Zondag 24/10/2021

Zeno

Wat heeft Glenn Janssens u e­igenlijk ooit misdaan?

Glenn Janssens verschijnt voor de raadkamer in 2014 Beeld Belga
Glenn Janssens verschijnt voor de raadkamer in 2014Beeld Belga

Hij is de ex van Ilse De Meulemeester, ging uit de bocht met zijn Bentley, vliegt soms rond met een heli en heeft nu zijn corruptieproces weggekocht. En sinds kort deelt hij de lakens met Caroline Bécu, een 17 jaar jonger topmodel. Die Glenn Janssens (40), Keizer van de Wegwijzer, dat moet écht wel een schurk zijn, nee? ­

We zaten op hem te wachten in het ontvangstlokaal van de Group Janssens op het industriepark in Lokeren. Regen tikte tegen de ruiten. "Vroeger was hij stipt", zei de medewerker. "Vergat nooit iets, kwam nooit te laat. Nu zijn we 'm af en toe kwijt. Opeens is hij de deur uit. Wat gaan rondrijden. Zomaar."

Dat was zeven jaar geleden. Glenn Janssens was net vrijgelaten na 45 dagen in de gevangenis van Dendermonde. Het vrat aan hem, hij had het ervaren als een fysieke marteling. En dan waren er ook nog de boekjes, die hem nu koppelden aan Phaedra Hoste. Er was hem aangeraden om dat vooral niet te doen, maar hij was zichzelf toch gaan googe­len. "Niet te geloven. Duizenden, wat zeg ik, miljoenen hits. Ik ben het grootste crapuul ooit."

Tegenwoordig, suggereerde de medewerker, zijn er bedrijven die modules aanbieden om zoekmachines als Google te verstoren. "Dat kost wat geld, maar zo kun je alle negatieve berichten over jezelf laten verwijderen of wegduwen." Hij keek verrukt. Dat leek hem wat, dat hele internet gewoon kopen. Het leek hem in elk geval realistischer dan uitgelegd te krijgen hoe de verkeersbordenbranche in elkaar zit.

Criminele organisatie

Caroline Bécu (24) postte de foto van hem en haar op Instagram. Precies een dag nadat in de krant stond dat hij met elf andere verdachten zijn proces had afgekocht. Op clint.be postte iemand: 'Moh nee mama, ik ben geen hoer, ik val enkel op oudere criminelen met veel geld'.

Op de website van N-VA Lichtervelde: 'Op de foto probeert ze er zo loops mogelijk uit te zien en dat is haar goed gelukt, moeten we toegeven'. Over Glenn Janssens zelf stond er: 'Je komt in een situatie waar zo'n kerel met een deel(tje?) van zijn frauduleus vermogen zijn vervolging kan afkopen'.

In 2007 leek de zaak-Janssens iets immens. Tientallen huiszoekingen en verhoren. Op een gegeven ogenblik zaten vier zaakvoerders van signalisatiebedrijven in de cel. In Mechelen werd schepen Leo Stevens gearresteerd. Bij het parket in Dendermonde bleef het dag na dag betichtingen regenen: corruptie, fraude, valsheid in geschrifte, oplichting, lidmaatschap van een criminele organisatie. Maar vorige week zat er welgeteld één man in de beklaagdenbank. Alle andere verdachten hadden een schikking geregeld met het parket. Alleen hij zat daar, de oude Leo Stevens. Bijna twintig jaar lang was hij in Mechelen schepen geweest voor de CD&V. Met het oog op de verkiezingen van 2006 had hij de overstap gemaakt naar de stadslijst van Bart Somers. Hij had bij drukkerij Coloma 7.000 affiches op A3-formaat laten drukken. Die factuur, 2.000 euro, was nog niet betaald toen hij op een dag ging lunchen met Wim Verschueren, de vertegenwoordiger van Group Janssens met wie de stad Mechelen net twee meerjarencontacten had beklonken.

Een verkeersbord valt niet te vergelijken met een strijkijzer of een paraplu. Een verkeersbord heeft in elk land andere vormen, formaten en kleuren. De handel situeert zich in een gesloten economie met kleine, lokale bedrijfjes. De jonge Glenn Janssens was in 1995 als economiestudent voorbestemd om ooit in de zaak van zijn vader en zijn twee ooms te komen. Een diagnose van MS bij zijn vader zette zijn wereld op z'n kop. Hij werkte zich door de balansen, rook een opportuniteit en ging geld lenen bij de bank. Hij kocht zijn ooms uit en ging het bedrijf besturen volgens de concepten van nu. Glenn Janssens: "Ik kwam terecht in een sector met oudere mensen, kleine familiebedrijfjes. Ik nam de ene na de andere over, verkocht stock en bedrijfspand, betaalde een deel van de lening op korte termijn af en vergrootte mijn omzet."

null Beeld Belga
Beeld Belga

'Ne keer goe gaan eten'

Aangejaagd door een torenhoge leninglast produceerde Group Janssens verkeersborden op steeds grotere schaal, en dus ook veel goedkoper. Hij boekte jaar na jaar 10 procent winst op omzet en controleert vandaag ruim 60 procent van de hele Belgische signalisatiebranche. Wim Verschueren kwam in de zaak als gevolg van een overname in 2003. Verschueren stond bekend als de bordenverkoper met het grootste adresboekje van Vlaanderen. Hij kende in elke gemeente het hoofd van de aankoopdienst bij z'n voornaam en huldigde de traditie om na het beklinken van een contract "ne keer goe te gaan eten".

In het geval van Leo Stevens was dat bij Villa Franck in Rijmenam. En dan vroeg Verschueren, ergens tussen koffie en digestief: "En, alles goed met u?" Waarop Leo Stevens een stilte liet vallen. Wat hij bij het breken met zijn partij, CD&V, niet had voorzien was dat drukkers zo duur zijn. Glenn Janssens, in 2007: "We hadden nooit die verkiezingsfolder mogen betalen. De vraag is niet van bij ons gekomen, het was niet mijn idee. Die betaling is verricht nadat het contract was getekend. Voor ons zat het in de sfeer van relatiegeschenken. De factuur is zonder geheimdoenerij naar Group Janssens gestuurd, wij hebben ze betaald. Maar het was fout, en we zullen de gevolgen dragen."

In deze rechtszaak waren er vijftien partijen. Er was het openbaar ministerie, er was Leo Stevens, er waren twaalf actoren uit de verkeersbordenbusiness en er was de stad Mechelen, die zich burgerlijke partij had gesteld. Want áls er was gefraudeerd, dan was de Mechelse stadskas daar meer dan vermoedelijk slachtoffer van geworden.

Veel of niet veel ?

Hoeveel Janssens en de elf andere partijen hebben betaald om onder hun proces uit te komen, weten we niet. Veel of niet veel? Van slechts één dading - veruit de belangrijkste - kennen we de details. Want in Mechelen kreeg sp.a-oppositielid Johan De Vleeshouwer de tekst onder ogen. Het is de dading tussen Group Janssens en de stad Mechelen. Zijn gegevens, geopenbaard in de gemeenteraad, laten toe een beeld te vormen van de omvang van de fraude en hoe beide partijen elkaar wisten te vinden. Behalve de 2.000 euro voor Stevens, betaalde Group Janssens ook een vliegticket Brussel - New York voor stadsambtenaar Ivo V.H. Ook deze man was voorgesteld om "eens te gaan eten", maar hij was niet zo'n foodie en had gevraagd of hij niet in de plaats een vliegticket naar New York (500 euro) kon krijgen. Hij miste zijn zoon, die daar studeerde.

Het akkoord laat zien:

1. Group Janssens betaalt Mechelen 60.000 euro en Mechelen trekt zich terug als burgerlijke partij.

2. Group Janssens schrijft de komende twee jaar tijdelijk niet meer in op aanbestedingen van de stad Mechelen.

3. Beide partijen verbinden zich ertoe om geen ruchtbaarheid te geven aan deze overeenkomst.

Het enige wat we verder zeker weten, is dat de deal in de gemeenteraad is verdedigd door schepen Marc Hendrickx (N-VA), die meegaf dat de stad in deze sinds 2007 ruim 32.000 euro heeft uitgegeven aan advocaten en nog niet alle honoraria zijn gefactureerd: "Ik heb geadviseerd om eieren voor ons geld te kiezen. We sluiten dit dossier, betalen de advocaten en zijn zeker van onze centen. Het werd tijd om deze zaak op te kuisen."

Na het losbarsten van de zaak-Janssens onderwierpen tientallen Vlaamse gemeenten hun contracten met de Group Janssens aan een audit. Er is geen enkele onregelmatigheid ontdekt. Meer dan acht jaar onderzoek, meerdere arrestaties en tientallen ondervraging hebben geresulteerd in de ontdekking van een drukkersfactuur en een ticket naar New York. 2.500 euro. En iemand die deze week op sociale media onder een foto van Caroline Bécu schreef: 'Ik word ook bandiet'. Het strafonderzoek bracht verder nog aan het licht dat de Mechelse aannemer Johan Willemen schepen Stevens 9.000 euro had toegestopt, maar hij werd niet vervolgd. Iemand had Glenn Janssen gezegd dat zoiets in Vlaanderen niet wordt gepikt, rondrijden met een Porsche, het luchtruim doorklieven met een heli. En zeker niet met een ex-Miss België aan je zijde. Dat je wel tien paarden mag hebben, maar dat je die aan het oog van de buren moet onttrekken, met een haag ­achter je villa.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234