Lunchbreak
Wat u moet weten voor u gaat eten
Van een ietwat gewaagde actie in Schaarbeek tot de voorlopige opschorting van de omstreden uitleveringswet in Hongkong. En moeders die pleiten voor een betere regeling voor het moederschapsverlof. Dit en zoveel meer leest u in deze samenvatting van het nieuws van de ochtend.
1. Omstreden uitleveringswet in Hongkong voorlopig opgeschort
De regering van Hongkong zal de omstreden uitleveringswet voorlopig niet doorvoeren. Dat heeft de hoogste bestuurder, Chief Executive Carrie Lam, vanochtend bekendgemaakt.
De omstreden wet bracht de afgelopen dagen tienduizenden mensen op de been die vrezen voor een toenemende Chinese inmenging in het semiautonome Hongkong.
2. Driekwart discriminatiedossiers wordt verticaal geklasseerd
Slachtoffers van racisme, xenofobie of homofobie lopen bij justitie nog te vaak tegen een muur. Drie op de vier dossiers over discriminatie worden geseponeerd.
Slechts een fractie van de discriminatiedossiers leidt dus tot een vervolging. ‘De strafrechtelijke bewijslast is nu te zwaar. Daardoor blijkt de wet vaak een papieren tijger’, zegt professor discriminatierecht Jogchum Vrielink van de Brusselse Université Saint-Louis.
3. Crombez vraagt en krijgt uitzondering op eigen decumulregels
Eén persoon, één mandaat, dat is nu al drie jaar de regel bij sp.a. Maar voorzitter John Crombez vroeg en kreeg onlangs een uitzondering op zijn eigen decumulregels, zodat hij zijn parlementszitje (toch even) kan combineren met het voorzitterschap.
4. Hulpverleners willen nog kinderen naar België halen: ‘Vluchtelingenkampen zijn kleine kalifaten’
Zes kinderen van IS-strijders zijn aangekomen in België. Belgische hulpverleners willen nu ook een zevende kind uit Syrië repatriëren, omdat het er erg slecht aan toe is. Het team heeft ook 38 andere kinderen onderzocht. ‘We willen hen zo snel mogelijk terughalen’, zegt VUB-professor Gerrit Loots. ‘Mét hun moeders.’
5. Hoe deftig is het Vlaams Belang nu echt?
Nooit eerder mocht Vlaams Belang zo lang aan tafel blijven zitten bij een regeringsvorming. De normalisering van radicaal-rechts vordert dus met flinke pas. Maar hoe normaal is het VB eigenlijk?
6. Metershoge foto van prostituees in Schaarbeek: ‘Alleen zo rijden bestuurders misschien trager’
De Waelhemstraat in Schaarbeek is gedecoreerd met een metershoge foto van drie schaars geklede prostituees. De actie van reclamebureau De Mortierbrigade moet chauffeurs in de straat trager doen rijden. ‘In de rosse buurt aan de Aarschotstraat rijdt iedereen traag. Zo moet dat hier ook lukken.’
7. Tv-zenders verklaren Proximus de oorlog
De vier belangrijke Belgische televisiezenders leggen een bom onder Pickx, het nieuwe tv-platform dat Proximus eerder deze week lanceerde. Ze nemen het niet dat de telecomgroep haar televisieaanbod grondig moderniseert zonder dat ze daar vooraf hun fiat voor hebben gegeven. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.
Bij de koffie
1. Ziek is ziek, behalve als je zwanger bent
Zwangere vrouwen die ziekteverlof opnemen in de zes weken voor de bevallingsdatum verliezen daardoor een deel van hun moederschapsrust na de geboorte. Tenzij ze als ambtenaar werken. ‘Een onrechtvaardige regel die dringend moet veranderen.’
2. Raoul Hedebouw (PVDA): ‘De socialisten willen niks, nul, nada veranderen’
Vóór de verkiezingen was Raoul Hedebouw (41) nog die extreemlinkse brulboei in het parlement. Spectaculair en soms grappig, maar al bij al ongevaarlijk. Vandaag is hij een zwaargewicht in Franstalig België. ‘Ik zie kiemen van hoop in de uitslag van Vlaams Belang.’
3. Wie is Vincent Houssiau, de kabinetschef van koning Filip?
Begin er maar aan, als kabinetschef van de koning je baas overtuigen een antimonarchistische partij als het Vlaams Belang te ontvangen. Toch gebeurde het. Wie is Vincent Houssiau (56), de man die de koning de komende maanden zonder kleerscheuren door de aartsmoeilijke formatie moet gidsen?