Maandag 17/05/2021

Treinen naar de kust

‘Wat moet ik doen, die treinen tegenhouden met mijn eigen handen?’

Politie­agenten controleren in het station van Blankenberge. De kust­stad nam maatregelen om rel­schoppers uit de bad­stad te weren. Beeld Benny Proot
Politie­agenten controleren in het station van Blankenberge. De kust­stad nam maatregelen om rel­schoppers uit de bad­stad te weren.Beeld Benny Proot

De vechtpartij in Blankenberge zet de kustburgemeesters en de NMBS weer tegenover elkaar. De toestroom aan toeristen moet worden beperkt, maar het is aan de regering om daar knopen over door te hakken. ‘Wat moet ik doen, die treinen tegenhouden met mijn eigen handen? Zoals Jerommeke van Suske en Wiske? Wij zijn het hier beu!’

De kustburgemeesters voelen zich in de steek gelaten. Al weken, zo stellen ze, vragen ze om de toestroom aan toeristen die met de trein komen in te perken. Maar al weken krijgen ze nul op het rekest. In coronatijden blijkt het dan ook ontzettend moeilijk om duizenden dagjestoeristen goed op te vangen. Zaterdag kwamen er 8.000 reizigers naar Blankenberge, 2.500 naar Knokke en 15.000 naar Oostende. Terwijl er op de stranden van de koningin der badsteden ook maar voor 15.000 mensen plaats is. Tel daar dan nog de tweedeverbijvers, de inwoners en de hotelgasten bij.

De chaos die zaterdag in Blankenberge uitbrak, nadat amokmakers de politie te lijf gingen en er parasols in het rond vlogen, zorgde dit weekend dan ook meteen voor onrust in de bestuurskamers van de kustgemeenten.

Zaterdagavond klonk het dat Blankenberge zijn station de volgende dag zou sluiten. Ook Knokke-Heist ging dagjestoeristen weren. In Oostende sloeg de angst om het hart dat duizenden extra toeristen de volgende dag naar de stad zouden afzakken, als ze hun handdoek in Knokke of Blankenberge niet op het strand konden leggen.

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) probeerde daarom om te overleggen met de NMBS, maar die kaatste de bal door naar de regering. “Ik heb geprobeerd om instructies te krijgen van de federale overheid”, zegt Tommelein. “Ik heb zondagochtend de minister van Mobiliteit (MR-minister François Bellot, YV) aan de lijn gehad, die me zelf zei: ‘Als je minder reizigers wil, moet je je station maar sluiten.’ Wij gingen het station alleen sluiten als Blankenberge en Knokke dat zouden doen. Maar uiteindelijk heeft de gouverneur gebeld en die heeft me verzekerd dat die stations zouden openblijven.”

In het weekend van 1 augustus was er al een overrompeling van het station in Oostende, omdat dagjestoeristen op het perron door een technisch probleem niet naar huis geraakten. In de aanloop naar de hittegolf van dit weekend hadden verschillende burgemeesters, ook die van Knokke, al opgeroepen om niet en masse naar de kust af te zakken. Maar die oproep leek zaterdag vergeefs.

“Wat moet ik dan doen?”, zegt Tommelein. “Die treinen tegenhouden met mijn eigen handen? Zoals Jerommeke van Suske en Wiske? Wij kustburgemeesters zijn het beu, want we moeten het hier allemaal alleen doen.”

Extra treinen

De NMBS geeft aan wel maatregelen te hebben genomen om het aantal reizigers per trein te verminderen, maar die hebben volgens de lokale besturen het omgekeerde effect gehad. Zo legt de NMBS extra treinen in naar de kust, zodat het in theorie de reizigers beter kan spreiden over de rijtuigen. Maar omdat die treinen de voorbije dagen zelf propvol kwamen te zitten, zorgden ze net voor een enorme toestroom aan dagjestoeristen.

“De normale treinen – drie per uur – mogen blijven rijden”, zegt Anne Martens, waarnemend West-Vlaams gouverneur (CD&V). “Het zijn de extra treinen die van de dienstregeling moeten worden geschrapt. De redenering dat die zouden zorgen voor een betere spreiding van reizigers, klopt gewoon niet. Zaterdag hebben we treinen zien aankomen met een bezetting van 120 procent.”

De chaos in de bestuurskamers vertaalde zich gisteren naar onduidelijkheid op de treinperrons. Zonnekloppers die met de trein naar de kust wilden gaan, kregen ’s ochtends te horen dat de treinen wel zouden rijden. Maar of alle kustgemeenten ze ook zouden binnenlaten? Dat kon de NMBS op dat moment niet zeggen.

Tegen de middag werden er dan toch afspraken gemaakt tussen de NMBS en Oostende. De spoorwegmaatschappij verzekerde dat ze strenger zou toezien op het aantal passagiers per trein. Geen enkele trein zou nog vertrekken met een bezetting van boven de 80 procent. Eigenlijk mocht het aantal passagiers in deze coronatijden zelfs nooit dat percentage overschrijden. Oostende en de NMBS kwamen ook overeen dat er nog maximaal 10.000 reizigers per dag naar de stad kunnen afzakken.

Overleg

Een badstad afsluiten van het treinverkeer, zoals Blankenberge aanvankelijk wou, is volgens NMBS-woordvoerder Bart Crols niet doenbaar. Daarvoor moet het vervoersplan aangepast worden. Maar dat kan alleen met de politieke goedkeuring van de federale overheid, zo stipt Crols aan. Gisteren bleven de zeven extra treinen naar Blankenberge en Oostende ook rijden. Bij Bellot, de voogdijminister van de NMBS, klinkt het alvast dat er aan het schema niet wordt getornd.

Tommelein en de gouverneur dringen ondertussen nogmaals aan op een reserveringssysteem voor de NMBS. Eerst zei de vervoersmaatschappij dat het die mogelijkheid zou bekijken, maar volgens het kabinet-Bellot is zo’n systeem in de praktijk niet haalbaar.

Om naar volgend weekend toe een nieuwe invasie van dagjestoeristen te voorkomen, vraagt de gouverneur een overleg met premier Sophie Wilmès (MR), minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) en Bellot. Het kabinet van De Crem zegt de zaak op te volgen.

“Voor overleg staan we altijd open”, zegt Jasper Pillen, Bellots kabinetschef. “Maar zaterdag was er een vechtpartij op het strand. Er waren geen problemen op de treinen of in de stations. Ik denk dat we ons hier van debat aan het vergissen zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234