Donderdag 21/11/2019

Wat verandert er precies?

Momenteel krijgen alle hogere opleidingen bezoek van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholenraad (Vluhr).

Zij organiseren een visitatie en geven hun conclusies door aan de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die uiteindelijk een besluit neemt. Bij een zeer negatief oordeel verliest de opleiding het recht om diploma's af te geven.

Vanaf het academiejaar 2015-2016 zou daar een instellingsreview bijkomen. Daarbij gaan inspecteurs van de NVAO na of de instelling in zijn geheel kwaliteitsvol werkt. Gedurende enkele jaren zouden beide systemen naast elkaar bestaan, iets wat volgens de rectoren zeer duur is en voor veel extra planlast zorgt voor professoren en docenten.

De instellingen drongen bij minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan om de visitaties op te schorten tot 2020. Samen met de studenten en de NVAO is daarover nu een akkoord bereikt.

Voortaan mogen de hogescholen en universiteiten kiezen. Zij behouden de visitaties en gaan pas vanaf 2020 exclusief over op de instellingsreview of beginnen vanaf volgend jaar met de review en krijgen geen visitaties meer over de vloer.

Verwacht wordt dat de meeste rectoren en directeurs voor de tweede optie kiezen. Dat betekent dat zij extra pilootprojecten ontwikkelen waarmee zij de kwaliteit van hun eigen opleidingen kunnen controleren.

De NVAO analyseert deze initiatieven en geeft aanbevelingen voor de tweede instellingsreview in 2020. Die laatste zal juridisch wel bindend zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234