Vrijdag 24/01/2020

Wat te doen als uw huis in elkaar stort

Mumbai, het vroegere Bombay, kampt met een eigenaardig probleem. Met de regelmaat van de klok zakt ergens in de stad een gebouw in elkaar. De laatste jaren zorgde dat voor ongeveer 1.500 doden, 2.000 gewonden en nog eens 5.000 daklozen, allemaal door een gebrek aan onderhoud, het gebruik van slecht zand en overbelaste betonconstructies.

Frans Steenhoudt in mumbai, India

Amper een week geleden stortte in een voorstad van Mumbai het Sai-gebouw in. Er vielen zestien doden. Twee maanden eerder zakte de Govinda-Tower als een kaartenhuis in elkaar. Zesenveertig Indiërs overleefden de ramp niet en tachtig mensen raakten zwaargewond. In juni crashte het Sukh Sagar-gebouw: achttien doden en twintig gewonden. Daarnaast eiste het instorten van een onbepaald aantal kleinere woningen tientallen mensenlevens. Telkens gaat zo'n instorting gepaard met een golf van protest van overlevende - vanaf dan dakloze - bewoners.

"De hoofdoorzaak is het blokkeren van de huurprijzen, zo'n dertig jaar geleden", zegt de Belgische handelsattaché in Delhi. Mumbai, naar internationale normen in de toptien van de duurste steden ter wereld voor ontroerend goed, is echter spotgoedkoop voor wie dertig jaar geleden een optrekje heeft gehuurd. "Eigenaars kunnen door die lage huurprijzen hun gebouwen niet meer onderhouden, met alle gevolgen van dien."

Neem het gebouw waarin het Belgische consulaat is gevestigd. "De potentiële huurwaarde voor het mooie gebouw bedraagt momenteel een slordige 500.000 Belgische frank per maand. België betaalt echter precies 17.000 frank per jaar aan huur. Zolang de Belgen het gebouw blijven huren, blijft de prijs dezelfde." De Belgen onderhouden het pand zelf, waardoor de waarde jaar na jaar stijgt, al heeft de eigenaar daar weinig aan.

"In de koloniale tijd gebruikte men goed zand", vertelt een vooraanstaand ingenieur, die anoniem wenst te blijven. "Nu schept men minderwaardig zand uit kreken en sloten. Bovendien krijgen noch de architecten, noch de burgerlijke ingenieurs een praktische opleiding. Ze bouwen er maar op los."

Betonconstructies, die berekend waren voor een gebouw van vier verdiepingen, krijgen soms vier extra verdiepingen te verduren. De bevolkingsdruk in de stad, goed voor 14 miljoen geregistreerde inwoners, neemt hand over hand toe en het gemeentebestuur kan de wildbouw nauwelijks bijbenen. Particulieren bouwen slappe en onstabiele constructies dat het een lieve lust is. Soms, als een bouwmisdrijf uiteindelijk aan het licht komt, worden er maatregelen genomen, meestal een onherroepelijke sloop. Maar tegen die tijd kan de zaak al ingestort zijn.

"Op de lijst van internationaal erkende constructeurs staat geen enkel Indisch bedrijf", weet de ingenieur. "Dat is een teken aan de wand. Een student architectuur bezoekt tijdens zijn vijf jaar durende opleiding geen enkel bouwterrein. De opleiding over beton beperkt zich tot veertien dagen. Bovendien is er geen speciale training voor bouwvakkers."

De bewoners van Mumbai, tenminste zij die in een huis wonen, ondergaan het verval van hun huurwoningen met een groeiende gelatenheid. De Mumbai Times geeft de toekomstige slachtoffers zelfs advies: 'Steps to be taken if your home falls to the ground'. Huurders die een instorting overleven hebben geen middelen om een ander, en vooral betaalbaar huurhuis te vinden. Ze zijn verdoemd tot de krottenwijken.

"De mensen moeten niet panikeren als hun huis op hun kop valt", stelt de journalist van de Mumbai Times, met een flegma dat doet denken aan de Britse koloniale tijd. "Loop ook niet weg als het gebeurt. Maar blijf ter plaatse en verwittig de politie."

"Huurders hebben ook rechten", benadrukt de krant ten slotte. "Stuur een gemotiveerd schrijven naar de overheid en vermeld duidelijk wie is overleden, met een gedetailleerde opgave van leeftijd, beroep en andere bijzonderheden over het slachtoffer. Vraag aan de gemeentelijke overheid om een diepgaand onderzoek en vervolg de ingenieur die verantwoordelijk is voor de constructie van het gebouw."

De administratieve molen maalt echter zeer traag in Mumbai. Terwijl men langs de ene kant van de stad nog druk doende is om een comité uit de grond te stampen om zijn belangen als huurder te verdedigen na een instorting, stuikt elders in Mumbai alweer een ander gebouw in elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234