Maandag 20/09/2021

'Wat Homans zegt, is klinkklare onzin'

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) ziet voor het eerst een trendbreuk in de armoede in Vlaanderen. Specialisten reageren sceptisch. Een van hen noemt haar uitspraken 'klinkklare onzin'.

"We zien voor het eerst dat er een kentering is. (...) Ik denk dat dit echt wel een trendbreuk is, omdat zowel de federale als de Vlaamse regering het geweer van schouder heeft veranderd", vertelde Homans gisteren in De zevende dag. Ze baseert zich naar eigen zeggen op voorlopige cijfers uit de Armoedemonitor 2017, een studie die nog moet verschijnen. "Het algemene armoederisico daalt van 11,1 naar 10,3 procent. Bij kinderen daalt het van 14 naar 12 procent", benadrukte Homans.

Een factcheck leert dat wat de minister zegt wel heel kort door de bocht is. In Vlaanderen verschijnen jaarlijks een resem armoederapporten. De Armoedemonitor is er daar een van. "Als je alle rapporten samen bekijkt, is de trend doorheen de jaren duidelijk: het armoederisico blijft stabiel", reageert Jos Geysels, voorzitter van sociale organisatie Millenniumdoelen en oud-voorzitter van Agalev. "De kinderarmoede stijgt licht."

De voorlopige, niet te controleren jaarcijfers die Homans aanhaalt, zijn niet genoeg om over een historische cesuur te spreken. Het zou evengoed de zoveelste schommeling kunnen zijn in de statistieken. Zo daalde het armoederisico in 2009 van 10,4 naar 9,8 procent, om een jaar later weer te stijgen naar 11 procent. Wetenschappers zijn het erover eens dat er pas sprake kan zijn van een trendbreuk als er meerdere jaren na elkaar een daling of stijging is die groter is dan 2 procent.

Goochelen

Dat de zogenaamde trendbreuk het gevolg is van het huidige regeringsbeleid, wat Homans beweert, is ook heel twijfelachtig. Dit omwille van de eenvoudige reden dat de Armoedemonitor 2017 geschreven is op basis van gegevens van drie jaar terug: 2014, het jaar van de verkiezingen. Homans legde de eed af in juli 2014, haar beleidsbrief dateert van oktober van dat jaar.

De minister lijkt ook wat te goochelen met statistieken. Volgens haar is de kinderarmoede in de vorige legislaturen vrijwel verdubbeld en is die nu weer aan het dalen. Dat klopt met de gegevens van Kind&Gezin, dat elk jaar bijhoudt hoeveel kinderen geboren worden in kansarme gezinnen. Sinds 2001 is dat inderdaad verdubbeld. Maar uit diezelfde cijfers blijkt dat de kinderarmoede tussen 2014 en 2015 stabiel bleef op 12 procent en dus niet daalde.

"Er is helemaal geen sprake van een trendbreuk. Dat dit door het beleid van deze regering zou komen, is helemaal klinkklare onzin", stelt Wim Van Lancker, armoede-expert bij het Centrum voor Sociaal Beleid aan de Universiteit Antwerpen. "De maatregelen waar de minister naar verwijst - inzetten op inburgering en meer investeringen in sociale woningen - hebben eenvoudigweg niet het potentieel om de armoede op korte termijn te doen dalen."

Alles kan beter

Homans bleef gisteravond bij haar uitspraken van tijdens De zevende dag. Volgens haar is er wel degelijk sprake van een keerpunt. "Historisch gezien blijft het armoederisico inderdaad stabiel. Maar ik bekijk het sinds 2011: toen piekten de armoedecijfers, en sindsdien bleven ze hoog. Voor 2014 is er voor het eerst een duidelijke daling. Voor de statistieken over kinderarmoede kijk ik naar de Armoedemonitor. Er worden elk jaar honderden studies gemaakt. Ik baseer me op die van de Vlaamse overheid."

Maar had haar beleid dan een impact op de cijfers die ze voorlegt? Homans: "Ik denk het wel. Dit is uiteraard maar het begin en alles kan beter. Maar ik maak me sterk dat dankzij mijn visie en maatregelen de armoedecijfers verder zullen dalen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234