Dinsdag 24/11/2020

'Wat Sharon doet, heeft niks te maken met de jacht op terroristen'

Brussel

Eigen berichtgeving

Johan Corthouts

Een meerderheid van de Vlaamse partijen is voorstander van het opschorten en sommige partijen zelfs van het stopzetten van het associatieakkoord met Israël. Ze zijn bereid een oproep in het federale parlement daarover te steunen. Door Israël in zijn handel met Europa te treffen, moet premier Ariel Sharon een krachtig signaal krijgen om zich terug te trekken uit de bezette gebieden en om zijn militaire operatie te staken.

"In plaats van voorzichtig te praten over een herziening van het associatieakkoord met Israël had minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel meteen een duidelijke oproep voor een opschorting van het akkoord mogen formuleren. Want wat Sharon in de bezette gebieden doet, vraagt om een scherpe reactie", zegt Dirk Van Der Maelen, SP.A-fractieleider in de Kamer.

"Israël negeert de Amerikaanse oproep om zich onmiddellijk terug te trekken. Als het land zelfs niet luistert naar zijn belangrijkste beschermheer, dan moeten we reageren met een sterk signaal. Israël maakt zich schuldig aan de schending van de mensenrechten en het oorlogsrecht. Gewone burgers worden hard aangepakt. Tanks rijden auto's plat. Stroom wordt zomaar uitgeschakeld. Wat Sharon doet, heeft niks te maken met de jacht op terroristen, die hij beweert te voeren", vindt Vander Maelen.

Het associatieakkoord bevat een uitgebreide clausule over de mensenrechten. Volgens Jos Geysels, politiek secretaris van Agalev, treedt Israël door zijn schandalige manier van bezetting en zijn talloze schendingen van de mensenrechten die clausule met voeten. "Er zijn voldoende redenen om het associatieakkoord op te zeggen. Als Europa een signaal wil geven, kan het maar beter dat doen dan Tony Blair (de Britse premier, JCS) naar Amerika te sturen, waar hij als perfecte schoonzoon van president Bush het Amerikaanse standpunt bijtrad."

Ook bij de Volksunie-spruiten Spirit en NV-A wordt voluit het opzeggen van het associatieakkkoord gesteund. Spirit-europarlementslid Nelly Maes zegt beschaamd te zijn dat Europa zich laat verdelen door Amerika en hoopt dat de Unie snel een einde maakt aan zijn bevoorrechte handelsrelatie met Israël. "Voor de N-VA kan het niet langer dat België, in de vorm van een vrijhandelszone, geprivilegieerde contacten onderhoudt met een regering die een gevaar vormt voor de fysieke veiligheid van het Palestijnse en het Israëlische volk", zei N-VA-fractievoorzitter in de Kamer, Frieda Brepoels, aan Belga.

Het associatieverdrag biedt Israël gunstige afzetmogelijkheden in Europa, onder meer voor citrusvruchten. Volgens critici misbruikt Israël het akkoord voor de afzet van producten uit joodse kolonies in de bezette gebieden.

Ook de CD&V, de belangrijkste oppositiepartij, is bereid mee aan de kar te trekken, zij het onder bepaalde voorwaarden. "We moeten oppassen dat we het evenwicht bewaren. Als we eisen stellen ten aanzien van Israël, dan moeten we dat ook doen ten aanzien van de Palestijnen", zegt CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck.

De meeste terughoudendheid ten aanzien van het mogelijke oproep van het Belgische parlement tot een opschorting van het associatieakkoord kwam gisteren van de kant van de VLD, de grootste regeringspartij. "Het militaire offensief van Sharon is natuurlijk geen oplossing voor het conflict. Maar ik betwijfel of het opschorten van het associatieakkoord wel iets zal uithalen", zegt VLD-kamerlid Fientje Moerman.

SP.A en Agalev willen associatieverdrag met Israël opschorten, VLD is voorzichtiger

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234