Donderdag 22/10/2020

Brexit

Wat houdt de Britse EU-deal nu eigenlijk in?

Duim omhoog van David CameronBeeld EPA

Groot-Brittannië en de andere 27 EU-landen zijn het eens geworden over aangepaste voorwaarden aan het lidmaatschap van het land van de Europese Unie. Na uren onderhandelen kwam er een akkoord uit de bus rollen, dat een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, brexit genaamd, moet vermijden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste afspraken.

Soevereiniteit

Lidstaten krijgen meer mogelijkheden nieuwe Europese wetsvoorstellen tegen te houden of veranderen. Als 55 procent van de parlementen in de 28 lidstaten inclusief een paar grote landen tegen is, wordt het voorstel ingetrokken of aangepast.

Groot-Brittannië wordt uitgezonderd van de verdragsterm 'ever closer union', die inhoudt dat EU-lidstaten politiek steeds verder integreren.

Sociale zekerheid/immigratie

Als het systeem van sociale zekerheid zwaar onder druk staat omdat burgers uit andere EU-landen hier een beroep op willen doen, dan kan een 'noodremsysteem' worden geactiveerd. Het land zou dan deze werknemers sociale uitkeringen gedeeltelijk mogen ontzeggen in de eerste vier jaar nadat ze zijn gaan werken. Deze noodrem mag zeven jaar van kracht zijn, zonder mogelijkheden tot verlenging.

Ook komen er strengere eisen voor het uitkeren van bijslag voor kinderen die niet wonen in het land waar de ouder werkt. Die wordt berekend aan de hand van de levensstandaard in het land van herkomst. Dat mogen alle EU-landen direct gaan doen bij nieuwe aanvragen en vanaf 2020 ook voor al bestaande kinderbijslaguitkeringen.

Economisch bestuur

Eurolanden zullen rekening houden met het effect van hun beslissingen op landen die de euro niet hebben. Op hun beurt mogen niet-eurolanden, waaronder Groot-Brittannië, geen maatregelen treffen die de eurozone schaden.

Er is ook een disclaimer ingebouwd: de afspraken worden pas van kracht als de Britten in meerderheid ervoor kiezen lid te blijven van de EU.

En nu?

De Britse premier David Cameron zal zich hard maken voor een Brits lidmaatschap van de Europese Unie. Maar het besluit of zijn land lid blijft, ligt nu in handen van de Britse bevolking. Dat zei hij vrijdagavond na langdurige onderhandelingen voor aangepaste voorwaarden van dat lidmaatschap met de andere 27 EU-landen. Cameron noemde de keuze waar de Britten voor staan eentje van "eens in een generatie''.

"Ik hou niet van Brussel, ik hou van Groot-Brittannië'', zei de premier. Maar hij denkt dat zijn land beter af en sterker is en meer kan betekenen binnen de Europese Unie. Cameron zei dat de gesloten deal een verbetering is en daarom adviseert hij de Britten te stemmen lid te blijven van de EU. "Ik zal met hart en ziel pleiten voor het lidmaatschap.''

Lid worden van een Europese superstaat zal zijn land echter nooit, benadrukte Cameron tijdens de persconferentie. De euro zal nooit de Britse munt worden en ook zal zijn land nooit deel uit gaan maken van het paspoortvrije Schengengebied.

Wanneer de Britten zich mogen uitspreken is nog niet bekend. Cameron zal zaterdag eerst de deal bespreken met zijn kabinet, dan komt hij kort daarna met een verklaring rond het te organiseren referendum, zei hij.

Cameron onderstreepte in zijn persconferentie dat op alle punten die hij aankaartte is tegemoet gekomen. Zo mag Groot-Brittannië andere EU-burgers de toegang tot het socialezekerheidsstelsel bemoeilijken. Ook verder politiek integreren hoeft het land niet. Er komt een uitzondering voor Groot-Brittannië in het Europees Verdrag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234