Vrijdag 24/05/2019

Lunchbreak

Wat u moet weten voor u gaat eten

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld Belga

De ouders en de broer van de overleden Koerdische peuter Mawda mogen in ons land blijven, minister van Justitie Koen Geens is niet opgezet met de kritiek van Bart De Wever over straffeloosheid, en waarom staan banken zo makkelijk leningen toe? Dit en meer leest u in onze lunchbreak.

In het nieuws

1. Ouders van Mawda mogen in België blijven

De ouders en de broer van de overleden Koerdische peuter Mawda mogen in België blijven, zo besliste minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Maar waarom heeft die beslissing negen maanden op zich laten wachten?

2. Geens niet opgezet met kritiek van Bart De Wever

Federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pikt de kritiek van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) over straffeloosheid niet.De Wever had zijn beklag gedaan over Justitie, dat tekort zou schieten bij het Stroomplan tegen de drugsmaffia in de stad. 

3. Vaticaan zet omstreden Amerikaanse kardinaal uit ambt

Het Vaticaan heeft de Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick uit zijn ambt gezet. McCarrick wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Hij verliest zijn clericale status.

4. Waarom banken zo makkelijk leningen toestaan

De Belgische banken geven nog steeds te makkelijk woonleningen aan mensen die kwetsbaar zijn, zegt de Nationale Bank, die waarschuwt voor een mogelijke nieuwe financiële crisis. “Dit is een selffulfilling prophecy.”

5. Ontrafeld: het #linkse netwerk dat er helemaal geen blijkt te zijn

Het raast door sociale media en geeft retroactief grond aan wat Joke Schauvliege wilde zeggen over de Staatsveiligheid en de spijbelaars: Het Schema met de vermeende smeders van het ‘klimaatcomplot.’ ‘Dit is te gek voor woorden, maar het vreet aan de geesten.’

Meer dit weekend in De Morgen

6. Interview met Kris Vervaet, CEO van Medialaan en de Persgroep

Vier maanden staat Kris Vervaet aan het hoofd van het nieuw samengestelde bedrijf Medialaan/De Persgroep Publishing. Maanden waarin het al eens durfde te stormen. Maar net dat heeft de CEO graag. “Pas als het te rustig wordt, maak ik me zorgen.”

Kris Vervaet. Beeld Wouter Van Vooren

7. Als de vrouw meer verdient dan de man, dan is het koppel ongelukkiger

Dat stellen Nederlandse onderzoekers. Meteen duikt het oerbeeld op van de man die niet omkan met een vrouw die op een hogere trede van de ladder staat. Larie, zeggen experten. ‘Het is veel complexer dan dat.’

8. Interview VUB-rector Caroline Pauwels

Caroline Pauwels (54) behoort tot drie minderheden: die van vrouwelijke proffen, die van vrouwelijke rectoren en die van alleenstaande moeders met een academische carrière. Geen wonder dat ze deze week het genderonevenwicht in onze universiteiten aanklaagde. ‘Te radicaal zijn werkt niet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.