Donderdag 11/08/2022

AchtergrondZaak-Jürgen Conings

Wat is het Vlaams Legioen waartoe Jürgen Conings behoort?

Vlag van het Vlaams Legioen, de extreem-rechtse groep waartoe Jürgen Conings behoort Beeld RV
Vlag van het Vlaams Legioen, de extreem-rechtse groep waartoe Jürgen Conings behoortBeeld RV

Vlaams Legioen. Zo heet de groepering waartoe Jürgen Conings behoort. Ze werd gesticht door de man die vorig jaar is opgepakt omdat hij het asielzoekerscentrum van Bilzen in brand gestoken zou hebben. Meestal trekken zulke groepen al wat oudere mannen aan. Maar bij het Vlaams Legioen duikt er ook een twintiger op die nog maar net militair is geworden.

Guy Van Vlierden

Het is een aangebrande naam, die van de groepering waartoe Jürgen Conings behoort. Want in de Tweede Wereldoorlog was het Vlaams Legioen een militie van vrijwilligers die onder het commando van de Duitse SS aan het Oostfront gingen strijden. De vlag die de hedendaagse groepering gebruikt, verwijst naar dat verleden. Ze toont de Odal-rune, een Oudgermaanse letter die geldt als een nazisymbool.

Rekruteringsaffiche voor het Vlaams Legioen zoals dat in de Tweede Wereldoorlog bestond Beeld RV
Rekruteringsaffiche voor het Vlaams Legioen zoals dat in de Tweede Wereldoorlog bestondBeeld RV

Dat hedendaags Vlaams Legioen werd vorig jaar gesticht door Emmanuel M. uit het Limburgse Zutendaal. Hij is de man die in september aan een autokaravaan van het Vlaams Belang deelnam met nazisymbolen op zijn pick-up. Twee jaar eerder had hij al de Britse pers gehaald met een tweet aan het adres van de toen pas verkozen burgemeester van Londen. “Ik hoop dat Sadiq Khan zichzelf opblaast, zoals moslims dat doen”, verkondigde hij.

De pick-up met nazisymbolen waarmee Emmanuel M. deelnam aan een autokaravaan van  Vlaams Belang Beeld Twitter
De pick-up met nazisymbolen waarmee Emmanuel M. deelnam aan een autokaravaan van Vlaams BelangBeeld Twitter

Oefenen met oorlogswapens

In december werd Emmanuel M. in de boeien geslagen op verdenking van de brandstichting in het asielzoekerscentrum van Bilzen. Bewezen geraakten die feiten nog niet. De man staat ook bekend als een wapenfanaat, die geregeld naar schietstanden trekt om daar met oorlogswapens te oefenen. Hij zou ook leden van het Vlaams Legioen hebben laten trainen in zijn tuin. Onder de aanwezigen daar was er een Oekraïener uit Tervuren, A. G., die ondertussen op verdenking van aanslagplannen opgepakt is.

M. V., een Limburgse oud-militair die deel uitmaakt van het Vlaams Legioen Beeld Instagram
M. V., een Limburgse oud-militair die deel uitmaakt van het Vlaams LegioenBeeld Instagram

Of Jürgen Conings er kwam trainen, staat niet vast. Maar een goede vriend deed dat alleszins wel. M. V. is een oud-militair, die ook in Limburg woont. Op Instagram poseert hij nog met zijn baret van de paracommando’s, maar zijn eed van trouw heeft hij wel verlegd. “Meine Ehre heisst Treue”, zo staat er prominent te lezen — het devies van de SS.

Volgeling van 22 jaar

Hoeveel daadwerkelijke leden er bij het Vlaams Legioen zijn, valt moeilijk vast te stellen. Maar op Instagram wordt de groepering door 128 mensen gevolgd. En terwijl de meeste neonazistische groepen vooral iets oudere mannen aantrekken, blijkt het Vlaams Legioen ook jong bloed te rekruteren. Zo is er een volgeling van 22 jaar die nog maar pas zijn studies in Maatschappelijke Veiligheid heeft afgerond en bij het leger is gegaan. Op Facebook betuigt hij ook zijn steun aan Schild & Vrienden.

Een 22-jarige volgeling van het Vlaams Legioen die nog maar net militair is geworden Beeld Instagram
Een 22-jarige volgeling van het Vlaams Legioen die nog maar net militair is gewordenBeeld Instagram

Bij de jongerengroep van Dries Van Langenhove kan Jürgen Conings ook op bijval rekenen. Zo heeft een zeventienjarige aanhanger van Schild & Vrienden uit Ieper ongeveer iedere Instagrampost van Conings geliket. En Carrera Neefs, het lid van Schild & Vrienden dat door Vlaams Belang is buitengegooid nadat ze bloemen op het graf van een SS’er ging legggen, heeft haar Facebookfoto voorzien van de slogan “Jurgens Life Matters”.

Carrera Neefs, een militante van Schild & Vrienden die het opneemt voor Jürgen Conings Beeld Facebook
Carrera Neefs, een militante van Schild & Vrienden die het opneemt voor Jürgen ConingsBeeld Facebook

Volgens Van Langenhove maakt Neefs geen deel meer uit van Schild & Vrienden “sinds het debacle rond de bloemen" en is de zeventienjarige aanhanger hem onbekend.

Verenigd ongenoegen

Dat er ook een stroom van steunbetuigingen aan de losgeslagen militair ontstaan is buiten duidelijk extreem-rechtse middens, illustreert hoe gemakkelijk alle soorten ongenoegen zich de laatste tijd verenigen. Een Facebookgroep die oproept om “onze held” te redden, heeft al meer dan 13.000 leden verzameld en her en der duikt ook de slogan “Je suis Jürgen” op. Terreurexpert Thomas Renard beschreef dat fenomeen als een gevaarlijke mix van “mensen die zich tegen de gevestigde machten verzetten”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234