Donderdag 01/10/2020

'Wat kan de NMBS hier nu mee?'

Er hangen donkere wolken boven de Paul Deschanellaan in Schaarbeek. Althans boven de 'even' kant van de straat, waar de tuinen aan de spoorweg grenzen. De NMBS, eigenaar van de hofjes, heeft laten weten dat de bewoners de tuintjes zo snel mogelijk moeten ontruimen wegens 'werken' aan het spoor. De buurt en Groen! protesteren: 'Dat is een verkrachting van de natuur. Bovendien weten we amper waarom we onze tuintjes moeten afgeven.'

Door Marjan Justaert / Foto Jimmy Kets

'Toen we hier in 1971 zijn komen wonen, hebben we meteen de pelouse onder handen genomen en het talud vol geplant", vertelt Greta Gillet terwijl ze ronddartelt in haar hellende tuin en om de haverklap de namen van haar planten en struiken meedeelt. De Gillets wonen in een statige rijwoning op de Paul Deschanellaan in de Brusselse gemeente Schaarbeek, tussen de Rogierlaan en het Josaphatpark.

Nog mooier dan de voorzijde van hun huis is de achterkant. Die is deels eigendom van de spoorwegen. "Voor 45 euro per jaar huren we het achterste stuk van onze tuin van de NMBS. Ze hebben ons altijd het idee gegeven dat dit nooit zou veranderen... Kijk nu eens", zeggen Greta en haar man Richard Gillet.

Een beetje aangeslagen toont Greta het stuk tuin dat ze zal moeten afstaan. "Deze sparretjes (wijst op 2 meter grote exemplaren) heeft onze Philippe nog gezet toen hij een jaar of zes was. De kinderen zijn al lang het huis uit, maar ze hebben geweldige herinneringen aan onze hof."

Die is dan ook een droom voor speelvogels. Achter de vijver en de stenen geraniumpot leidt een roestig deurtje tot deel twee van de tuin: een afhellende berm tot aan de sporen. Vol klimop, bomen en kronkelende paadjes die leiden naar een minibeekje. Greta: "Een natuurlijke bron, schoon hé? We hebben er meteen een brug over gemaakt en cresson in gekweekt. (sip) Nu moeten we dat allemaal weer afgeven. Wat kan de NMBS hier in godsnaam mee doen?"

Een dikke week geleden vroeg de NMBS aan de bewoners van de 'even' kant van de laan om hun tuinen "te herstellen in de oorspronkelijke staat". Het gaat om het stuk terrein dat de bewoners huren van de spoorwegmaatschappij en dat nu een natuurlijke buffer vormt met spoorlijn 161 (Brussel-Ottignies). Brussels Parlementslid Adelheid Byttebier (Groen!), zelf afkomstig uit Schaarbeek, vindt het niet kunnen dat de spoorwegen zonder boe of bah het beekje vernielen.

"Plots komt er een aangetekend schrijven dat het allemaal afgebroken moet worden. Volgens de één zou het om een overdracht aan het Brussels Instituut voor Milieubeheer gaan, volgens de ander om een uitbreiding van het spoorwegnet", aldus een verontwaardigde Byttebier. "Ik vind dat niemand ook maar een steen moet verleggen voordat we weten waarom."

Volgens Infrabel, dat de infrastructuur van de NMBS-holding beheert, is de ontruiming nodig omwille van de uitvoering van het Gewestelijk Expresnet (GEN) enerzijds en om de nodige onderhoudswerken te kunnen verrichten anderzijds. Woordvoerder Frédéric Petit: "Door de enorme capaciteitstoename op de spoorweg in Schaarbeek gaan we een aantal spoorwissels vernieuwen en bijzetten, en een stuk verder naar het zuiden de sporen verdubbelen van twee naar vier."

"Momenteel zijn we tot eind mei bezig met de sporen, de wissels, de werken aan de bovenleiding en de kabels voor de seininrichting", gaat Petit verder. "Waarom we de ruimte van de tuintjes toch nog nodig hebben? Het zijn grote werken en iets verderop is een tunnel, waar we weinig manoevreerruimte hebben. In een derde fase van de werken is ook de bouw van een kabine voor de elektrische stroomverdeling voorzien op dat stuk grond."

Maar er is nog iets wat Byttebier en het buurtcomité dwarszit: de natuur,. "De uitbouw van het Gewestelijk Expresnet zou net een opportuniteit moeten zijn om de waarde van de fauna en de flora langs de spoorlijn op te waarderen. Niet om het ecologisch netwerk kapot te maken", aldus het groene parlementslid.

Byttebier gaat nu Brussels milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) interpelleren over de zaak. De buurtbewoners zelf hebben beslist de gemeente over de kwestie aan te spreken. "Op 24 april zou er iemand komen kijken van de spoorwegen", besluit Greta. "Hopelijk ziet die met eigen ogen dat de berm bij onze tuintjes hoort."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234