Dinsdag 09/08/2022

ColumnJohn John & Missy

Wat moet je nog als alle puzzels zijn gelegd? Als alle knikkerbanen zijn gebouwd?

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (11) en Missy (7).

Redactie

Eerst probeer je het te negeren. Dan probeer je het weg te lachen. Tegen beter weten in probeer je je niet te ergeren. Welke strategie je ook volgt: het mislukt telkens weer. Dus storm je maar weer uit je ­thuiswerkhol de trap af, en ga je blind van woede op zoek naar de bron van het aanhoudende gekrijs.

Je ziet John John die, grijnzend als een glimlachende cobra, zijn achtjarige zusje – “om te spelen” – in een houdgreep vastzet, en twijfelt of je het getier en gejen niet gewoon moet overroepen met een vaderlijke ­oer­schreeuw. Toch zeg je tegen je zoon: “Zullen we gaan pingpongen?” Hij, opkijkend van zijn speelse prooi: “Is goed”.

En dus slaan jullie enkele tellen later de deur achter je dicht en lopen jullie naar het hippe stadshalletje, ­verderop in de wijk, waar welgeteld één pingpongtafel opgesteld staat voor radeloze, overwerkte ouders en door pandemiebeperkingen afgestompte kinderen. Want als de anekdotische gemoedstoestand van je kroost ­indicatief is voor de motivatiebarometer bij het ­allerjongste deel van de bevolking, dan onweert het nu in vele gezinnen. Wat moet je nog als alle puzzels zijn gelegd? Alle knikkerbanen gebouwd, alle tekeningen gekleurd?

Het is doorgaans een druk komen en gaan aan de grootstedelijke pingpongtafel, maar vandaag is het een goede dag. Vandaag is de tafel voor jullie alleen. Je laat er geen gras over groeien: meteen jasje uit en spelen maar. Want voor je het weet staat er een andere dodelijk vermoeide moeder met treurig kijkend kind jou en je geweten van de tafel weg te loensen. Hoe vaak heb je daar zelf al niet gestaan?

Het gaat goed, beter dan verwacht. Dat was je bij vorige gelegenheden ook al ­opgevallen. Pingpong met je zoon, dat ging toch lange tijd van: jij slaat een balletje, hij slaat ernaast. Hij smasht bij wijze van opslag keihard een bal het net over, waarna jij constructief doch ietwat lusteloos opmerkt: “Goed gespeeld”. Dan wil hij een wedstrijdje spelen en dien jij je in bochten allerhande te wringen om toch maar niet te opzichtig te winnen of te verliezen.

Nu is het anders. Het spel gaat goed over en weer. Je leert hem de geneugten van topspin en backspin kennen en hij straalt als het een keertje lukt. In de wedstrijd hou je je nog altijd in, maar uiteindelijk verlies je wel een paar sets, terwijl je dat eigenlijk niet eens had gewild. Het blijft voor een ouder lastig kiezen tussen het hart breken van een kind dat niet wil verliezen en het hart breken van een kind dat geen loser als vader wil.

Je hebt oprecht genoten van het uurtje pingpong­diplomatie op gezinsniveau. Je beseft, schuldbewust: dit was veel te lang geleden. “Dat moeten we vaker doen”, zeg je nog enthousiast napuffend, als jullie weer thuis staan. “Ja”, antwoordt je zoon, terwijl hij de ­tablet­computer achter zijn rug verbergt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234