Lunchbreak
Wat u moet weten voor u gaat eten
In Nederland trekt men naar de stembus, in Antwerpen is een historisch akkoord over Oosterweel en Vlaanderen moet zijn best doen om de uitstoot terug te dringen. Dit moet u weten voor u gaat eten.
In het nieuws
1. Nederland kiest
Het is zo ver: 15 maart, verkiezingen in Nederland. Wie wordt de grootste? Gaat de strijd tussen huidig premier Rutte en Geert Wilders? Of zorgt een andere partij voor de verrassing? Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.
Door de versnippering van het Nederlandse politieke speelveld wordt de coalitievorming een herculestaak, die enkel maar zal kunnen slagen als buiten de klassieke lijntjes wordt gekleurd.
2. Oosterweel
Na een jarenlange impasse is er een grote doorbraak over de Antwerpse verkeersknoop. De Vlaamse regering, de stad Antwerpen en de actiegroepen Ringland, Ademloos en stRaten-generaal stellen vanochtend een historisch akkoord voor, met twee tracés.
3. Klimaatdoelen
Ons land slaagt er voorlopig niet in de uitstoot van schadelijke broeikasgassen voldoende terug te dringen. Dat blijkt uit cijfers van de klimaatadministratie, die De Morgen kon inkijken. Vandaag moeten de Europese lidstaten hun groen huiswerk indienen bij de Europese Commissie.
4. Trumps belastingen
De Amerikaanse president Donald Trump heeft in 2005 38 miljoen dollar belastingen betaald op een inkomen van 150 miljoen dollar. Dat meldt het Witte Huis nadat de aangifte gelekt werd aan de pers. Al is het mogelijk dat de entourage van Trump de documenten zelf lekte.
5. Turkse imams
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft gelijk gekregen van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen in het weren van Turkse imams voor niet-erkende moskeeën.
6. Treinverkeer uren stil
Om treinsporen goedkoper te herstellen, gaat beheerder Infrabel herstellingswerken bundelen. Daardoor zullen spoorlijnen tijdens de week soms uren afgesloten blijven. Er komt veel kritiek: "De reiziger moet op zijn trein kunnen rekenen."
Aan het koffieapparaat
1. "Millennials zijn fout opgevoed"
Millennials zijn rotverwend, eigenwijs en amper tot zelfkritiek in staat. Reclamemaker Japie Stoppelenburg, zelf geboren in 1987, loopt niet hoog op met zijn generatiegenoten. Met zijn boek You're a Legend and Everyone Else Sucks hoopt hij hen tot inzicht te brengen.
2. #rozevod
Radiozender Studio Brussel riep mensen op hun rijbewijs online te plaatsen, om zo het taboe rond de verouderde pasfoto's te doorbreken. Onder de hashtag #rozevod postten tientallen mensen hun rijbewijs op voornamelijk Twitter en Instagram. Maar met het oog op identiteitsfraude dat doet u beter niet.
Belangrijk: deel enkel de (oude) foto en je naam, als je je rijbewijs deelt. Dek de andere gegevens af om misbruik te voorkomen. #RozeVod
— Studio Brussel (@stubru) 14 maart 2017
3. "Jammer voor wie honger lijdt"
In Zuid-Soedan, Somalië, Kenia en Jemen doet zich, volgens de Verenigde Naties, de grootste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog voor. "Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen worden met de hongerdood bedreigd, of ook: met de dood door diarree, omdat er alleen brak en besmet water voorhanden is", schrijf Joël De Ceulaer. "Toch is er in Vlaanderen, en in de rest van Europa, nog bijlange geen sprake van massale verontwaardiging. De honger ‘leeft’ niet echt, zoals dat heet."
We willen misschien wel, maar we kunnen het niet meer opbrengen. Alwéér een hongersnood?