Dinsdag 31/01/2023

Wat prins Laurent, F16's, boks en techno gemeen hebben

Tijdens de persvoorstelling gisterennamiddag waren ze nog volop met de laatste details bezig, maar vandaag moet het SMAK helemaal af zijn. Het grote feest is voor morgen, onder de titel The Night of The SMAK, als was het een rock- of technofestival. De affiche ziet er ook zo uit trouwens. De grote publiekslokkers zijn John Cale en de boksmatch Hoet-Bellone.

Vier dagen duurt het openingsfeest, één dag voor elke tien jaar dat Gent op het SMAK heeft moeten wachten. De vooropening voor de vips, onder wie prins Laurent, vond gisterenavond al plaats, nadat tientallen journalisten uit binnen- en buitenland al eens een kijkje waren komen nemen. De officiële opening voor de genodigden is voor vanavond, met een openluchtparade waarbij enkele F16's overvliegen. "Voor het eerst in de geschiedenis gaat het leger iets voor de kunst doen en niet voor de oorlog", zegt Jan Hoet. Door de Kosovo-crisis heeft hij wel zwaar getwijfeld, maar hij gaat ze nu toch laten overvliegen; wie er problemen van maakt, verwijst hij naar de SMAK-muur waarop een rekeningnummer voor hulp aan Kosovo staat. Zondagvoormiddag nodigt burgemeester Frank Beke alle Gentenaars uit op een gratis receptie, en vanaf zondagnamiddag 14 uur kunnen de eerste echte, betalende museumbezoekers binnen (tot 17 uur).

Maar het eigenlijke feest is The Night of the SMAK, van morgennamiddag 15 uur tot zondagochtend 5 uur. Wie 5.000 frank (123,95 euro) betaalt, kan zelfs al vanaf 's middags beginnen, want dan biedt het SMAK een benefietdiner aan. De happening vindt zowel in het museum plaats als in de gebouwen errond: de Floraliahal, de rockclub Democrazy en het Kuipke (velodroom en vip-dorp). Het programma gaat uit van de filosofie van het museum: een confrontatie van de meest uiteenlopende disciplines, met veel ruimte voor spontaniteit. De ruime muziekkeuze geeft het al aan: van het hedendaagse klassiek van het Spectra Ensemble tot de energieke jazz van Sunny Murray, van de onvoorspelbare rock van The Flying Dewaele Brothers (de frontmannen van Soulwax) tot de etnotechno van Transglobal Underground, van het subtielere solowerk van An Pierlé tot het Finse schreeuwkoor Huutajat. Het optreden van John Cale (20.45 uur) heeft meer dan een muzikale betekenis, aangezien de man indertijd als lid van The Velvet Underground een belangrijke rol speelde in de New Yorkse kunstscène rond Andy Warhol.

Het SMAK laat de muziek botsen met een resem performances en dans- en poëzieacts, die vaak even onverwacht als ondefineerbaar zullen zijn. Michael Timpson doet bijvoorbeeld iets met het publiek in een Rode-Kruistent waarin twaalf bedden staan. De Franse cineast Gérard Courant werkt in het SMAK verder aan de langste film aller tijden. Uit het SMAK-videoarchief is werk van onder meer Beuys te zien.

De ultieme performance wordt de boksmatch tussen conservator Jan Hoet en de onbekende Amerikaanse kunstenaar Dennis Bellone (19 uur). Beiden beweren dat ze voluit zullen gaan en dat het dus meer een kamp dan een performance wordt. In de Democrazy is er vanaf 22 uur een grote technofuif met onder meer Derrick May, in het Kuipke speelt Studio Brussel ten dans.

Vzw de hondsjaren, een twee jaar jonge Gentse vereniging met al enkele opmerkelijke kunstprojecten op haar actief, is aanwezig met MAKS, een gelegenheidsradio die vandaag en morgen de frequentie van de lokale zender Roeland (104 FM) overneemt. Vanuit een werkkeet naast het SMAK gaat hij tweemaal van 12 uur 's middags tot 6 uur 's ochtends live in de ether. Tijdens deze reclamevrije radiomarathon brengt MAKS rechtstreekse klankbeelden van de openingsfestiviteiten, zelfs van de boksmatch (met commentaar). Tussendoor zendt MAKS opgenomen reportages uit, onder meer een uitgebreid interview met Hoet, en draait het aangepaste muziek die zelden op de radio te beluisteren valt, onder meer van Beuys, Duchamp en Flannagan. Het is de bedoeling dat de vele luidsprekers in de Gentse winkelstraten de uitzending overnemen en een vreemd klanktapijt over de binnenstad leggen. (RP)

Kaarten (1.500 frank/37,18 euro vanaf 15 uur en 800 frank/19,83 euro vanaf 20 uur) zijn verkrijgbaar bij de klassieke verkoopspunten voor concertkaarten of aan de museumingang (tot 19.30 uur) en de ingang van het Kuipke (vanaf 19.30 uur). In de marge van de SMAK-opening vindt de komende weken een reeks bijzondere activiteiten plaats rond actuele kunst, meestal in Gentse galerieën. Ze staan opgesomd in een gratis affichekrant Gent The Art Way, verkrijgbaar op de meeste culturele adressen in Gent en bij de toeristische dienst, of raadpleegbaar op www.gent.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234