Studeren
Wat je nu nog kan doen om de blok te redden
Als je dit artikel leest, ben je misschien te laat begonnen met studeren. Dat is geen schande, maar wel een probleem. Er valt gelukkig nog wat goed te maken. "Maar als je nu nog probeert om alles te kennen, ben je verloren."
Ik heb ooit de gok gewaagd. Amper studeren tijdens het jaar en in de blokperiode denken dat een paar dagen samenvatten voldoende was. En toen kwamen de series, de spelletjes, Facebook en – welaan dan – nóg een serie. Een psycholoog legt uit wat ik toen verkeerd deed en wat jij anders kan doen.
Het is geen schande om te laat te beginnen. Je bent trouwens niet de enige. "Er zijn veel uitstellers. Laat beginnen is niets nieuws", zegt studentenpsyscholoog Annick Eelbode van de UGent. "Je mag alleen je sterktes niet overboord gooien. Uitstellers moeten verstandig studeren, door op een zeer korte tijd de juiste keuzes te maken." Dat "verstandig studeren" kan op verschillende manieren. Hier zijn zes praktische tips.
1. Stel inhoudelijke doelstellingen
"Analyseer wat zeker moet gekend worden. Probeer niet om nog alles te kennen, want anders ben je nu verloren. Maak keuzes en weet wat er verwacht wordt. Als je nu nog te veel moet opzoeken, wordt het lastig en verlies je te veel tijd."
Om die prioriteiten te stellen, kijk je naar objectieve elementen zoals ects-fiches. Daarin wordt uitgelegd wat je exact moet kennen voor een opleidingsonderdeel en wat de doelstellingen eigenlijk zijn. Aan de hand daarvan weet je waar je tijdens het studeren het meeste nadruk op moet leggen. Bestudeer ook conclusies en voorbeeldvragen.
2. Het moet haalbaar aanvoelen
"Er zijn studenten die beter werken onder druk, maar het is niet prettig als het niet haalbaar aanvoelt", weet Eelbode. "Studenten mogen later beginnen, maar ze moeten zichzelf daar in het jaar voor trainen. Je kan niet opeens een marathon gaan lopen zonder daarvoor te trainen."
Ook lezen: Je studeert waarschijnlijk verkeerd. Dit zijn 6 studietips die wél werken en tijd besparen
3. Volg de meest efficiënte weg
Alles uit je hoofd kennen is natuurlijk het beste. Maar daar is het nu jammer genoeg te laat voor. Je kan op dit moment alleen nog de meest efficiënte weg volgen. "Sla niet opeens alles over, maar verleg de intensiteit van het studeren. Als iets korter wordt uitgelegd in de slides, en als je het daarmee weet en begrijpt, dan moet je datzelfde niet meer in het boek gaan studeren."
4. Als het echt niet anders kan, stel dan examens uit
Je moet inhoudelijke keuzes maken bij het studeren zelf. Maar als je merkt dat je het echt niet gedaan krijgt, kan je ook keuzes maken en bepaalde examens overhevelen naar tweede zit. "Concentreer je dan alleen op de vakken waarvan je wel weet hoe je ze op korte tijd moet leren kennen."
In het uitstellen van examens schuilt ook een groot gevaar. "Als je een vak laat vallen, zorg er dan voor dat die keuze het studieritme niet vertraagt, waardoor het volgende examen in het gedrang komt. Maak een rationele beslissing zonder emoties. De knoop moet op tijd worden doorgehakt, anders verlies je te veel tijd. Een studiebegeleider kan je helpen bij zo'n rationele keuze."
5. Blok geen nachtje door
"Met een nachtje doorblokken ga je echt niet scoren", verwacht Eelbode. "Dat werkt eigenlijk alleen als je de cursus goed beheerst. Je moet zo efficiënt mogelijk zijn en tijdens de uren studeren die voor jou het aangenaamste zijn."
6. Het is moeilijk, maar verban emoties tijdens het blokken
"Sommige mensen worden tijdens de blok een dramaqueen, anderen gaan elk excuus aanhalen om het studeren uit te stellen, nog anderen wentelen zichzelf in zelfbeklag omdat het niet zal lukken", analyseert Eelbode.
"Het is belangrijk om te begrijpen dat de student de baas is die moet beslissen wat je gaat doen en niet gaat doen. Jij bent de baas over je eigen doen en laten. Niemand anders kan het voor jou doen. Het is belangrijk om dat te beseffen en jezelf niet te verliezen in emoties."