Donderdag 21/11/2019

Wat is er aan de hand met Nederland?

Het gedoogakkoord dat CDA en VVD bereikten met de PVV van Geert Wilders oogst internationaal kritiek. ‘Laten we er maar vast aan wennen’, stelt columnist Bert Wagendorp voor. ‘We liggen de komende tijd onder een internationaal vergrootglas.’

Op de internetsite van de zeer gerespecteerde Duitse 'weekkrant' Die Zeit staat een groot artikel over Nederland. Het is geschreven naar aanleiding van het gedoogakkoord dat CDA en VVD bereikten met de PVV.

Centrale vraag: “Was ist los mit den Niederlanden?” Die vraag gaan we dus de komende tijd vaker horen, in diverse talen.

Wij hebben volgens Die Zeit een “extremist” tot “derde man van het land” gekozen en “het mensgeworden ressentiment” op het schild gehesen. Hoe kan het, vraagt de krant zich af, dat in een vermeend “bezonnen en liberaal land” een “obsessief heethoofd” tot zulke hoogten kan klimmen?

Eén Duitser kan tegenwoordig meer vragen dan honderd Nederlanders kunnen beantwoorden.

Maar goed, laten we er maar vast aan wennen. We liggen de komende tijd onder een internationaal vergrootglas. Toen Pim Fortuyn in 2002 de LPF oprichtte, de islam een “achterlijke cultuur” noemde en pleitte voor afschaffing van artikel 1 uit de grondwet (het antidiscriminatiebeginsel) zorgde dat vooral voor binnenlandse beroering.

Gezapige moerasdelta

Die beroering was er merkwaardig genoeg amper toen CDA en VVD een regering gingen vormen met Fortuyns LPF. Geen protesterende oud-politici, geen dissidente fractieleden, geen live uitgezonden CDA-congres in de Rijnhal.

Maar dat kwam omdat iedereen nog verdoofd was door de schok van de moord op Fortuyn. Toen tweeënhalf jaar later Theo van Gogh werd vermoord, werd het ze ook voorbij Wuustwezel duidelijk dat er iets aan de hand was. Het beeld van de gezapige moerasdelta vol relaxte, hasj blowende Hansjes Brinkers was toe aan actualisering.

En nu krijgen we dus - fractie en congres van het CDA dienende - een regering die wordt gedoogd door de PVV. Dat schept duidelijkheid, ook in het buitenland. Misschien begrijpen ze niet overal wat ‘gedogen’ is, ze hebben heel goed in de gaten dat Geert Wilders een dikke vinger in de pap krijgt en hoe ze dat moeten interpreteren.

Wij kunnen hier wel discussies houden over de vraag of Wilders extreem rechts, radicaal rechts of gewoon knetterrechts is, we kunnen erop wijzen dat Wilders op sociaal gebied misschien wel links is, maar daar hebben ze in het buitenland geen boodschap aan. Daar moeten kranten en tv-zenders de dingen begrijpelijk houden voor de lezers en de kijkers, dus wordt Wilders kort en bondig geportretteerd als een rabiaat rechtse maverick die de bouw van moskeeën wil verbieden, de Koran vergelijkt met Mein Kampf en belasting wil op hoofddoekjes.

Wienerschnitzel

Klaar, beeld duidelijk: in Holland zijn ze totaal de weg kwijt, tussen de tulpenbollen en Goudse kazen heeft een rechtse populist liberalen en christendemocraten aan een touwtje.

Kort door de bocht, maar je kunt er niks van zeggen, want zo hebben wij het zelf ook altijd gedaan met Jörg Haider, Philip Dewinter en Jean-Marie Le Pen.

In februari 2000 kwam de FPÖ van Haider in Oostenrijk in de regering. In de Tweede Kamer vroeg Paul Rosenmöller aan premier Kok of we de koningin niet moesten verbieden te gaan skiën in Lech. Het waren daar immers 'bruinhemden en halve fascisten', aldus Jan Marijnissen van de SP. De Volkskrant vroeg zich af of een wienerschnitzel nog wel kon.

In Die Zeit verzocht schrijver Geert Mak de EU ons de komende tijd extra goed in de gaten houden.

Nooit meer dat heerlijke moralistische vingertje. Nooit meer Nederland waarschuwt voor de laatste maal.

Vaarwel, mijn gidsland, vaarwel!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234