Zondag 29/01/2023

Veranderingen

Wat verandert er op 1 april?

null Beeld belga
Beeld belga

Morgen is het 1 april, van oudsher de dag om iemand in de luren te leggen. Toch verandert er ook werkelijk wat. Wij lijsten de belangrijkste wijzigingen voor u op:

Redactie

• Morgen treedt in ons land de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton in werking. De trucks zullen een bedrag variërend tussen 7,4 cent en 29,2 cent per gereden kilometer betalen op de tolwegen. Het bedrag hangt af van de vrachtwagen, zijn uitstoot en de weg waarop hij rijdt. De jaarlijkse opbrengst van de heffing wordt geraamd op 750 miljoen euro. Alle Belgische en buitenlandse trucks die in België rijden, moeten uitgerust zijn met een On Board Unit (OBU), een bakje dat op basis van gps-gegevens de gereden kilometers registreert.

Voor een aantal voertuigen geldt de heffing niet. Zo zijn er bijvoorbeeld uitzonderingen voor legervoertuigen, brandweerwagens, ambulances en landbouwvoertuigen die enkel voor landbouw gebruikt worden.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Leefloon

• Morgen stijgt het leefloon opnieuw met 2 procent. Voor samenwonenden (categorie 1) stijgt het leefloon naar 566,92 euro per maand, voor alleenstaanden (categorie 2) naar 850,39 euro. Samenwonenden met minstens één kind ten laste krijgen voortaan een uitkering van 1.133,85 euro per maand.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Federale Pensioendienst

• Morgen fuseren de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) en de Pensioendienst voor de overheidssector (PDOS) om samen de Federale Pensioendienst (FPD) te vormen. Vandaag bekommert de RVP zich om de berekening en uitbetaling van de werknemers uit de privésector en niet vastbenoemde ambtenaren. De PDOS doet hetzelfde voor de vastbenoemde ambtenaren. Morgen fuseren beide diensten. De nieuwe Pensioendienst - in de Brusselse Zuidertoren - zal jaarlijks meer dan 37 miljard euro aan pensioenen uitbetalen aan 2,35 miljoen gepensioneerden.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Persoonsvolgend budget (PVB)

Meerderjarigen met een handicap zullen vanaf morgen een aanvraag kunnen doen voor een persoonsvolgend budget (PVB). Dat is een soort 'rugzakje' waarmee de persoon met een handicap veel meer zelf zijn ondersteuning kan aansturen. Het PVB is een gepersonaliseerd bedrag dat naargelang de nood kan variëren van 10.000 tot meer dan 50.000 euro per jaar. In de allerzwaarste categorie gaat het om een budget van 85.000 euro per jaar. Een persoonsvolgend budget is niet te combineren met een basisondersteuningsbudget.

Meerderjarigen die zo'n persoonsvolgend budget willen, kunnen vanaf morgen een aanvraag indienen bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Vanaf september zullen de eerste 'rugzakjes' ook effectief toegekend worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234