Woensdag 21/04/2021

Wat is een cultureel programma?

undefined

Volgens de beheersovereenkomst met de Vlaamse regering moet de VRT met zijn culturele programma's wekelijks 15 procent van de Vlaamse bevolking bereiken. Vorig jaar kon de publieke omroep de toets terzake reeds met succes doorstaan. En '98 kondigt zich nog beter aan. Tot nu toe bereikte de VRT met zijn cultureel aanbod 21 procent van de Vlamingen. Alleen is de vraag: wat is een cultureel programma?

Voor de definitie van cultuur heeft de VRT zich gebaseerd op het Strategisch Plan voor Vlaanderen van de Vlaamse Gemeenschap. Hierin staat ondermeer dat het cultuurbeleid als opdracht heeft "kansen en mogelijkheden te creëren zodat alle bevolkingsgroepen kunnen participeren aan het culturele leven". Voor een aantal programma's is het zonneklaar in welke categorie ze thuishoren. Een weergave van een klassiek concert of artistiek ballet in Plankenkoorts, daar bestaat geen twijfel over. Maar wat doen we met een 'mengvorm' als Nieuwe Maandag, een magazine met een hoog amusementsgehalte waarin ook culturele informatie wordt verstrekt?

Net omdat het zo moeilijk te bepalen is heeft de VRT-studiedienst het programma-aanbod volgens drie verschillende criteria ingedeeld. Het eerste criterium is de inhoud. Brengt het programma informatie, kunst en wetenschappen, educatie, fictie of ontspanning? Het tweede criterium peilt naar de bedoeling met het programma. Is het pure informatie, infotainment, verrijking (geest), pure ontspanning of informatieve ontspanning? En tenslotte worden de programma's nog eens ingedeeld volgens het format. Is het magazine, event, documentaire, performed fiction, animatie of entertainment?

Een programma wordt dus gecatalogeerd volgens inhoud, intentie en format. En zo wordt er door de studiedienst bepaald of een programma al dan niet het etiket cultuur (of educatie) opgekleefd krijgt. Op de lijst van culturele programma's staan uiteraard de podiumkunsten, maar ook evenementen als De Gouden Uil en Lotti Goes Classic. Bij de culturele magazines vinden we effectief Nieuwe Maandag terug, naast L!nk en Bach Mag. Voorts zijn er documentaires (b.v. De kloosters - de oorsprong), het toeristisch magazine Vlaanderen Vakantieland, maar ook fictie, zoals de reeksen Over de liefde en Pride and Prejudice, en de cinefiele film.

Maar ondanks deze zeer strenge selectie blijft het telkens weer een moeilijke denkoefening, zo beseft Daniël Poesmans, hoofd van de VRT-studiedienst. Met het portret van Ann Saelens wordt Histories als een cultureel programma bestempeld, maar die eer is de week daarop niet weggelegd voor John Massis. Kleinkunst is cultuur, Get Ready niet. En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan.

En diezelfde discussie kan ook gevoerd worden over de educatieve programma's. Zo behoort enerzijds het controversiële kookprogramma 1000 Seconden tot het educatieve aanbod, terwijl anderzijds Herexamen, Tien voor Taal en Per Seconde Wijzer als 'informatieve ontspanning' worden beschouwd. Drie programma's die ook in Nederland worden uitgezonden, en daar blijkbaar weer wel educatief zijn.(LB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234