ook een vijand zijn van Ankara. Turks hoogverraad, in de ogen van IS.

Turkse politieagenten aan Atatürk Airport Beeld Getty Images
Turkse politieagenten aan Atatürk AirportBeeld Getty Images

Volgens nieuwsagentschap Dogan vermoedt de Turkse politie op dit ogenblik dat Islamitische Staat achter de aanslag zit. Volgens een regeringsbron is het echter nog te vroeg om deze link te bevestigen.

De Turkse autoriteiten komen omstreeks 3 uur met een lijst van slachtoffers, laat een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken weten.

Tot morgenochtend 8.00 uur mogen er geen vliegtuigen vertrekken vanaf Istanbul Atatürk.

Op nieuwe videobeelden is te zien hoe een van de terroristen wordt neergeschoten. Hij valt op de grond en na enkele seconden vindt er een explosie plaats. Vermoedelijk op het ogenblik dat hij zijn bomgordel tot ontploffing bracht.

President Erdogan heeft na de aanslag spoedoverleg gepleegd met de premier Binali Yildirim en de legerleiding. Dat gebeurde in het presidentieel paleis. Volgens persbureau Anadolu heeft de premier zijn crisisstaf bijeen geroepen. Een speciaal team houdt zich bezig met het verzamelen van informatie over de gebeurtenissen van vanavond.

De Turkse Justitieminister Bekir Bozdag zei in het parlement: "Ik veroordeel ten strengste de uitvoerders van deze terreuraanslag, en zij die de opdracht hebben gegeven". Hij voegde er aan toe dat hij informatie heeft over de terroristengroepering die verantwoordelijk is voor de aanslag, maar dat hij die niet zou meedelen alvorens het bevestigd is."

Volgens Vasip Sahin, de gouverneur van Istanbul vielen er bij de aanslag op de luchthaven niet 10, maar 28 doden. Dat vertelde hij aan de Turkse media. Hij deelde ook mee dat de Turkse autoriteiten geloven dat er 3 zelfmoordterroristen hebben toegeslagen in plaats van 2.

Facebook heeft de Safety Check ingeschakeld. Met dit hulpmiddel kunnen mensen aan vrienden en bekenden laten weten dat ze veilig zijn.

Turkije kreeg dit jaar al zes terreuraanslagen te verwerken, van zowel IS als de PKK. Het is echter nog niet duidelijk wie er achter de aanslag van vanavond op de luchthaven zit.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Het vliegveld Atatürk wordt volledig ontruimd, meldt de Turkse politie aan persbureau Reuters.

Update van staatspersbureau Anadolu: 60 gewonden, van wie zes er ernstig aan toe zijn.

Een medewerker van de Amerikaanse antiterreurdienst vertelde aan NBC News dat de aanslag op de luchthaven van Istanboel "aansluit bij het profiel van IS, niet van de PKK," aangezien de PKK normaal gezien geen internationale doelwitten viseert.

Er wordt ook beweerd dat de dader "Allahoe Akbar" zou geroepen hebben, iets wat PKK-leden niet doen. Al is ook dat nieuws voorlopig onbevestigd.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had gisteren nog gewaarschuwd voor verhoogd terreurgevaar in Turkije.

Luchthaven Atatürk in Istanbul, vernoemd naar de eerste president van de Turkse republiek, is het belangrijkste vliegveld van het land. Het vliegveld is hard op weg om de op twee na drukste luchthaven van Europa te worden.

In 2007 verwerkte het vliegveld nog 25 miljoen bezoekers. In 2014 liep dat aantal al op tot 57 miljoen passagiers.

De luchthaven ligt in het Europese gedeelte van de stad, het stadsdeel Ye¿ilköy, 24 km zuidwestelijk van het centrum van de stad.

De luchthaven is de thuishaven van Turkish Airlines. De aanslag vond plaats in de internationale terminal (terminal A). In totaal zijn er drie terminals; naast de internationale een binnenlandse en een vrachtterminal.

Bij Istanbul wordt sinds 2014 een nieuwe luchthaven gebouwd, volgens de Turkse overheid moet dat de grootste ter wereld worden.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Vliegtuigen krijgen toch toestemming om te landen op Atatürk Airport, zo laat een medewerker van Turkish Airlines weten.

Op Twitter circuleren videobeelden die van de explosies zouden zijn. De authenticiteit van de beelden is echter nog niet bevestigd.

Diverse twitteraars melden dat de Turkse regering nieuwszenders de opdracht heeft gegeven geen beelden uit te zenden van de aanslag.

Flightradar 24 meldt dat slechts een beperkt aantal vluchten landt op de Atatürk-luchthaven en dat de meeste vluchten worden omgeleid of blijven cirkelen tot ze de toestemming krijgen om te landen.

Alle vluchten naar Atatürk Airport worden nu on hold gezet. Geen enkel toestel mag er voorlopig nog landen.

Een reporter van NBC sprak met een getuige die zag hoe een agent buiten de aankomsthal voor internationale vluchten een tweede aanslagpleger probeerde te tackelen, waarop die zichzelf opblies. Aangenomen wordt dat de agent daarbij gedood werd. Even later was er volgens de getuige ook een derde explosie buiten de hal.

Op Twitter gaan de hashtags #prayforistanbul en #jesuisistanbul al rond. Bij voorgaande aanslagen in Turkije was er vaak kritiek dat er vanuit Europa te weinig aandacht was voor het veroorzaakte leed, terwijl we bij aanslagen in Parijs en Brussel wel geschokt reageren.

De Turkse minister van Justitie heeft het nu over 20 gewonden in plaats van 40, zoals eerder werd bericht.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De politie vuurde schoten af om de verdachten te neutraliseren, aldus de autoriteiten.

Sky News heeft beelden van af- en aanrijdende ambulances.

De Turkse minister van Justitie laat weten dat de aanvallers schoten met kalasjnikovs.

De zelfmoordaanslag op Atatürk Airport is gepleegd door 2 mannen. Ze bliezen zich op bij de röntgencontrole.Er worden 10 doden en 40 gewonden gemeld.

Volgens de Turkse minister van Justitie zijn er bij de aanslag tien doden gevallen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Op de luchthaven Atatürk in de Turkse grootstad Istanboel is er vermoedelijk een aanslag met explosieven gepleegd. Bij minstens twee explosies werden verschillende mensen verwond, zo is uit Turkse regeringskringen vernomen. Het is onduidelijk of het om een bom of een zelfmoordaanslag ging.

Volgens de nieuwszender CNN Türk zouden er ook schoten gehoord zijn. Het persagentschap DHA meldde dat op twee verschillende plaatsen van de luchthaven "terreuraanvallen" zijn gepleegd. Tientallen ziekenwagens haastten zich met loeiende sirenes naar de terminal voor internationaal luchtverkeer. Beelden op de sociale media toonden panikerende passagiers binnen het luchthavengebouw en geluid dat leek op schoten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234