Zaterdag 12/06/2021

Generatie Y

Wat Millennials overal ter wereld van hun job verwachten

Wat verwachten Millennials van hun werk? Voor het eerst werd hierover een studie gedaan in de hele wereld. Beeld THINKSTOCK
Wat verwachten Millennials van hun werk? Voor het eerst werd hierover een studie gedaan in de hele wereld.Beeld THINKSTOCK

Tal van onderzoekers hebben zich al gebogen over de vraag wat Generatie Y verlangt van werk, privéleven en de combinatie van beide. Tot nu toe beperkten alle studies zich echter tot de Westerse wereld. Voor het eerst is nu een internationaal onderzoek verricht bij 16.637 jongeren tussen 18 en 30 uit 43 landen in Azië, Afrika, Europa, Noord- en Latijns-Amerika en het Midden-Oosten.

Het onderzoek werd uitgevoerd door INSEAD's Emerging Markets Institute, Universum en HEAD Foundation en de resultaten zijn te vinden in 'Millennials: understanding a misunderstood generation'. Een samenvatting verscheen recent in het bedrijfseconomische vakblad Harvard Business Review van de Harvard Business School.

De jongeren werd gevraagd naar hun verlangen om leiding te geven, het belang van een goed evenwicht tussen werk en privé en hun verwachtingen rond het pensioen. Opvallend is dat de meningen over deze onderwerpen verdeeld zijn en in belangrijke mate bepaald worden door de cultuur.

Millennials willen leidinggeven, maar om verschillende redenen

Gemiddeld vindt veertig procent van de respondenten het "zeer belangrijk" manager of leidinggevende te worden. India spant de kroon met 63 procent. Japanners leggen minder ambitie voor de dag: hier zegt maar 8 procent van de Millennials een leidinggevende functie na te streven.

Ook de redenen om leiding te willen geven, verschillen per cultuur. Hoge verdiensten worden wereldwijd het meest genoemd. In Centraal- en Oost-Europa is geld de belangrijkste drijfveer voor de helft van de respondenten; in Afrika vindt slechts 17 procent het loon een reden om leiderschap na te streven. Afrikaanse Millennials hechten het meest belang aan het coachen en motiveren van anderen (46%).

De redenen om een managersfunctie te ambiëren, verschillen sterk per regio. Beeld Universum/INSEAD
De redenen om een managersfunctie te ambiëren, verschillen sterk per regio.Beeld Universum/INSEAD

Verwachtingen voor managers verschillen in elke cultuur

De kwaliteiten die Millennials graag zien bij een leider, verschillen zelfs nog meer. In Noord-Amerika, West-Europa en Afrika stelt minstens 40 procent van de respondenten dat een manager zijn personeel verantwoordelijkheden moet geven.

Die eigenschap wordt in Centraal- en Oost-Europa en het Midden-Oosten slechts door 12 procent genoemd. Mogelijk heeft dat te maken met de autocratische regimes die tot voor kort de norm waren in Oost-Europa en nu nog steeds in een groot deel van het Midden-Oosten.

In de plaats daarvan meent 58 procent van de Millennials in Centraal- en Oost-Europa dat technische of praktische expertise het belangrijkst is voor een manager.

Wat de Millennial van zijn baas verwacht, varieert. Beeld Universum/INSEAD
Wat de Millennial van zijn baas verwacht, varieert.Beeld Universum/INSEAD

Work-lifebalans betekent niet overal hetzelfde

Millennials streven naar een goed evenwicht tussen werk en privé maar de definitie die daaraan gegeven wordt, verschilt. Zowel in Oost- en West-Europa scoort compensatie voor overuren relatief hoog (52% en 45%), wat duidt op een voorkeur voor regelmatige werkuren. In Noord-Amerika kiest 59 procent voor flexibele werkuren.

42 procent van de Noord-Amerikanen staat niet afkerig tegen lange werkdagen, indien het hun carrière vooruit helpt - net als in Latijns-Amerika. In Afrika geldt dat voor 51 procent van de Millennials. Toch zou bijna de helft van de respondenten in elke regio, behalve in Oost-Europa, een goed betaalde, prestigieuze job opgeven voor een betere work-lifebalans.

Er zijn nog meer gelijkenissen. Voldoende tijd voor de familie is in elke regio een van de grootste prioriteiten. Misschien verrassend: werken om de samenleving te verbeteren, is voor een meerderheid van de Millennials in de hele wereld geen prioriteit.

In elke regio, behalve Oost-Europa, zou bijna de helft van de ondervraagden een goed betaalde job opgeven voor een betere work-lifebalans (donkergroen). Beeld Universum/INSEAD
In elke regio, behalve Oost-Europa, zou bijna de helft van de ondervraagden een goed betaalde job opgeven voor een betere work-lifebalans (donkergroen).Beeld Universum/INSEAD

Aziatische Millennials willen het minst langst werken

De meeste Millennials hebben geen angst om niet of pas op late leeftijd met pensioen te kunnen gaan, zo blijkt nog uit het onderzoek. In Azië verwachten ze het minst langst te zullen werken: 58 procent van de ondervraagden denkt er op zijn zestigste of vroeger mee te zullen stoppen. In Centraal- en Oost-Europa ligt de verwachte pensioenleeftijd het hoogst. Meer dan 27 procent verwacht er pas na zijn zeventigste met pensioen te gaan.

In Noord-Amerika en Europa ligt de verwachte pensioenleeftijd het hoogst. Beeld Universum/INSEAD
In Noord-Amerika en Europa ligt de verwachte pensioenleeftijd het hoogst.Beeld Universum/INSEAD

Het volledige document kan u hier downloaden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234