Woensdag 06/07/2022

Wat verandert er?

Wat verandert vandaag allemaal?

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Een nieuwe maand, een nieuwe wind. Op 1 september zullen er weer een aantal zaken veranderen in ons land en we houden jullie graag op de hoogte van alle belangrijke nieuwigheden. Daarom hier een overzicht.

Btw op elektriciteit

Op 1 september stijgt de btw op elektriciteit opnieuw van 6 naar 21 procent. De regering-Michel heeft immers beslist de verlaging van de vorige regering niet te verlengen, zo bleek bij de voorstelling van de taxshift deze zomer.

Of de btw-verhoging ook wordt meegenomen in de index, is vandaag nog niet duidelijk. Als de index blijft zoals hij is, zou de hogere energieprijs er voor zorgen dat de indexsprong op de lonen sneller achter de rug is dan gedacht. De btw-verlaging werd eind 2013 ingevoerd door de regering-Di Rupo, onder meer om de indexering van de lonen af te remmen.

Op de maatregel van de regering-Michel was heel wat kritiek gekomen, onder meer van de Federatie van de Belgische elektriciteits- en gasbedrijven (Febeg). Zij vond de btw-verhoging op 1 september te ambitieus, omdat de elektriciteitsleveranciers meer tijd nodig zouden hebben om alle voorbereidingen te treffen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) herhaalde toen dat de verhoging in september doorgevoerd moet worden. Volgens Febeg zal de beslissing een gemiddeld gezin ongeveer 100 euro per jaar kosten.

Uitkeringen en pensioenen

De laagste uitkeringen en pensioenen stijgen op 1 september met 2 procent. Dat bevestigt het kabinet van minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld). De stijging wordt gefinancierd via de welvaartsenveloppe, het geld om de sociale uitkeringen en vervangingsinkomens welvaartsvast te houden. Doel is om de laagste uitkeringen en pensioenen dichter bij de Europese armoededrempel te brengen.

Volgens het kabinet-De Block gaan de minimumpensioenen met twee procent omhoog, zowel die van werknemers als die van zelfstandigen. Ook gebruikt de federale regering de welvaartsenveloppe om de pensioenen op te trekken van iedereen die al vijf jaar gepensioneerd is, tenzij ze een minimumpensioen hebben en dus van de voorgaande maatregel genieten. Voorts worden onder meer de laagste werkloosheidsuitkeringen en leeflonen opgetrokken, klinkt het.

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

De Lijn

Zwartrijden
De boetes voor zwartrijden met de bussen of trams van De Lijn stijgen gevoelig vanaf 1 september. Dat bevestigt de Vlaamse openbaarvoermaatschappij. Een eerste overtreding kost voortaan 107 in plaats van 75 euro. Voor een tweede inbreuk binnen het jaar stijgt de sanctie van 200 naar 294 euro. Het was al 8 jaar geleden dat De Lijn nog eens haar boetes heeft aangepast. De Lijn stemt de prijzen af op die van haar abonnementen.

65-plussers
Vanaf 1 september rijden 65-plussers in het algemeen niet meer gratis met De Lijn. Senioren betalen voor een Omnipas 65+ voortaan 50 euro per jaar. Wel blijven er een aantal uitzonderingen bestaan.

Zo blijft een gratis abonnement bestaan voor personen met een handicap, oorlogsinvaliden en oud-strijders. Zowel 65-plussers die voor hun 65ste door de Vlaamse overheid erkend zijn als persoon met een handicap kunnen daardoor gratis blijven rijden, als ouderen met de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) of de integratietegemoetkoming (IT). Verder kunnen sommigen aanspraak maken op het vervoersgarantiestatuut, onder wie ouderen met een laag inkomen die recht hebben op de inkomensgarantie voor ouderen (IGO). Zij betalen 40 euro per jaar.

null Beeld De Lijn
Beeld De Lijn
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

NMBS

De NMBS schrapt vanaf 1 september de wekelijkse verlenging van abonnementen. "De kaarten worden steeds minder gebruikt en vertegenwoordigen minder dan 1 procent van onze abonnementen", zegt woordvoerster Nathalie Pierrard. Naast een lagere verkoop wijst de NMBS ook op de intentie van de spoorwegmaatschappij om het aanbod te harmoniseren en de tarieven af te stemmen op de regionale vervoersmaatschappijen zoals De Lijn, de MIVB en de TEC.

Spoorreizigers die deze kaarten nog gebruiken, moeten vanaf 1 september kiezen voor een alternatief, dat afhankelijk van het geval duurder of goedkoper blijkt. "Die reizigers kunnen een simulatie maken op onze website of zich wenden tot de loketten om de beste formule te zoeken. Er bestaan verschillende mogelijkheden, zoals de Key Card voor korte ritten, de Go Pass voor jongeren, een Rail Pass (10 ritten) of een halftijds abonnement", luidt het.

Ook de terugbetalingsregels voor biljetten, 10-rittenkaarten en abonnementen wijzigen vanaf 1 september. Zo zal een jaarabonnement pas tot de zevende maand kunnen worden terugbetaald. Vanaf de achtste maand is terugbetaling onmogelijk. De administratiekosten voor terugbetaling verhogen van 5 naar 10 euro.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Onderwijs

M-decreet
Vanaf dit schooljaar treedt het zogenaamde M-decreet in werking. Leerlingen met een beperking krijgen het recht om school te lopen in het gewoon onderwijs, zolang daarvoor "redelijke aanpassingen" volstaan. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Het decreet - voluit: maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften - heeft als doel om de inclusie te bevorderen van leerlingen met een beperking. De Vlaamse regering wil dat gewoon onderwijs de eerste optie wordt. Ouders hebben voortaan een verslag van het CLB nodig om hun leerlingen in te schrijven in het buitengewoon onderwijs.

Het M-decreet wordt geleidelijk ingevoerd. Zo kunnen leerlingen die vorig schooljaar al in het buitengewoon onderwijs zaten daar gewoon blijven. Omdat er vorig schooljaar al ruim 900 leerlingen minder waren in het buitengewoon basisonderwijs, zullen er dit jaar al 180 leerkrachten, kinesisten en ergotherapeuten verhuizen van het buitengewoon naar het gewoon onderwijs. In het secundair onderwijs zou die kwestie niet aan de orde zijn.

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Doktersbriefje luxeverzuim
Vanaf dit schooljaar is een doktersbriefje niet langer verplicht voor afwezigheden in de week voor of na de schoolvakantie. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

De vorige minister van Onderwijs, Pascal Smet (sp.a), voerde het doktersbriefje in 2013 in om luxeverzuim tegen te gaan. Een doktersbriefje was verplicht, ongeacht de duur van de ziekte en ongeacht het feit of de ziekte aansloot op de schoolvakantie. Crevits twijfelde aan het nut daarvan. Zo steeg het luxeverzuim nog vorige kerstvakantie. Na evaluatie besliste ze de maatregel weer af te voeren.

Voortaan gelden opnieuw dezelfde regels als in de rest van het schooljaar. Crevits zegt het luxeverzuim terug te willen dringen via haar actieplan tegen vroegtijdige schooluitval. Een van de maatregelen uit dat plan is dat iemand geregistreerd staat als problematisch afwezig na vijftien in plaats van dertig halve dagen. "Ouders moeten goed beseffen dat elke dag of halve dag mee in rekening wordt gebracht. Bovendien is er een koppeling tussen luxeverzuim en later spijbelgedrag. Luxeverzuim is vaak de start in een keten van spijbelgedrag", zei de minister in juni, nadat de Vlaamse regering haar conceptnota 'Samen tegen schooluitval' had goedgekeurd.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Meldpunt sociale fraude

Het centraal meldpunt voor sociale fraude komt er vanaf 1 september. Dat meldpunt moet onder meer mee de oneerlijke concurrentie bestrijden in de bouwsector. Het meldpunt wordt het centraal aanspreekpunt om alle meldingen, klachten... van sociale fraude te centraliseren en op te volgen.

Het maakt deel uit van het actieplan sociale fraude dat in april groen licht kreeg van de ministerraad.

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Brussels Airlines

Brussels Airlines gaat vanaf 1 september een toeslag van 16 euro aanrekenen voor tickets die uitgeschreven worden via een zogenaamd Global Distribution System (GDS).

Die "distribution cost charge" zal niet van toepassing zijn op de tickets die aangekocht worden via de eigen reservatiekanalen: website, call center en ticketingkantoren op de luchthaven. De maatregel werd in juni aangekondigd door het moederhuis Lufthansa Groep en geldt dus ook voor Lufthansa, Swiss en Austrian Airlines. GDS is de informatietechnologie waarlangs bijvoorbeeld reisagenten tickets boeken. De kosten voor het gebruik van dat kanaal liggen heel hoog, aldus de luchtvaartmaatschappij.

Voor reisagentschappen is er voor oplossingen gezorgd waardoor ze rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij tickets kunnen boeken en dus de toeslag vermijden. De Europese vereniging van reisbureaus en touroperators ECTAA diende in juli wel reeds een klacht in bij de Europese Commissie tegen de Lufthansa Groep. Ook de populaire prijsvergelijkingswebsites voor vliegtickets kunnen gebruik maken van GDS-systemen, al is dit niet noodzakelijk altijd het geval.

null Beeld THINKSTOCK
Beeld THINKSTOCK

Jeugd en cultuur

KSJ-KSA-VKSJ
Alle afdelingen van de jeugdbeweging KSJ-KSA-VKSJ zullen vanaf 1 september de naam van de koepelorganisatie dragen: KSA. De nieuwe naam is "kort, krachtig en duidelijk". Ook visueel verandert er het een en ander: alle leden zullen overschakelen naar een koningsblauw hemd. De koepel telt 280 groepen en 34.000 leden.

"Ondanks het feit dat KSJ-KSA-VKSJ al een hele tijd één beweging is, was dat niet voor iedereen even duidelijk. Er was dan ook de vraag om werk te maken van een betere profilering en een sterk merk", luidt de verklaring voor de naamsverandering. "Met KSA is gekozen voor authenticiteit."

Ook op het vlak van uniform en logo is gekozen voor eenduidigheid. "De diversiteit in uniformhemden zorgde nogal eens voor onduidelijkheid. Vanaf 1 september zal koningsblauw de kleur van het hemd zijn, waarmee gekozen is voor een bestaande kleur in een bestaand model." De 280 groepen van de jeugdbeweging krijgen bij de overschakeling ondersteuning. Zo zullen ze stockhemden kosteloos kunnen omruilen en krijgen ze een gratis domeinnaam voor hun website.

null Beeld Facebook
Beeld Facebook

Ballet Vlaanderen
Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui wordt op 1 september de nieuwe artistiek directeur van het Ballet Vlaanderen, als opvolger van Assis Carreiro. Cherkaoui is bij ons vooral bekend als hedendaags choreograaf, maar zegt erg uit te kijken naar zijn samenwerking met klassiek opgeleide dansers om de twee stijlen elkaar te laten aanvullen. Hij blijft ook nog actief bij zijn dansgezelschap Eastman en blijft ook zelf nog op de planken staan. Danspedagoog Tamas Moricz wordt bij het Ballet zijn adjunct.

deBuren
Wim Vanseveren neemt op 1 september de fakkel over van Dorian van der Brempt als directeur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Dorian van der Brempt stond tien jaar aan het roer van deBuren. Wim Vanseveren was in het verleden aan de slag bij de VRT. Tijdens het tienjarig directeurschap van Dorian van der Brempt groeide deBuren uit tot "een veelzijdige, zichtbare en gezond nieuwsgierige culturele instelling", aldus het cultuurhuis. Op zaterdag 29 augustus zette deBuren Dorian van der Brempt in de bloemetjes.

Sidi Larbi Cherkaoui. Beeld Bas Bogaerts
Sidi Larbi Cherkaoui.Beeld Bas Bogaerts
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234