Zondag 28/11/2021

Begroting

Wat staat er in het akkoord van de regering?

Premier Charles Michel kondigde het akkoord via Twitter aan in zijn gekende stijl. Beeld Photo News
Premier Charles Michel kondigde het akkoord via Twitter aan in zijn gekende stijl.Beeld Photo News

De federale regering heeft deze nacht een akkoord bereikt in de onderhandelingen op Hertoginnedal. Dat heeft premier Charles Michel gemeld via twitter. De topministers zijn het eens geraakt over een reeks nieuwe structurele hervormingen op het vlak van fiscaliteit, concurrentiekracht en sociale cohesie. De kmo's krijgen onder meer een fiscaal voordeel met een tarief in de vennootschapsbelasting dat op termijn daalt naar 20 procent.

De regeringstop zat al sinds gisterenmiddag samen over de begroting en een reeks andere dossiers. Het ging onder meer over de verlaging van de vennootschapsbelasting, de rechtvaardige fiscaliteit en het activeren van spaargeld - wat al maanden drie heikele thema's waren - maar ook over tientallen sociaal-economische voorstellen.

"Agreement"

Om iets over 3.30 uur stuurde premier Michel in zijn intussen gekende stijl het bericht "agreement" de wereld in. Via hetzelfde medium meldde vicepremier Kris Peeters (CD&V) even later dat na de taxshift en werkbaar wendbaar werk, de derde grote hervormingsgolf is gelanceerd. "Meer jobs, meer koopkracht", luidt het.

MR-vicepremier Didier Reynders heeft het dan weer over "steun aan werk en concurrentie, daling van de vennootschapsbelasting voor alle ondernemingen", terwijl zijn Open Vld-collega Alexander De Croo een akkoord meldt "over grootste pakket sociaaleconomische hervormingen sinds regeerakkoord. Mét duidelijke liberale focus op groei, jobs & vooruitgang".

Voor wie meer dan 500.000 euro op een effectenrekening heeft, komt er een heffing van 0,15 procent. Volgens premier Charles Michel komt er ook een stimulans om in de reële economie te investeren. "Het gaat om een maatregel Michel-De Croo, naar analogie met de wet Cooreman-De Clercq", legt de premier uit.

Tewerkstelling

Op het vlak van tewerkstelling komt er een uitbreiding van de flexi-jobs naar de detailhandel en zal de wet op de e-commerce worden aangepast aan nacht- en zondagwerk. Vanaf 2018 komen er lastenverlagingen in de strijd tegen sociale dumping in de bouwsector. Daarnaast is sprake van een hervorming van de proefperiode en van de aanmoediging van startersbanen.

Wat de begroting betreft, raakte de regering het voor 2018 eens over een inspanning van 0,6 procent van het bbp, ofwel 2,6 miljard euro. In lijn met de besliste maatregelen werden ook al de grote lijnen voor de begroting van 2019 getrokken. Het evenwicht op de begroting wordt vooruitgeschoven. "Europa legt ons dat niet op. We gaan voort met de sanering, de structurele hervormingen en de aanpak van de schuldenlast", aldus nog premier Michel.

Verheugd

De eerste minister reageert verheugd op het akkoord over de "grote hervormingen die perfect in lijn liggen met het regeerakkoord". Het gaat over "nieuwe hervormingen die de middenklasse, de mensen die werken en de sociale cohesie ten goede komen". Zo werden maatregelen genomen over de aftrek van kosten voor opvang en de automatische toekenning van sociale rechten. Er is ook sprake van een handicapplan.

Veertig nieuwe maatregelen

In totaal raakte de regering het eens over een veertigtal nieuwe maatregelen. Ze zal Kamervoorzitter Siegfried Bracke vragen dat ze het akkoord morgen in het parlement kan voorstellen, bijvoorbeeld in een verenigde commissie.

"Deze begroting en structurele hervormingen stemmen overeen met het DNA van deze regering: jobs, jobs, jobs en erg sterke sociale maatregelen. Onze burgers kunnen de vruchten plukken van de resultaten van de voorbije drie jaar", aldus nog de premier.

De regering geeft vanmiddag meer tekst en uitleg bij het akkoord op de Wetstraat 16.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234