Maandag 27/06/2022

AchtergrondHerstart scholen

‘Wat met de leerwinst als mama straks enkele maanden in het ziekenhuis ligt?’

Gevreesd wordt dat het virus straks stevig zal huishouden op de scholen.  Beeld Photo News
Gevreesd wordt dat het virus straks stevig zal huishouden op de scholen.Beeld Photo News

Gezinnen met een risicopatiënt vrezen dat het virus zich via de schoolbanken een weg naar huis baant. Daarom vragen ze om afstandsonderwijs.

Michiel Martin

“Als ik zie welke ademnood mijn vrouw te verduren krijgt bij een gewone verkoudheid, is er weinig verbeelding nodig om te bedenken wat dit virus kan aanrichten bij haar”, vertelt Carl Van Keirsbilck (51). Zijn echtgenote is longpatiënte, en toch worden zijn twee jongste zonen, 11 en 14, straks gewoon op de middelbare schoolbanken verwacht. “Daar is behoorlijk wat onrust over in ons gezin. De jongste staat om de haverklap aan mijn bureau: ‘Ik wil een vaccin.’”

Dat vaccin is er helaas niet, en het virus zal straks volop aanwezig zijn in de schoolrangen. Zeker in het secundair onderwijs is het risico op verspreiding het grootst, liet microbioloog Herman Goossens (63) dit weekend in deze krant optekenen: “Vanaf twaalf lijkt het onderscheid met volwassenen klein.” De woorden van viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) zijn ook niet meteen geruststellend. Volgens hem grijpt straks in elke school een “massa-evenement” plaats.

Zwart-wit

Het devies van diezelfde virologen is echter dat de risico’s het op dit moment moeten afleggen tegen het welzijn van de kinderen. Alleen: helt de balans ook zo over voor kinderen die in hun gezin een risicopatiënt hebben rondlopen? In de draaiboeken voor het onderwijs is enkel afstandsonderwijs voorzien voor leerlingen die zélf risicopatiënt zijn. “Samenleven met personen die tot de risicogroep behoren, vormt geen obstakel voor aanwezigheid op school”, staat er.

Het kabinet van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) bevestigt dat die groep op school wordt verwacht, tenzij de behandelde arts anders oordeelt. “Deze groep kan dus gewettigd afwezig blijven met een doktersattest”, zegt woordvoerder Michaël Devoldere.

“Probeer maar eens zo’n attest te krijgen”, zucht Van Keirsbilck, die heeft moeten ondervinden dat de behandelende arts het leerbelang van het kind voorrang geeft op het familielid – een richtlijn die ook GEES-voorzitster Erika Vlieghe eerder in deze krant onderschreef. Stefan Grielens, directeur van het netwerk van vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s), bevestigt: “Er is begrip voor die situaties, zowel bij artsen als scholen, maar het basisprincipe blijft om zo veel mogelijk kinderen naar school te laten gaan.”

Onbegrijpelijk, vindt Van Keirsbilck. “Het scholenverhaal is blijkbaar zwart-wit: open voor iedereen of dicht voor iedereen. Ik begrijp echt niet waarom er geen differentiatie mogelijk is.” De schoolbanken dreigen nu de sloophamer boven te halen voor het heilige huisje waar hij en zijn gezin de voorbije maanden zo hard aan gebouwd hebben: een doorgedreven vorm van social distancing. Enige uitzondering zijn de voetbaltrainingen van zijn zonen. “Maar dat is iets helemaal anders dan acht uur in een gesloten klasomgeving zitten, die vaak slecht geventileerd is.”

Van Keirsbilck is daarom een petitie gestart om afstandsonderwijs sowieso mogelijk te maken voor de groep leerlingen met een risicopatiënt in het gezin. Want alleen is hij zeker niet. Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) krijgt dergelijke signalen ook binnen. “‘Als corona bij ons binnenkomt, ligt er iemand maandenlang op intensieve’, klinkt het dan. Of erger.”

Meuleman kaart de situatie van die “vergeten groep” al maandenlang aan. “Het gaat hier niet om een heel grote groep, maar wel een heel kwetsbare.” Net door die kleine doelgroep is het volgens haar perfect mogelijk om middelen vrij te maken. “Spoor die mensen proactief op en integreer ze in het systeem van Bednet of zet in op onderwijs aan huis. Die oplossingen blijven uit.”

Geen reclame

Dat is niet helemaal correct. Weyts heeft de middelen voor onder meer Bednet en TOAH (Tijdelijk Onderwijs Aan Huis) verhoogd naar 24 miljoen euro op jaarbasis. Maar: Bednet, dat ongeveer een tiende van die middelen kreeg, heeft binnen de huidige werking alvast geen ruimte om die groep kinderen standaard op te nemen. De vzw, die volop in opstart is voor ruim 400 kinderen en elke dag extra aanvragen binnenkrijgt, wil vermijden dat de focusgroep – langdurig zieke kinderen – in het gedrang komt. “We willen die mensen wel helpen, maar alleen als er geen enkele andere piste overblijft”, zegt voorzitter Kathy Lindekens.

Een medisch attest voor minstens vier weken is sowieso een must voor Bednet, maar daarnaast moet volgens haar ook bekeken worden of er ruimte is om kind en risicopatiënt thuis te scheiden of voor een tijdelijk verblijf bij familieleden. Dat zijn best veeleisende criteria.

Op een paar aanvragen is uiteindelijk ingegaan, zegt Lindekens, “maar we maken er geen reclame voor”. Dat zou volgens haar de deur openzetten voor aanvragen van ouders die het vooral als een quick fix zien voor hun heilige schrik. “Het blijft in het belang van het kind om naar school te gaan.”

Het is die broze afweging waar alle partijen, van scholen tot artsen, mee lijken te worstelen. Toch vindt Van Keirsbilck de keuze tussen leerbelang en medische context een valse tegenstelling. “De dagelijkse stress in de klas om het virus op te lopen en het gezin te besmetten kan volgens mij onmogelijk optimaal zijn. En dan hebben we het over een situatie waarin alles goed verloopt. Wat gebeurt er met die zogenaamde leerwinst als mama straks enkele maanden in het ziekenhuis ligt?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234