Zaterdag 06/06/2020

Wat is er aan de hand in TOLERANT NEDERLAND?

In goed een week tijd sloeg in Nederland de sfeer om. Van gemeenten die op zijn Duits wimpels hesen om hun tijdelijke gasten welkom te heten tot, plots, vrijdagavond een aanval op een asielzoekerscentrum in Woerden. Het was een bizarre week, met een opeenstapeling van misverstanden en communicatieblunders.

De modale Nederlander kon het enkel met groeiende verbazing tot zich laten komen. Het nieuws over de vluchtelingen die 's nachts onder elkaar aan het vechten waren geslagen in een asielzoekerscentrum in Utrecht, na een al te passioneel partijtje tafelvoetbal. Heten wij die mensen welkom, doen we zoveel moeite, beginnen ze hier dan een beetje te vechten.

In juni gaf een peiling nog aan dat 57 procent van de Nederlanders van mening was dat vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië en Eritrea zonder veel problemen tot het grondgebied moesten kunnen worden toegelaten. Er lijkt niet veel meer nodig te zijn geweest zijn dan een paar momentopnames en communicatieve blunders om het tij helemaal te doen keren.

'Je suis Hilda'

Hilda van der Heide is een wat oudere dame, wat mollig en ze draagt een ouderwets brilletje. Ze woont in het Drenthense dorp Oranje en dinsdagavond was ze met nagenoeg de helft van de bevolking van Oranje gaan luisteren naar de liberale staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff. Die was helemaal tot hier gekomen voor een voorlichtingsavond over de geplande komst van nog eens 700 asielzoekers. Hierdoor zou het totale aantal in Oranje op 1.400 komen te liggen. Wel heel erg veel voor een landelijk dorp van 140 zielen. De beelden van haar val en haar ijzingwekkende gil, voor een NOS-camera, gingen meteen viraal en maakten van haar een cultheldin, een figuur waar elke Nederlander zich meteen mee kon identificeren.

Er scheen weinig bedreiging uit te gaan van Hilda. Nadat de chauffeur van de staatssecretaris eerst al een ander groepje manifestanten had weten te ontwijken, had hij haar getroffen, pal in het midden van de weg. Ze deed niet meer dan zich plagerig voor de dienstwagen van de staatssecretaris posteren: "Dikke BMW, jongens!"

Hilda werd onder de ogen van heel tv-kijkend Nederland door een agent tegen de grond gesleurd en brak haar elleboog. Een complexe breuk, ook nog eens, die volgens haar schoonzoon een operatie en een maandenlange revalidatie zal vergen. Erg vervelend, want Hilda is mantelzorger voor haar dementerende man en staat ook in de voor de opvang van haar kleinkinderen. "Ik heb 'm niet gebroken door de val", zei Hilda nog, geïnterviewd op een ziekenhuisbed. "Hij is gebroken toen die man mijn arm naar achteren trok."

Ze was de martelares van de dag, met groepen als 'Je suis Hilda', en in de ogen van de weldenkende Nederlander was dit het beeld dat bleef hangen: de politicus in zijn BMW die zo hard om de mensen geeft dat hij zijn lijfwachten op ze afstuurt.

Tot staatssecretaris Dijkhoff zich er mee kwam bemoeien, was de verstandhouding tussen asielzoekers en bewoners van Oranje best goed. De asielzoekers waren ondergebracht in het voormalige overdekte pretpark Speelstad Oranje, dat eind september bij gebrek aan bezoekers de deuren sloot. Veel dorpelingen zeggen de huidige situatie te verkiezen boven de jaren toen het pretpark dagelijks zo'n 6.000 bezoekers lokte, inclusief wildparkeerders.

Wat de bewoners vooral hoog zit, is dat de overheid zich niet haar zijn woord hield. Er was eerst met de hand op het hart gezegd: 700 asielzoekers, niet meer. "Wij zijn niet tegen asielzoekers", zei een bewoner die pal tegenover het vroegere pretpark woont. "Ik heb nog nooit problemen met ze gehad." Een andere Oranjenaar verwoordde het algemene gevoel: "Afspraken zijn afspraken."

Net als het kleine Oranje was ook de gemeente Bunschoten-Spakenburg nabij Utrecht vervuld van goede voornemens om het haar toegewezen contingent van 150 asielzoekers waardig te ontvangen in de sporthal. Er was zelfs een evenementenbureau ingehuurd dat aan het brainstormen was geslagen over hoe de tijdelijke gasten op een leuke manier konden worden verwelkomd en vertrouwd gemaakt met wat Nederlandse gebruiken en tradities. De keuze viel op een paar uitvergrote beelden van typisch Nederlandse situaties: biertjes hijsende jongeren op de oktoberfeesten, een bij nacht genomen foto van een bordeel langs de Amsterdamse Wallen.

Nieuwe brandhaard

Net voor de asielzoekers zouden arriveren, besloten vrijwilligers delen van enkele affiches af te plakken met zwarte tape. De bierpullen moesten onzichtbaar worden gemaakt, en natuurlijk ook het bordeel. "Er stond Moulin Rouge op", zei een van de vrijwilligers. "Op het moment dat je maar enigszins aanstoot aan iets kunt geven, is het verstandig om dat van tevoren netjes af te plakken." Geert Wilders twitterde meteen: 'Welkom in Hollandistan. Wij passen ons wel aan dat hoeven jullie niet te doen. #knettergek #kominverzet.'

De gebeurtenissen op straat bleven de PVV-leider dan na dag op zijn wenken bedienen.

In het Noord-Hollandse Purmerend plant de regering een asielzoekerscentrum met zo'n 700 plaatsen. Ook daar zou een informatievergadering worden belegd met de bewoners, maar nog voor die eind september kon beginnen, blies burgemeester Don Bijl ze bij politiebevel alweer af: "Omdat er te veel mensen zijn op afgekomen."

Alsof er even hoop kon zijn geweest dat het verbieden van een vergadering de belangstelling voor een volgende poging zou verkleinen. Afgelopen dinsdag, enkele uren voor de nieuwe vergadering, liep Geert Wilders door de straten van Purmerend te flyeren omtrent zijn meldpunt "overlast asielzoekers".

Wilders heeft al een nieuwe brandhaard in het vizier. Hij gaat donderdag flyeren in Steenbergen in Noord-Brabant. Daar zijn weliswaar nog geen concrete plannen voor de inplanting van een asielzoekerscentrum, maar bewoners vrezen dat een leegstaand gebouw van het ministerie van Veiligheid wel eens een locatie voor tijdelijke opvang zou kunnen worden.

De vluchtelingencrisis doet de PVV van Wilders verder omhoog schieten in de peilingen. Volgens opiniepeiler Maurice de Hond werd de PVV gisteren met 27 zetels in de Tweede Kamer voor het eerst de grootste partij van Nederland.

Massale import

En het houdt niet op. Zaterdag verklaarde Halbe Zijlstra, fractieleider voor de rivaliserende VVD in de Tweede Kamer, in de krant AD dat opvang en huisvesting voor asielzoekers soberder kan. Hij presenteerde namens zijn partij een uitgebreid besparingsplan en gaf voorbeelden. "Als mensen aandoeningen hebben of er is spoedeisende hulp nodig, dan helpen we hen gewoon. Maar plastische chirurgie, ooglidcorrecties, borstverkleiningen of -vergrotingen, een complete tandrenovatie, nee. Dat soort zaken: echt niet."

Het bericht voegde zich toe aan eerdere op sociale media woekerende bagger over bejaardentehuizen die zouden zijn ontruimd ten behoeve van asielzoekers, massale import van IS-strijders en uitkeringen die per Syrisch gezin zouden oplopen tot 2.000 euro. Al na een dag zag Zijlstra zich verplicht om in een video terug te komen op zijn uitspraken: "Dat was gewoon een fout van mij."

Zijn uitspraak zit intussen miljoenvoudig in de collectieve geheugens. Nu komen ze ook al naar hier voor een borstvergroting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234