Wat u nog wilt weten over de 'présidentielles'
1 'Geef het geld terug, François'
In de aanloop naar zondag, wanneer ronde 1 van de verkiezingen plaatsvindt, worden de wallen onder de ogen van François Fillon steeds groter. Het lukt hem maar niet om normaal campagne te voeren. Gisteren werd een bezoek aan de hippe informaticaopleiding Ecole 42 'om veiligheidsredenen' afgezegd. Op Facebook hadden studenten aangekondigd dat ze het welkomstbord van de school wilden hacken, teneinde de boodschap 'Bonjour, François' te vervangen door 'Geef het geld terug, François'.
Fillon week daarom uit naar het muziekbedrijf Deezer - ook heel modern. Maar ook daar wachtte hem een protestactie.
2 Het hologram van Mélenchon
De 65-jarige veteraan Jean-Luc Mélenchon is de kandidaat die het beste overweg kan met moderne technologie. Dinsdagavond hield hij een verkiezingsrede in Dijon, maar per hologram was hij gelijktijdig aanwezig in Nantes, Nancy, Montpellier, Grenoble, Clermont-Ferrand en Le Port op het eiland Réunion. In totaal keken 35.000 mensen naar Mélenchon, van wie 6.000 naar de echte.
Ook op Twitter en Facebook doet hij het goed. Op YouTube laat hij zich weer als fan van Fidel Castro zien: een video over de financiële onderbouwing van zijn verkiezingsprogramma duurt maar liefst 5,5 uur.
35.000 mensen volgden live de laatste speech van Jean-Luc Mélenchon. Per hologram was hij in zeven steden tegelijk.
3 De niet-kiezer is grootste partij
"Zij heeft geen kandidaat en geen affiches. Toch zou zij zondagavond de grootste partij van Frankrijk kunnen worden", schrijft Le Parisien. Volgens de krant staan de niet-kiezers op 35 procent, Le Monde houdt het op 28 procent - in elk geval meer dan de 23 procent van koploper Emmanuel Macron.
De opkomst bij verkiezingen loopt ook in Frankrijk al jaren terug, maar de presidentsverkiezingen houden doorgaans goed stand. In 2012 was de opkomst 80 procent, en 84 procent in 2007. In 2002 werd een laagterecord geboekt van 72 procent, toen onpopulaire politici als Jacques Chirac, Lionel Jospin en Jean-Marie Le Pen om het Elysée streden.
Ook dit jaar is er sprake van een désamour tussen de Fransen en hun politici. De socialisten betalen de prijs voor vijf jaar Hollande, de Republikein Fillon is in diskrediet geraakt, de nieuweling Macron wordt door velen gewantrouwd - niet in de laatste plaats omdat hij bankier is geweest.