Dinsdag 25/02/2020

Wat we kunnen leren van Eddy Wally

'Onvoorstelbaar', The Voice of Europe is niet meer. Met weinig mensen is zoveel de spot gedreven als Eddy Wally, maar met de business die Vlaanderens meest beruchte charmezanger daaruit wist te slaan valt niet te lachen. Wij konden alvast vier lessen trekken.

Hoewel Eddy Wally na zijn hartinfarct in 2011 nooit meer zo 'gewéldig' werd als tevoren, zette de charmezanger nog een tijdje dapper door. Ook gedeeltelijk verlamd was hij niet te beroerd om, zij het slechts af en toe, het podium te bestijgen of zijn opwachting te maken op het kleine scherm.

Maar het overlijden van zijn trouwe levenspartner Mariëtte Roegiers in 2012 deed Wally's levenslust aanzienlijk slinken. Door zijn erg verzwakte gezondheid moest hij verstek laten gaan voor zijn 83ste verjaardag en het huwelijksfeest van zijn dochter Marina, nu is de 'Chérie'-ster nu eindelijk verenigd met zijn dierbare Mariëtte.

Het verdwijnen van zijn immer brede glimlach is een ontegensprekelijk gemis voor de Vlaamse showbizz, maar gelukkig laat de heer Wally ons de nodige levenswijsheid na.

Creëer een mysterie

Fragment uit het voormalige VTM-programmaWie ben ik?: "Je bent een man en je leeft niet meer."

Eddy Wally: "Ben ik dood?"

Het is slechts een van de eindeloze voorbeelden van Eddy Wally's berucht intellectueel vermogen. De man stond erom bekend geen twee zinnen achter elkaar te kunnen onthouden en deed geen moeite om dat te verbergen. Wally was een notoir playbacker en was daar zelfs trots op. Maar of hij echt zo dom was als hij zich voordeed?

Vond Wally alles echt 'wauw' en 'oh my god' of wist hij gewoon maar al te goed dat dommige glamour meer geld in het laatje brengt dan nuchter boerenverstand? Dom, gek of gewoon geslepen: niemand die het met zekerheid kan zeggen.

Wat we wél weten: Eduard René Van De Walle werd in 1932 in Zelzate als marktkramer geboren. Nu ja, zijn vader was markthandelaar. In 1966 brak hij door als charmezanger Eddy Wally met zijn grote hit 'Chérie'. Daarna is zijn levensloop en bijhorende carrière voor interpretatie vatbaar. Van Las Vegas over Rusland tot in China ('Sina'): Eddy Wally mocht graag opscheppen over zijn internationale succes; vandaar zijn zelfgekozen bijnaam The Voice of Europe, in navolging van zijn grote idool Frank Sinatra. Met 'Baobei' bracht hij zelfs een Chinese versie van 'Chérie' uit. Of hij die hit in een uitverkochte concertzaal dan wel lege snackbar opvoerde, weet niemand.

Ook gezien op televisie: een tv-ploeg die onverwachts aanbelt bij Wally, waar een krom oud mannetje de deur opent en verschrikt weer dichtgooit. Tien minuten later gaat de voordeur weer open, en staat daar een strak uitgedoste Eddy Wally met stralende glimlach, die met een uitnodigend handgebaar de cameralui welkom heet.

Relativeer jezelf

Wie Eddy Wally boekte, wou meestal gewoon eens goed lachen. Dat wist hij zelf maar al te goed. Hij liet zichzelf graag uitbuiten als schertsfiguur. Voor het drievoud van zijn vaste prijs liet Wally zich met de glimlach door het publiek bekogelen met rotte groenten, die hij voor een prijsje bovendien zelf meenam. Althans, zo wordt gezegd.

"Natuurlijk wist ik dat ze lachten met mij. Ze lachten met iedereen. Maar ze hebben mij altijd betaald, daar ging het om", vertelde Wally ooit aanHumo.Voor riante bedragen van 700.000 euro per jaar, zoals manager Hugo Colpaert zei in de documentairereeksKroost,laat een mens zich al eens bekogelen met tomaten. Of half verlamd acte de présence geven na een hersenbloeding.

"Centen waren voor Wally de ideale oordoppen om zijn publiek niet te moeten horen. Hij wist het maar al te goed, dat hij als een soort hofnar moest komen opdraven", vertelde zijn manager ook nog. Rijk worden door jezelf tot het platvloerse toe te relativeren, Wally was er meesterlijk goed in.

Blijf jezelf heruitvinden

Van handtassenverkoper over dancinguitbater (van de Paris-Las Vegas in Ertevelde) tot bizar showbizzfenomeen dat het Sportpaleis vulde: Wally wisselde even vlot van petje als van ondergoed. Zo'n lange staat van dienst onder de Vlaamse spotlights is enkel te verkrijgen door hard labeur. Deze telg van een armoedig gezin, die bovendien ook nog de oorlog meegemaakt heeft, was een werkpaard dat vooral veel centen wilde verdienen. Aan het begin van zijn carrière stond hij tot 's nachts op het podium om uren later naar de fabriek te gaan. Ooit telde hij 403 optredens in een jaar tijd.

Dat arbeidsethos combineerde deze commerçant met een feilloos zakelijk instinct. Jan Van Rompuy vertelde gisteren op Radio 1 dat hij zich een editie herinnert van de Nacht van de Poëzie, die in chaos eindigde. "Niemand van de dichters en artiesten werd betaald, behalve Eddy Wally." Thuis, in de nachtelijke uren, werden de briefjes geteld aan de keukentafel en verstopt onder matrassen en tapijten.

More is more

"Met zijn hoed, zijn blitse zonnebril en de glinsteringen in zijn kostuums bracht hij dromen in de Vlaamse huiskamers", mijmert Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld). Eddy Wally was een en al glitter en glamour. Met glitterkostuums à la Liberace, een kenmerkende zwarte coupe en onvergetelijke stopwoordjes als 'gewéldig', 'wauw' en 'oh my god' creëerde Eddy Wally een uniek maar herkenbaar personage.

Wie dergelijke stijlkeuzes consequent aanhoudt, mag zich op termijn en met wat geluk kronen tot culticoon. Zo ook Wally. Schertsfiguur of niet, Herr Seele en Kamagurka gaven hem een rolletje in Lava,hun programma op de toenmalige BRT. In het rubriekje Wally in Spacespeelde hij Kapitein Wally: "Vreest niet, wij komen uit Ertvelde en onze bedoelingen zijn vreedzaam." Telkens ruimteschip Chérie een slechterik kruiste, zette Wally zijn keel open, want "als de kapitein zingt, wijkt het gevaar". Daarna namen ze hem mee naar Radio Kafka op StuBru. In café Charlatan in Gent was het buiten drummen toen hij er kwam optreden. En de Gentse Feesten beloven hem de komende zomer een tribuut.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234