Dinsdag 11/05/2021

DM ZaptRobin Broos

Wat is er in godsnaam mis met de borsten van Eva?

De expo van 'Van Eyck. Een optische revolutie' loopt nog tot eind april in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Beeld RV/David Levene
De expo van 'Van Eyck. Een optische revolutie' loopt nog tot eind april in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.Beeld RV/David Levene

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig in tv-column DM Zapt. Vandaag: Geheimen van het Lam Gods.

Gent staat op zijn kop, want er zijn maar liefst dertien werken van ’s stads grootmeester Jan Van Eyck verzameld in de triomfantelijke tentoonstelling Van Eyck. Een optische revolutie in het MSK. Iets voor de meerwaardezoeker, dachten ze bij Canvas, dus ook zij pikken een graantje mee. In het drieluik Geheimen van het Lam Gods gaat het tweede net op zoek naar de – jawel – geheimen van het veelluik.

Nu is er al veel geschreven over het lam zelf, dat ook uitgebreid aan bod komt in de derde aflevering van de documentaire. In de overschilderingen was het maar een triestig schaap, terwijl de kunstenaar iets antropomorfs voor ogen had. “Ik vind dat helemaal niet meesterlijk”, zegt de geestelijke theoloog Peter Schmidt in het programma. “Alsof iemand van het atelier het lam heeft moeten schilderen.”

Theoloog Peter Schmidt in 'Geheimen van het Lam Gods' op Canvas. Beeld VRT
Theoloog Peter Schmidt in 'Geheimen van het Lam Gods' op Canvas.Beeld VRT

En dan daarvoor maakt de celibatair een bijzondere vergelijking. “Anatomie is niet de sterkste zijde van Van Eyck”, zegt hij tegen de bevindingen van de andere experts in. “Bijvoorbeeld de rechterborst van Eva, die is aan het lichaam gezet op een manier – allez, ik ben nu geen borstenspecialist – maar dat je zegt…” Hij kijkt bedenkelijk, tuit de mond en schudt van nee.

In lam-gods-naam

Nu heb ik zelf noch borsten, noch een opleiding kunstgeschiedenis achter de rug, dus wie ben ik om een door onze meerwaardezender opgetrommelde expert tegen te spreken. Dus sms ik een vriendin mét borsten en kennis ter zake. “Wat scheelt er in lam-gods-naam met de borsten van Eva”, vraag ik. Mijn vrienden weten dat ik hou van flauwe woordspelingen. Ze antwoordt: “Een schoon paar borsten, toch?”

Ook op allerhande kunsthistorische fora blijkt de boezem van Eva vooralsnog geen onderwerp van discussie. Al kijkt men in Gent wel uit naar de mogelijke ontboezemingen na de derde restauratiefase van Het Lam Gods in 2021. Wat, zo blijkt uit infraroodreflectologieën dat de rechterborst van Eva oorspronkelijk wel een cupmaatje groter was. Wil dat dan zeggen dat de bewuste tiet origineel groter geconcipieerd werd op de ondertekening? Of dat er door de eeuwen heen een effectieve borstverkleining werd uitgevoerd in de overschildering? Vragen die pas later een antwoord krijgen.

Detail uit de onderlaag van het paneel 'Eva' van 'Het Lam Gods' door de gebroeders Van Eyck, zoals te zien met infraroodreflectologieën op de website 'Closer to Van Eyck'. Beeld closertovaneyck.be
Detail uit de onderlaag van het paneel 'Eva' van 'Het Lam Gods' door de gebroeders Van Eyck, zoals te zien met infraroodreflectologieën op de website 'Closer to Van Eyck'.Beeld closertovaneyck.be

Maar niets van dat alles wijst op iets waar Schmidt op doelt. Hij heeft het duidelijk over een rechterborst “die aan het lichaam is gezet op een manier van, allez, ik ben nu geen borstenspecialist”. Ik zou mezelf ook niet als borstenspecialist omschrijven. Maar als het internet mij door de jaren heen iets heeft geleerd, is het dat misschien Eva’s linkerborst een boob job heeft doorgemaakt. Enfin, omdat die wat rechter vooruit staat.

De verder onverklaarde referentie aan Eva’s rechterborst lijkt een televisioneel equivalent van de clickbait op hln.be. En dat mag, ook de meerwaardezoeker durft al eens een blote borst te smaken. Maar maak het dan waar. Want wat is er in lam-gods-naam mis met de rechterborst van Eva?

Geheimen van het Lam Gods, te herbekijken op vrtnu.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234