Dinsdag 22/06/2021

Wat Michel I nog meer heeft beslist

Dat uw loon volgend jaar niet geïndexeerd wordt en dat u langer zult moeten werken, dat wist u al. Maar in het regeerakkoord staan nog wel meer opmerkelijke maatregelen.

Meer loon naar werken

Hoe langer je werkt, hoe hoger je loon. Een achterhaald principe, vinden de nieuwe regeringspartijen. Een loon zou veel meer moeten afgestemd worden op wat iemand kan en wat iemand presteert, dan op zijn of haar leeftijd en staat van dienst. Op het to do-lijstje van de nieuwe minister van Werk komt dus: hervorm de loonberekening, in overleg met de sociale partners. Het kan dus nog wel even duren vooraleer die hervorming een feit is.

Die sociale partners mogen ook al beginnen nadenken over hoe de loopbaan aangepakt kan worden. Die kan volgens het regeerakkoord een pak flexibeler. Door een loopbaan beter te spreiden, bijvoorbeeld, of door een loopbaanrekening in te voeren. Die komt er simpel gezegd op neer dat werknemers tijd en/of loon kunnen opsparen om die dan later in te ruilen voor een loopbaanonderbreking.

Psycholoog wordt terugbetaald

De Zweedse coalitie wil eindelijk werk maken van de terugbetaling van de psycholoog. Momenteel gaat zo'n 10 procent van het bbp naar gezondheidszorg. Amper 6,2 procent daarvan is voorzien voor de geestelijke gezondheidszorg. Sowieso komt een terugbetaling er niet voor 1 september 2016. Pas dan worden de beroepen van de geestelijke gezondheidszorg erkend.

Pensioenen gaan mee met hun tijd

Net zoals het loon moet ook het pensioen anders berekend worden. Het idee komt uit het advies van de Pensioencommissie onder leiding van Frank Vandenbroucke (sp.a). Het uitgangspunt daarvan is: hoe meer je verdient en hoe langer je werkt, hoe hoger je pensioen. Het puntensysteem houdt ook rekening met het gemiddelde loon in het eigen stelsel, zodat een minimumpensioen steeds gegarandeerd is.

Daarnaast gaat de regering ook uitzoeken hoe de pensioenen beter aangepast kunnen worden aan de moderne samenleving. Hoe de rechten van wettelijk samenwonenden gelijkgeschakeld kunnen worden met die van gehuwden, bijvoorbeeld.

Treinen moeten altijd rijden, ook bij staking

Het spoorpersoneel mag blijven staken, maar als het dat doet, dan moeten ze er wel voor zorgen dat er een minimale dienstverlening wordt voorzien. Het is een voorstel dat al een eeuwigheid in de Wetstraat sluimert, vooralsnog zonder veel succes. De vakbonden zijn er immers absoluut niet voor te vinden. Maar daar heeft het regeerakkoord ook rekening mee gehouden. Als de sociale partners niet binnen een redelijke termijn een plan uitwerken, zal de regering zelf de touwtjes in handen nemen.

Klimaatbeleid focust op CO2-uitstoot

De regering wil de strijd tegen de klimaatverandering anders aanpakken. De coalitie zal bij Europa bepleiten om slechts één enkele doelstelling per lidstaat op te leggen, namelijk die voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. De doelstellingen voor meer hernieuwbare energie en energiebesparing worden beschouwd als middel, niet als doel. De centrumrechtse regering volgt de redenering dat te veel bindende doelstellingen net de strijd tegen de klimaatverandering bemoeilijken. Een slim klimaatbeleid probeert namelijk zo snel mogelijk de CO2-uitstoot te reduceren. Hoe dat gebeurt, door meer windmolens te bouwen of beter te isoleren, is minder belangrijk. Groene energie en energiebesparing mogen dus geen doelen op zich zijn, maar staan in functie van het hogere doel om CO2 te besparen.

Verkeersregels worden simpeler

Kunt u soms niet meer uit aan alle regeltjes in het verkeer? Wel, de regering is van plan om de wegcode te vereenvoudigen en de tegenspraken eruit te halen. Voor Antwerpen, Luik, Gent en Charleroi heeft de regering overigens ook goed nieuws. Voor die steden wordt de uitbouw van een Gewestelijk Expres Netwerk onderzocht, om het openbaar vervoer rond die steden vlotter en sneller te laten verlopen.

Overheid niet wild van overheidsbedrijven

Het staat nogal in codetaal in het regeerakkoord: "De regering gelast de FPIM met een reflectie over het actief beheer van overheidsparticipaties in functie van de schuldafbouw." Michel I is dus om het zacht uit te drukken een koele minnaar van overheidsbedrijven. De Federale Investerings- en Participatiemaatschappij (FPIM) mag uitzoeken of het nog wel zin heeft om als overheid zo actief te zijn in pakweg de posterijen of de telecomsector. Het regeerakkoord windt er alvast geen doekjes. Een (gedeeltelijke) verkoop zou de staatskas ten goede komen.

Einde van Nationaal Orkest van België?

De regering zoekt ook bij de federale culturele instellingen naar "synergieën en efficiëntiewinst". Met name bij het Nationaal Orkest van België en operahuis de Munt wordt gezocht naar "doorgedreven samenwerking". De precieze bedoeling blijft in het midden, maar waarnemers verwachten geleidelijke samenvloeiing tussen beide orkesten, en op termijn de afschaffing van het Nationaal Orkest van België.

Ook de tien federale musea en wetenschappelijke instellingen in Brussel en Tervuren zetten zich schrap voor een besparingsronde. Schone Kunsten, Natuurwetenschappen, Midden-Afrika of Koninklijke Bibliotheek: ze mogen zich verwachten aan meer autonomie en een nieuwe structuur "aangepast aan de 21ste eeuw", maar tegelijk aan minder middelen.

Weg met keppeltje en Che Guevara

De federale dienstverlening aan de burgers moet neutraal zijn, luidde het nog kortweg in de formateursnota. In het regeerakkoord worden er heel wat meer woorden aan vuilgemaakt. Geen enkel opzichtig teken van een persoonlijke overtuiging mag nog gedragen worden, wanneer een federaal ambtenaar tijdens zijn werkuren in contact komt met publiek. Het gaat dan niet alleen over religieuze symbolen, maar ook politieke en filosofische.

Fiscus moet geloven in het goede van de mens

Omdat de fiscus in de volksmond nu niet meteen de beste naam heeft, moet het vertrouwen tussen de belastingadministratie en de belastingbetalers dringend hersteld worden, vindt de regering. De monsterboetes van 309 procent worden afgeschaft, maar het zit hem ook in kleinere dingen. Het btw-boetesysteem en de nalatigheidsinteresten worden hervormd met als uitgangspunt de goede trouw van de belastingplichtige, in plaats van de kwade trouw.

Ook dit staat in het akkoord

Er komt een interfederaalRuimtevaartbureau, aangezien de ruimtevaartsector zo lucratief is. België bekijkt zelfs hoe het aan een heus onderzoeksschip kan geraken.

Internationalecruiseschepen met een casino aan boord mogen straks in onze wateren varen. Wedden aan boord mag, tot ze voor anker gaan.

Omdat iedereen groener moet beginnen rijden, zal de regering het goede voorbeeld geven. Hun nieuwe dienstvoertuigen en die van alle federale instellingen zouden straks elektrisch of hybridemoeten zijn, of op aardgas rijden.

Made in China kent u, straks misschien ook Made in Europe. België zal de EU vragen om zo'n label in te voeren voor producten die de Europese normen naleven.

Kent u de picknicktaks nog? De heffing op plastic bestek, wegwerpzakjes en consorten wordt opgeheven. De gedragsverandering is namelijk een feit, de taks brengt nog veel te weinig op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234