Donderdag 21/11/2019

'Wat is er met onze jongste generatie aan de hand?'

Na 'Femme de la rue', over seksuele intimidatie tegenover vrouwen, was er gisteravond ook 'Hommes de la rue', een undercoverreportage van Volt met Sven Pichal, over verbaal geweld tegen homo's. Pichal kreeg verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. En bijna een steen: 'De daders zijn macho's die zich willen bewijzen.' Matthias Declercq

Ik had schrik om daags nadien op de voorpagina van de kranten te staan. Volledig in elkaar geslagen." Sven Pichal, medewerker van het nieuwe Volt-seizoen op Eén, zette toch door. Die undercoverreportage moest er komen. Ook al werd het hem afgeraden, door vrienden en vriendinnen.

Zo een reportage zou het onveiligheidsgevoel toch alleen maar vergroten? Pichal: "Ik heb even getwijfeld, dat wel. Maar dit debat moet aan de gang blijven. Deze problematiek moét aandacht blijven krijgen. Daarom: hop, de straat op." De beelden spreken voor zich. Verwijten en verwensingen, krijgen Pichal en Michiel Vanackere, woordvoerder van Wel Jong, Niet Hetero, naar hun hoofd geslingerd. "En bijna ook een steen", zegt Pichal. "Iemand maakte met zijn vinger ook een snijbeweging langs de keel. Er was voor de zekerheid ook wat security mee. Ik ben toch serieus geschrokken, moet ik toegeven."

Ben je nooit eerder slachtoffer geweest van gaybashing?

Pichal: "Drie keer in drie jaar tijd. Dat is niet veel, toch? Eén keer riep iemand 'homo' vanuit zijn auto. Andere keren waren het ook verwensingen. Zulke dingen lok ik niet uit. Ik loop niet hand in hand of arm in arm over straat met mijn vriend, wat ik nu wel deed. Ik twijfelde: Gaat ze wel lukken, deze reportage?

Tot mijn verbazing waren we amper vertrokken of de bal ging aan het rollen.

"De ene uithaal na de andere. Op verschillende plekken. In Borgerhout, maar ook op de Meir in Antwerpen. Zelfde verhaal in Brussel, in de Nieuwstraat. De locatie maakte niet uit. Het ging snel en het was heftig. Maar telkens we het debat met hen aangingen, klonk het anders. 'Het was maar om te lachen.' Waarna we onze rug draaiden en opnieuw verwijten hoorden."

'Hen', zijn dat jongeren, of ook ouderen?

"Het waren in ons geval altijd jongeren. Van heel jonge kereltjes van 10 jaar tot twintigers. Ook jonge meisjes, die riepen 'chocopotten'. Een oudere Marokkaanse man mompelde ook iets. En het moet helaas ook gezegd: het ging voornamelijk om jongeren van allochtone afkomst.

"Dit debat mag niet door andere partijen met verkeerde bedoelingen gekaapt worden, maar kunnen we er ook niet naast kijken. Hoewel het probleem niet uitsluitend bij hen mag gelegd worden, dat bewijzen de internetfora ten overvloede. Denk hierbij aan het voorval van homogeweld in Aalst, de daders daar waren twee autochtone broers. Onze reportage wil natuurlijk ook niet zeggen dat de daders van verbaal geweld ook overgaan tot fysiek geweld.

"Maar wat is er met onze jongste generatie aan de hand? Ik weet het niet, maar ik vraag het me wel af. Dertigers, veertigers, zelfs grootouders maken er geen probleem van. De jongeren wel. Waarom zijn die zo conservatief? En zo mondig?

"Nu zitten er in elke klasgroep veel Turken en Marokkanen. Wordt dat machogedrag doorgegeven? Die jongeren denken alles te mogen zeggen. Afgeven op meisjes met korte rokjes, maar dus ook op homo's. Ik werd uitgelachen in de Nieuwstraat in Brussel, voor de ganse straat. En geloof me, daar was veel volk. Het gaat toch om respect? Lach ik met hoofddoeken? Neen. Ik zou niet weten waarom. Ik hoop dat sociologen dit eens onderzoeken."

Wat is de oplossing voor dit probleem?

"Blijven sensibiliseren, dat zeker. Het probleem serieus blijven nemen. België heeft een voortrekkersrol. Hier is al veel gebeurd, zoals het homohuwelijk. Vergelijk dat met Frankrijk: daar staan 1000 burgemeesters nu op hun achterste poten door het homohuwelijk. Maar we moeten opletten. Het homofoob geweld neemt toe. België moet een voortrekker blijven."

Ligt de sleutel bij het onderwijs?

"Ongetwijfeld wel. Een grote rol is weggelegd voor minister Smet. Die is zelf homo en minister van Onderwijs, Jeugd en Gelijke Kansen. Maar ik vrees dat Smet niet constant als homo naar voren wil komen. Dat hij zich niet wil profileren.

"Bijkomend probleem: is er nog geld? Ik vrees ervoor. Vijf jaar geleden werden grote projecten opgezet. Nu niet meer. Zelfde verhaal op federaal vlak. Milquet zou met een nationaal plan komen. Het is er nog altijd niet. "Dat het belangrijk is, bewijst de sfeer in de holebigemeenschap. Er is schrik, ja. We maken ons zorgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234