Zondag 18/04/2021

Advertentie van

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Wat kan artificiële intelligentie betekenen voor HR? Tijd voor een reality check!

Ook chatbots bieden een waaier aan mogelijkheden voor AI binnen HR. Beeld delaware
Ook chatbots bieden een waaier aan mogelijkheden voor AI binnen HR.Beeld delaware

Als het gaat over de rol van AI in HR zit Gartners Hype Cycle voor opkomende technologieën helemaal juist. Het potentieel is gigantisch, maar als je kijkt naar wat er vandaag al gerealiseerd is, kom je al snel in de desillusie uit. Tijd dus om een kijkje te nemen in de ‘slope of enlightenment’. Aka ‘waar realiteit en droom elkaar ontmoeten'.

Benieuwd naar hoe het gesteld is met de digitalisering van HR in Vlaanderen? Download gratis het volledige HR-rapport!

De vele gezichten van AI

AI (Artificiële Intelligentie) bestaat in vele vormen. Enkele van onze eigen AI experimenten gebruiken technologieën zoals machine learning, conversatie-interfaces, augmented/virtual reality en Virtual Personal Assistants.

Deep learning, brain-computer interfaces, slimme robots of andere experimentele technologieën hebben we nog niet zo nauw onder de loep genomen. Volgens ons zal het nog even duren voor deze technologieën ‘slim’ genoeg zijn om productief ingezet te kunnen worden op de werkplek.

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar…

Wanneer datawetenschappers machine learning uitleggen, lijkt het potentieel vanuit HR-standpunt eindeloos. Zo zouden we kunnen voorspellen…

•wie ons bedrijf dreigt te verlaten

•wie een toppresteerder zal zijn

•wie de beste kandidaten voor een openstaande vacature zouden zijn

•wat het juiste recept (voorschrift) zou zijn om retentie te verhogen, absenteïsme te doen dalen, enz.

De mogelijkheden zijn echt eindeloos. De modellen, algoritmes, tools en computerkracht zijn er. Maar wat met de data?

Alles draait om data

Om relevante resultaten te genereren, moeten data kwalitatief en in voldoende groot aantal beschikbaar zijn. Het beschikken over data voor een populatie van 1000 mensen over een periode van 5 jaar volstaat bijvoorbeeld niet om een machine learning-model te trainen om tot juiste conclusies te komen. In ons geval … was dat in elk geval niet zo.

Er stelt zich één probleem: administratieve HR-data – meestal opgeslagen in state-of-the-art HR IT-systemen – zijn vaak te beperkt om tot valabele conclusies te komen!

We zouden dit probleem kunnen oplossen door de centraal opgeslagen HR-data te verrijken met inzichten uit sociale media, emailverkeer, gevoelensanalyse, andere externe data, … Maar dat brengt ons bij een andere discussie: waar ligt de grens van wat ethisch verantwoord is? Een uiterst actuele vraag, vooral in dit nieuwe GDPR-tijdperk.

Er kan dus al veel gedaan worden, maar we moeten nog enkele datahordes nemen!

Intelligente chatbots voor HR

Ook chatbots bieden een waaier aan mogelijkheden voor AI binnen HR.
Stel, je bent ziek. Normaal zou je naar de dokter gaan, een ziektebriefje krijgen, terug naar huis gaan, je PC openen, inloggen op het netwerk met een VPN-connectie, je HRIS-applicatie openen (als je die al kan vinden), naar de pagina gaan om je ziekte te melden, de start- en verwachte einddatum van je ziekteverlof ingeven en het doktersbriefje uploaden… Niet echt iets om naar uit te kijken als je neus loopt en je 40° koorts hebt.

Maar eenvoudige administratieve transacties zoals deze zijn perfect voor chatbots. De chatbot van je bedrijf kan je manager informeren, je out of office activeren en het ziektebriefje op de juiste plaats uploaden. Deze cases worden vandaag al geïmplementeerd door het gebruik van standaard bot frameworks met een beetje cognitieve intelligentie erachter.

Het wordt echter al lastiger voor complexere cases (zoals je ziekteverlof onderbreken omdat je je beter voelt…). In die gevallen is het nog steeds goed om een menselijke ‘back-up’ te hebben om de gevallen te behandelen die minder standaard zijn.

Virtual Reality… maak je klaar voor een serieuze lift-off

Virtual Reality heeft de consumentenmarkt bereikt, maar een algemene brede aanvaarding lijkt nog niet voor meteen. De redenen liggen voor de hand: de investering van zowel de contentprovider als de consument zijn vrij hoog en de resultaten leveren nog niet het type ervaring op dat gebruikers verwachten.

Maar het tij is aan het keren.

De werkplek is drastisch veranderd (‘iedereen is altijd en overal via elk toestel bereikbaar’) en het gebruik van VR om collega’s te connecteren zit in de lift.

•VR maakt een zware set-up en hoge kosten voor videoconferentie overbodig; zet gewoon je VR-bril op en ga in een meeting room zoals je zou doen in het echte leven, maar nu vanuit je keuken. Je moet je zelfs niet opkleden voor de gelegenheid.

•VR wint ook terrein in employer branding en onboarding. Vandaag kennen we al veel voorbeelden van bedrijven die VR-films maken voor sollicitanten, om hen zo al een gevoel te geven van het bedrijf waarvoor ze in de nabije toekomst zullen werken.

•VR voor opleidingsdoeleinden wordt ook steeds belangrijker in sectoren waar precisie, operationele procedures en extreme omstandigheden van toepassing zijn.

AI voor mensen – een conclusie

Kortom, AI voor HR is veelbelovend en er is vandaag al veel mogelijk, vooral op het vlak van chatbots en VR. Maar er is nog veel onontgonnen AI-terrein voor HR-medewerkers overal.

Wil je meer leren over AI en human resources? Lees er alles over in ons rapport:

“HR-Digitalisering in Vlaanderen – vandaag en morgen – Een huidige stand van zaken en vooruitblik op de toekomst”

Dit rapport, van de hand van delaware en vacature.com, bevat een sectie over AI in HR en kan je gratis online downloaden.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234