Vrijdag 27/01/2023

Kernwapens

‘Wat heeft hij te verbergen?’: Reynders stuurt zijn kat naar parlement

Minister van Defensie Didier Reynders (MR). Beeld BELGA
Minister van Defensie Didier Reynders (MR).Beeld BELGA

Defensieminister Didier Reynders (MR) blijft vanochtend weg uit de commissie Landsverdediging. Net nu N-VA en Groen hem aan de tand willen voelen over de kernwapens in Kleine Brogel en de oorlog in Syrië. ‘Wat heeft hij te verbergen?’

Ann De Boeck

“Vorige week zat hij op Wimbledon, nu heeft hij geen reden om er niet te zijn.” N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge, de voorzitter van de commissie Landsverdediging, vindt het jammer dat Defensieminister Didier Reynders (MR) vanochtend niet afzakt naar het federaal parlement. Hij heeft zich laten excuseren. “Een minister moet normaal ter beschikking staan van het parlement. Tenzij hij in het buitenland zit. Maar ik heb de afwezigheidslijst nagekeken: dat is niet het geval.”

Zowel N-VA als Groen wilden Reynders vandaag uithoren. Zo eist Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt dat hij duidelijkheid verschaft over de kernwapens op Kleine Brogel. In een officieel document van het NAVO-parlement, dat De Morgen gisteren publiceerde, staat immers zwart op wit dat er op de luchtmachtbasis Amerikaanse kernbommen liggen (DM 16/7).

“Wij willen het engagement van de regering dat de geplande update van de Amerikaanse kernwapens niet zal doorgaan”, zegt De Vriendt. Hij heeft ook een wetsvoorstel klaar om de kernwapens van ons grondgebied te verwijderen. “In het verleden hebben we daar resoluties voor goedgekeurd. Laten we die nu ook omzetten in wetten.”

Grondtroepen

Buysrogge denkt daar anders over. “Mijn partij is tegen oorlogsvoering met kernwapens, maar we weten ook dat we ons gelukkig mogen prijzen dat bondgenoten over kernwapens beschikken.” Toch vindt hij dat het debat moet kunnen worden gevoerd. “Ik ondersteun de vraag van collega De Vriendt. Het is aan de regering om een antwoord te verschaffen.”

N-VA wil de MR-minister ook nog uithoren over de mogelijke vraag van de Verenigde Staten om Belgische grondtroepen te sturen naar Syrië. Nederland, Duitsland en Denemarken hebben die vraag al gekregen, waardoor de partij vermoedt dat ze ook aan België werd gesteld. Aangezien de regering in lopende zaken zit, zou zo’n beslissing aan het parlement moeten worden voorlegd, klinkt het.

“Dus een minister uit een minderheidsregering in lopende zaken weigert naar het parlement te komen om te antwoorden op pertinente vragen? Wat heeft Reynders te verbergen?”, vraagt fractieleider Peter De Roover op Twitter. “Ik reken op parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) om de regering op haar verantwoordelijkheid te wijzen.”

Reces

Maar Dewael laat weten dat hij niet van plan is om de minister op te vorderen. De commissie Landverdediging komt pas voor de eerste keer sinds de verkiezingen samen. Normaal wordt er dan enkel gesproken over de regeling der werkzaamheden. “Als de commissie de minister wil ondervragen, dan moet ze dat eerst bespreken. De vraag moet immers vanuit de commissie komen, en niet vanuit de voorzitter of meneer De Roover”, legt hij uit.

Veel tijd is er niet meer. Normaal is dit de eerste en meteen ook de laatste commissie voor het reces. Daarna is het wachten tot in september. “Tenzij actuele omstandigheden nopen tot het samenroepen van de commissie”, merkt Buysrogge op.

Reynders was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234