Vrijdag 13/12/2019

Wat is het nut van kussen?

Kussen komt in zowat alle maatschappijen en culturen voor als onderdeel van seksuele relaties. Maar waarom doen we het? Bonobo's en chimpansees kussen ook, maar minder intens en minder vaak. Welk nut heeft het om geliefden innig te kussen?

"Er zijn drie theorieën over de rol van kussen. Het zou een manier kunnen zijn om de genetische kwaliteiten van een mogelijke partner te testen. Het kan dienen om elkaar op te winden, bijvoorbeeld in de aanloop naar seks, en het komt van pas om relaties in stand te houden", zegt experimenteel psycholoog Rafael Wlodarski van de Oxford University. Samen met zijn professor Robin Dunbar ondervroeg doctoraatsstudent Wlodarski 900 volwassen Britten over het belang van kussen in zowel kortstondige als langdurige relaties.

Binnen een relatie hechten vrouwen meer belang aan kussen dan mannen, blijkt uit de enquête, waarvan de resultaten verschenen zijn in de wetenschappelijke tijdschriftenArchives of Sexual BehaviorenHuman Nature. Ook mannen en vrouwen die zichzelf aantrekkelijk vinden, of die meer kortstondige relaties aangaan, hechten gemiddeld meer belang aan de kus.

"Partnerkeuze is zeer complex bij mensen", zegt Dunbar. "Mensen vragen zich aan het begin van een relatie af of ze ermee door willen gaan of niet. Eerst beoordelen ze het gezicht, het lichaam en het sociaal gedrag. Wanneer twee mogelijke partners elkaar verder het hof maken, komt er uiteindelijk kussen aan te pas. Uit onze enquête komt naar boven dat kussen een rol speelt in het beoordelen van een mogelijke partner."

In kortstondige relaties is kussen vóór de seks belangrijker dan tijdens en erna. In langdurige relaties is kussen vóór de seks even belangrijk als kussen op momenten dat er geen seks in de lucht hangt.

Waarom verzamelen vliegen onder een lampenkap?

"Het viel me vanmorgen weer op dat er telkens opnieuw vliegen komen zitten op mijn kunststof hanglamp van Ikea", mailt Det Nagels de redactie. De insecten verzamelen op het onderste randje. "Met als resultaat een vies randje dat regelmatig proper gemaakt moet worden. Vanwaar de voorkeur van de vliegen? Heeft het te maken met het gebruikte materiaal? Of met de lampen? Of met de plaats?"

"De meeste vliegende insecten hebben een heel specifiek voortplantingsgedrag", zegt Rudy Jocqué, afdelingshoofd Invertebraten van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.

"Sommige vliegensoorten verzamelen rond een struik die opvalt in het landschap - in de zomer zie je soms zwermen van wel duizenden kleine vliegjes. In streken met heuvels verzamelen sommige soorten zich op de top van een heuvel, andere soorten zoeken een kleine plas op om elkaar te vinden."

En voor de huisvlieg is de luster de ideale ontmoetingsplaats? "Wanneer vliegen niet op zoek zijn naar voedsel, gaat ze achter een partner aan voor de voortplanting", zegt Jocqué. "Huisvliegen hebben de gewoonte te verzamelen bij een uitsteeksel van het plafond van de kamer waarin ze zich ophouden. Meestal is dat een lamp. Of die brandt of niet heeft geen enkel belang."

Is de aarde uit 'Grand Theft Auto V' bewoonbaar?

Het dag- en nachtritme in de onlangs gelanceerde gameGrand Theft Auto Vis beduidend sneller dan wat we gewoon zijn op aarde. Een uur duurt er twee minuten, een jaar telt 17.520 minuten, of iets meer dan twaalf dagen. Dat is een omlooptijd die ruim zeven keer sneller is dan die van Mercurius, niet alleen de kleinste planeet van ons zonnestelsel, maar ook degene die het dichtst bij de zon staat en er het snelst rond draait.

Zijn er buiten ons zonnestelsel al exoplaneten ontdekt die even snel rond hun ster draaien als de wereld uitGTA V?"Jawel, er zijn er zelfs al ontdekt waarvan de omlooptijd nog korter is, twee tot drie dagen", zegt Christoffel Waelkens, professor sterrenkunde aan de KU Leuven. Onderzoekers van het Carnegie Institute of Science hebben onlangs zelfs planeten gevonden die in minder dan twaalf uur rond hun ster draaien.

Om zo'n snelheid te halen, moeten planeten zeer dicht bij hun zon staan. "De derde wet van Kepler zegt dat het kwadraat van de omloopperiode evenredig is met de derde macht van de afstand", legt Waelkens uit. Of in mensentaal: "Als een planeet in twaalf dagen rond de zon zou cirkelen, zou ze dus ongeveer tienmaal dichter bij de zon zitten dan de aarde. Dan zou ze ongeveer drie keer zo snel bewegen als de aarde." Bij kleinere sterren dan de zon moeten de planeten nog wat dichter bij hun ster zitten om dezelfde snelheid te halen.

Op de exoplaneet Kepler-29b telt een jaar mogelijk twaalf dagen. Maar allicht is het er ook verschrikkelijk heet, naar schatting 538 graden. Niet meteen geschikt om er te gaan wonen? "Ik zou er niet aan beginnen", zegt Waelkens. "De hitte die een planeet ontvangt van haar ster hangt wel af van de massa van de ster. Bij een ster met ongeveer een derde van de massa van de zon zou de temperatuur van een planeet met twaalf dagen wel leefbaar kunnen zijn. Als we een planeet willen koloniseren met een even kort jaar als inGTA V, kiezen we er het best één uit die betere voorwaarden biedt dan Kepler-29b."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234