Woensdag 29/03/2023
null

Vijf vragenGeldzaken

Wat u maar beter weet over uw geld tijdens deze coronacrisis

Beeld Joren Joshua

De coronacrisis leidt tot hoofdbrekens over uw persoonlijke geldzaken. Vreet het virus ook mijn spaargeld of pensioen op? Of is het net nu het moment om vastgoed te kopen?

Lieven Desmet

Sparen of beleggen?

De coronacrisis kwam als een dief in de nacht en betekende voor verschillende gezinnen voor tijdelijk lagere gezinsinkomsten. Of in elk geval voor knagende onzekerheid omtrent dat inkomen. Om dergelijke tegenslagen op te vangen is het spaarboekje hét aangewezen instrument: beschikbaar en het koppelt flexibiliteit aan kapitaalbescherming. Alleen is de spaarrente nul, en op iets langere termijn vreet de inflatie aan de waarde van uw spaargeld.

Beleggen dan maar? Weet dat de beurzen vandaag redelijk instabiel zijn. De koersen dalen en stijgen als losgeslagen roetsjbaan. Bovendien noteren de meeste aandelen op een vrij hoog niveau, terwijl de economische recessie in de reële economie zich nog ten volle moet laten voelen. De overheid komt ook met fiscaal vriendelijke investeringsfondsen, maar besef dat ook daar geen kapitaalgarantie is. Er bestaan indexfondsen die verspreid zijn over landen, en sectoren. Op die manier ligt niet al uw geld in één mandje dat makkelijk slagzij kan maken op een woeste zee.

Is dit het moment om te investeren in vastgoed?

De woningmarkt kende een stevige terugval in de maanden maart en april op het vlak van activiteiten. Maar een echte doorslaggevende impact op de prijzen had dit nog niet. Waarnemers verwachten wel dat een ongebreidelde groei van de prijzen gestopt wordt in de loop van de komende maanden. Als de coronacrisis aanhoudt en de ontslagen toenemen, heeft dat een negatief effect. De banken zullen ook strenger toezien op de kredietverlening en een grotere eigen inbreng verwachten. “Je hebt twee soorten mensen op de vastgoedmarkt”, zegt notaris Bart Van Opstal. “Zij die een eigen woning kopen om er te wonen, en investeerders die kopen om er rendement uit te halen.” De verhouding tussen die twee categorieën van kopers op de vastgoedmarkt zal bepalend zijn voor de prijsevolutie. “Wie werkloos wordt, koopt op zo'n ogenblik geen woning. Tegelijkertijd is de hypotheekrente laag en door het beleid zal dit wel nog enige tijd aanhouden. Voor wie een spaarcentje opzij heeft staan, is het wellicht een goed moment om te kopen als investering.”

Kan een handelaar mij verbieden om cash te betalen?

Het simpele antwoord hierop is ja. De wet verplicht niemand om een wettig betaalmiddel te accepteren. Handelaars kunnen dus zowel papiergeld weigeren, net zoals het hen vrij staat geen kredietkaart te accepteren. Ze moeten wel vooraf bekendmaken dat ze bepaalde betaalmiddelen niet accepteren, via een raamsticker bijvoorbeeld. Sinds de coronacrisis wordt massaal aangeraden niet met contant geld te betalen. Het is logisch dat iemand achter de kassa uit angst voor besmetting geen papier- of muntgeld meer wil aanraken. Daarom is het makkelijker gemaakt om contactloos te betalen, zodat u de betaalautomaat niet hoeft aan te raken.

null Beeld joren joshua
Beeld joren joshua

Hoe zit het met mijn vergoeding voor woon-werkverkeer?

Dat hangt af van welke vorm van vergoeding, zegt Veerle Michiels, juridisch adviseur bij SD Worx. De werkgever heeft een algemene wettelijke verplichting tussen te komen in de kosten verbonden aan de woon-werkverplaatsingen met het openbaar vervoer. “Doorgaans kopen pendelaars een abonnement aan. Wanneer de werknemer nog steeds een lopend abonnement heeft, blijft de werkgever nog steeds een tussenkomst in die kosten betalen. De werknemer heeft de kost van het abonnement immers al gemaakt”, zegt Michiels. Hebt u een leasewagen, maar u werkt van thuis uit? Dan verandert er op zich niets aan de terbeschikkingstelling van de wagen. “Deze vormt een belastbaar voordeel van alle aard wanneer de werknemer die ook voor privéverplaatsingen mag gebruiken.”

Voor wie met de fiets naar het werk komt, bestaat een interessante incentive onder de vorm van een fietsvergoeding. Er is geen algemene wettelijke verplichting om deze vergoeding toe te kennen. “Voor wie van thuis uit werkt en dus tijdelijk niet meer met de fiets naar en van het werk rijdt, moet de fietsvergoeding stopgezet worden.”

Wat gebeurt er met mijn (aanvullend) pensioen?

De regering geeft tientallen miljarden uit om de economie te stutten. Dat zal wegen op de staatsfinanciën. Een extra reden om alternatieven te voorzien voor het karig wettelijk pensioen. Uw aanvullend pensioen is coronaproof gemaakt. “Samengevat komt het erop neer dat in veel pensioenreglementen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht niet beschouwd wordt als een bezoldigde of gelijkgestelde periode”, weet Veerle Michiels, juridisch adviseur bij SD Worx. “Een wet zorgt nu voor een automatische voortzetting van de aanvullende pensioenopbouw en de risicodekkingen tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid.” De werkgever kan wel weigeren. Doet hij dat niet, dan moet hij uiteraard de bijdragen betalen. Wie spaart voor zijn extra pensioen via pensioenspaarfondsen, zal de beursjojo wellicht zenuwachtig hebben bekeken. De gemiddelde Belgische pensioenfondsen zagen verliezen van 8 tot 12 procent. Maar de stortingen in pensioenspaarfondsen gebeuren per definitie op lange termijn.

Wat u het best met uw geld doet, hangt af van uw situatie. Beeld Rawpixel
Wat u het best met uw geld doet, hangt af van uw situatie.Beeld Rawpixel

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234