Dinsdag 17/05/2022

Rode duivels

Wat vinden de kenners van de verbanning van Nainggolan? "Ik denk dat er meer achter zit"

Radja Nainggolan. Beeld AFP
Radja Nainggolan.Beeld AFP

Bondscoach Roberto Martínez geeft één reden voor de niet-selectie van Radja Nainggolan voor het WK in Rusland: "Dit is een tactische keuze." Maar is dat een valabele uitleg? We vroegen het aan twaalf gereputeerde voetbalkenners. "Radja had er altijd bij moeten zijn."

TLB/DPB/SJH/MHG

"Ik denk dat er meer achter zit"

Jan Ceulemans (61), 96 keer Rode Duivel:

"Martínez is de bondscoach en we moeten ons neerleggen bij zijn beslissing", zegt Jan Ceulemans, die 96 caps achter zijn naam heeft. "Ik zou altijd een ticket geboekt hebben voor Nainggolan, al begrijp ik de beslissing van Martínez ook wel.

"Radja past minder goed in het systeem dat de bondscoach voor ogen heeft en dat is ook de uitleg die Martínez geeft voor de niet-selectie. Handig voor de Spanjaard, want ik denk dat er toch meer speelt tussen Nainggolan en hem.

"Het is wel een goede zaak dat Nainggolan niet in de preselectie is opgenomen, want dat zou hem enkel onterechte hoop gegeven hebben. Nu weet hij tenminste waar hij aan toe is. De wil van de bondscoach is wet."

Jan Ceulemans. Beeld BELGA
Jan Ceulemans.Beeld BELGA

"Ben geschokt. Radja moet altijd spelen"

Aad de Mos (71), ex-trainer Ajax en Anderlecht:

"Nainggolan verdient gewoon een plaats in de selectie. Hij heeft scorend vermogen, in tegenstelling tot Hazard en De Bruyne staat hij er ook altijd in de moeilijke matchen en geen enkele Duivel trapt een strafschop zo zuiver als hij", zegt analist en ex-trainer Aad de Mos.

"Ik zou Radja in de basis zetten, op een middenveld met De Bruyne en Dembélé. Tegen de grote landen kun je met de 3-4-3 van België weinig beginnen en met Radja moet je dat systeem niet spelen. Tactisch kan hij dus net een verademing zijn voor de ploeg. Dankzij Radja kun je in een systeem spelen waarbij de beste spelers ook het best uit de verf komen. Maar Martínez ziet dat dus duidelijk anders. Ik ben geschokt door zijn niet-selectie."

Aad de Mos. Beeld BELGA
Aad de Mos.Beeld BELGA

"Zal zaken weten die niemand anders weet"

Aimé Anthuenis (74), ex-bondscoach:

"De bondscoach zal ongetwijfeld zijn redenen hebben om Nainggolan thuis te laten", verklaart ex-bondscoach Aimé Anthuenis. "Martínez noemt het een tactische keuze. Dat kan – in mijn type ploeg zou Nainggolan ook geen plaats hebben –, maar je moet toch ook tactische varianten achter de hand houden. Een polyvalente middenvelder als Nainggolan zou dan toch op zijn minst een plaats moeten krijgen in de preselectie.

"Op sportief, technisch en tactisch vlak vind ik dit een vreemde keuze. Maar in weet niet wat er precies speelt tussen Nainggolan en Martínez. De coach zal zaken weten die niemand anders weet, dus ik respecteer zijn keuze. Feit is wel dat je richting het WK trekt met een probleem in de rugzak."

Aimé Antheunis. Beeld BELGA
Aimé Antheunis.Beeld BELGA

"Met Radja kun je op andere manieren spelen"

Georges Heylens (76), 7 keer Rode Duivel:

"De uitleg van Martínez is simpelweg onjuist", zegt Georges Heylens, die 67 keer het shirt van de nationale ploeg heeft gedragen. "Dat Nainggolan om tactische redenen niet bij de selectie zit, vind ik een vreemde uitleg. Hij is polyvalent en met Radja kun je net op andere manieren voetballen als dat nodig zou zijn. Dat heeft hij al genoeg bewezen.

"Nainggolan etaleert zich al jaren als een prima middenvelder in Italië en omdat hij een keer buiten de lijntjes heeft gekleurd, laten ze hem vallen. Dat vind ik niet correct. Ik heb Martínez altijd een prima bondscoach gevonden – en dat is nog steeds het geval. Hij weet welk voetbal de Rode Duivels moeten spelen om successen te boeken. Maar deze beslissing vind ik heel spijtig."

Georges Heylens. Beeld Photo News
Georges Heylens.Beeld Photo News

"Keuze respecteren ongeacht uitleg"

Paul Van Himst (74), Anderlecht-icoon:

"Ik kan alleen zeggen dat je naar het verleden moet kijken. Als Martínez Nainggolan niet meeneemt, zal hij daar zo zijn redenen voor hebben. Of Nainggolan nu goed staat bij de fans of niet, dat mag geen rol spelen.

"Hij stelt de selectie samen en ik denk dat hij een correcte man is. Dus moeten we zijn keuze respecteren, ongeacht de uitleg. Misschien zijn er andere redenen dan tactische problemen. Dat kan ook, maar daar weten we ook het fijne niet van.

"Ik sta hoe dan ook achter de bondscoach, maar ik vermoed zelf ook wel dat er andere dingen de doorslag gaven om Radja niet te selecteren. Toch respecteer ik dat ook, al is niet iedereen het met hem eens."

Paul Van Himst. Beeld Photo News
Paul Van Himst.Beeld Photo News

"Iedereen weet dat Radja geen 10 is"

Nordin Jbari (43), ex-Rode Duivel en analist:

"Ik ben het helemaal niet eens met Martínez en kan niet begrijpen dat hij niet inziet dat Radja geen 10 is. Iedereen ziet dat toch. Bij Roma is hij zo goed dat de trainer hem een rijtje hoger zet, maar eigenlijk is hij sowieso een 6 of een 8 en dus geen alternatief voor De Bruyne of Hazard. Fellaini speelde bij Everton ook als hangende spits, maar bij de Rode Duivels stond hij gewoon op het middenveld.

"Die tactische uitleg slaat nergens op. Bovendien heb je in een systeem met drie centrale verdedigers een middenveld nodig dat agressief druk naar voren zet. De enige spelers die dat kunnen, zijn Fellaini en Nainggolan.

"Nu Radja er niet bij is, dreigen we sneller onder druk te komen staan."

Nordin Jbari. Beeld BELGA
Nordin Jbari.Beeld BELGA

"Radja is enige die oorlog kan maken"

Luc Millecamps (67), 35 keer Rode Duivel:

"Echt spijtig dat Radja er niet bij is. Hij is de enige die oorlog kan maken én die oorlog kan winnen", vertelt Luc Millecamps over 'Il Ninja'. "Nu zit er eigenlijk geen smeerlapje meer tussen bij de Belgen", zegt Millecamps, die in zijn tijd zelf niet vies was van een stevige tackle.

"Een tactische keuze? Dat geloof ik niet. Maar wie weet wat er meespeelt? Misschien heeft Nainggolan een beetje zijn imago tegen, met die tatoeages en zo. Voor mij verdient hij een plaats in de selectie. Als je hem niet kunt gebruiken, zet je hem gewoon op de bank. Al heeft Martínez blijkbaar schrik dat Radja dan heibel gaat maken. Dat denk ik niet, al ken ik hem daarvoor niet goed genoeg."

"Tactische keuze? Radja is polyvalent"

Walter Baseggio (39), 27 keer Rode Duivel:

"Zo'n speler neem je altijd mee", vindt ook Walter Baseggio, die de Italiaanse competitie op de voet volgt als analist. "Radja kan op veel posities spelen. Verdedigende middenvelder, centraal of aanvallend. Bij Roma speelde hij zelfs een keer op rechts."

Aan de tactische uitleg van bondscoach Martínez hecht hij dus weinig belang. "In sommige matchen kun je hem absoluut gebruiken, in andere misschien niet en dan zet je hem op de bank, maar hij moet altijd bij de 23 zijn. Dat hij niet eens in de selectie van 28 zit, snap ik echt niet."

Bovendien vermoedt Baseggio dat de zaak-Nainggolan gaat doorwegen op de groep. "Dit is niet goed, want het grootste deel van de kern stond duidelijk achter Radja."

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

"Selectie maak je in eer en geweten"

Lorenzo Staelens (54), 70 keer Rode Duivel:

"Je moet er natuurlijk altijd een uitleg aan geven, hé. We zullen dus wel moeten geloven dat het een tactische keuze is. Het is altijd zijn woord tegenover dat van een ander. Als je een selectie maakt, doe je dat normaal gezien in eer en geweten. Dan selecteer je de beste ploeg.

"Ik denk dat we allemaal moeten aanvaarden dat de bondscoach moeilijk kan werken met Nainggolan. Hij ziet hem als een breekpunt naar de selectie toe. Ik herinner me uit mijn tijd dat Luc Nilis niet geselecteerd werd voor het WK 1990. Terwijl ook hij toen een selectie verdiende omwille van zijn sterke prestaties op het veld. Maar het is een keuze van de bondscoach die we moeten respecteren. Hopelijk haalt hij nu resultaten. Dat is het belangrijkste."

Lorenzo Staelens. Beeld Photo News
Lorenzo Staelens.Beeld Photo News

"Laat speler van wereldniveau thuis"

Mbo Mpenza (41), 56 keer Rode Duivel:

"Het is al langer bewezen dat het tactische aspect in het geval rond Nainggolan geen geldige uitleg is. Het hing ergens wel in de lucht dat hij er niet bij zou zijn in Rusland. Wij weten natuurlijk niet wat er zich binnenskamers afspeelt, dat is voor ons een vraagteken. Maar voor de buitenwereld is het een keuze die iedereen verrast.

"Het mag wel duidelijk zijn: we laten een speler van wereldniveau thuis. Hij speelt al jaren sterk bij AS Roma in de Serie A, toch niet de minste competitie. Wij zijn nog steeds geen Frankrijk, Brazilië of Duitsland. We zijn het kleine België, hé. Ik denk dat Radja iemand is met een sterke persoonlijkheid. Maar de sfeer verzieken binnen een groep? Neen, dat zie ik hem niet doen."

Mbo Mpenza. Beeld BELGA
Mbo Mpenza.Beeld BELGA

"Tactisch moeilijk bij te sturen"

Eddy Snelders (59), ex-assistent-bondscoach:

"Ik denk niet dat een tactische keuze aan de basis ligt van de niet-selectie. Dat lijkt me deels niet de waarheid", stelt voormalig assistent-bondscoach en huidig analist Eddy Snelders.

De eenvoudig Rode Duivel legt de oorzaak – hoeft het nog een verrassing te zijn – meer bij het extra-sportieve. "Het zal waarschijnlijk wel zo zijn dat Nainggolan tactisch moeilijk bij te sturen is. Hij zal niet altijd zijn opdrachten tot in de puntjes uitvoeren. Zo is hij nu eenmaal. Maar ik denk dat het vooral zijn gedrag naast het veld is dat hem het WK kost. Bondscoach Martínez vreest dat hij hem die vijf weken in Rusland niet onder controle zou kunnen houden, denk ik."

Eddy Snelders. Beeld PhotoNews
Eddy Snelders.Beeld PhotoNews
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234