Vrijdag 23/04/2021

Wat voorafging: een ijselijke strijd

undefined

2007-2009

►Op initiatief van de International Polar Foundation (IPF) van Alain Hubert wordt het zuidpoolstation Prinses Elisabeth ontworpen en gebouwd.
►De overheid draagt 8 miljoen van de bouwkost van 22 miljoen euro, privépartners (waaronder IPF) betalen de rest.

2008

►Een wet voorziet een publiek-private samenwerking (bestendigde in het Poolsecretariaat) dat het beheer moet garanderen en dat jaarlijks 1,5 miljoen euro krijgt. Aan de International Polar Foundation wordt de uitbating toegewezen.

2013

►Philippe Mettens (voorzitter FOD Wetenschapsbeleid), dient een klacht in tegen Hubert wegens belangenvermening. Het kan volgens hem niet dat Hubert zetelt in het orgaan dat beslist over uitgaven en zich tegelijkertijd laat betalen door die instantie.

2014

►Poolreiziger Hubert wrijft Mettens in 2014 laster en eerroof aan.
►In februari 2014 voert een onderzoeksrechter huiszoekingen uit bij de International Polar Foundation om uit te zoeken of er effectief sprake is van een belangenconflict.

2015

►Op basis van een doorlichting over de manier waarop Hubert zijn zaakjes regelt en de conclusie dat hij dochterondernemingen bevoordeelt, komt de ministerraad in een KB overeen de IPF te weren uit het orgaan dat de poolbasis aanstuurt.
►Daarop ontplooit Hubert tal van procedures om de aantijgingen te weerleggen, het KB ongedaan te maken en aan te tonen dat de IPF eigenaar en legitieme beheerder van de basis is. In de meeste gevallen is er nog geen uitspraak.
►In oktober verbiedt de rechtbank van eerste aanleg Hubert naar de basis te gaan.
►Eind 2015 eist de rechter op aangeven van Sleurs een dwangsom van 300.000 euro van Hubert wegens "diefstal en sabotage van materiaal", waarop Hubert Sleurs van "leugens, manipulaties en intimidaties" beschuldigt.

2017

►Het hof van beroep stelt Sleurs in het ongelijk over het verbod en de dwangsom.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234