Zondag 28/02/2021

Politiek

Wat heeft deze regering nu echt gerealiseerd?

De regering-Michel I bij haar aantreden in oktober 2014. Selfie-nemer van dienst is trouwens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Beeld belga
De regering-Michel I bij haar aantreden in oktober 2014. Selfie-nemer van dienst is trouwens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).Beeld belga

Het regeerakkoord is de Bijbel van elke regering. Een jaar voor de federale verkiezingen is het hoog tijd om de realisaties van Michel I te vergelijken met de oorspronkelijke geloftes, neergeschreven op 230 pagina's. Uit die analyse blijkt dat de regering, hoewel ze volgens de grootste coalitiepartner haar 'dash' kwijt is, de boeken nog lang niet dicht kan doen. Vandaag: de veiligheidsdepartementen.

Deze week leest u in deze krant in vier afleveringen wat de federale regering, exact een jaar voor de verkiezingen, al verwezenlijkt heeft van haar regeerakkoord. Wars van de perceptie biedt de reeks een heldere analyse, paragraaf per paragraaf, van de intentieverklaring van 230 pagina's van deze centrumrechtse coalitie.

Uit de vergelijking tussen de doelstellingen en de realisaties van Michel I blijkt dat deze ploeg al veel werk verzet heeft, maar dat nog enkele essentiële werven onafgewerkt zijn en nog veel plannen op de tekentafel liggen. Door de nakende verkiezingsstrijd is het helemaal niet zeker of die allemaal nog uitgevoerd zullen kunnen worden in de komende maanden.

Legende bij de afbeeldingen

Groen: gerealiseerd

Geel: nog bezig

Rood: niet gerealiseerd

Asiel & Migratie: Snelle crisismanager, trage hervomer

Klik op icoontje fototoestel om de afbeeldingen te vergroten.

Checklist verwezenlijkingen regering voor Asiel & Migratie. Klik op het icoon van het fototoestel om de afbeelding te vergroten. Beeld De Morgen
Checklist verwezenlijkingen regering voor Asiel & Migratie. Klik op het icoon van het fototoestel om de afbeelding te vergroten.Beeld De Morgen

Uit het regeerakkoord: "De acute opvangcrisis is voorbij. Gelet op de internationale conflicten is een toename van asielzoekers wel niet ondenkbeeldig."

In de praktijkDe bovenstaande zin bewijst dat een regeerakkoord er zwaar naast kan zitten. Bij de start van de legislatuur ging Michel I er nog van uit dat de opvangcrisis bedwongen was. De realiteit haalde de regering snel in: bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA) kreeg te maken met de grootste asielcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Vriend en vijand moeten erkennen dat hij zich in die maanden ontpopte tot een verdienstelijk crisismanager. Nooit moesten asielzoekers in morsige hotels verblijven, wat onder zijn voorgangster Maggie De Block (Open Vld) wel gebeurde.

Uit het regeerakkoord: "Met het oog op een betere leesbaarheid en gelet op de talrijke wijzigingen zal de wetgeving voor asiel en migratie in een Wetboek Migratie komen."

In de praktijk: Bij zijn aanstelling wilde Francken vooral werk maken van een vereenvoudiging van het migratiewetboek. Nu is dat wetboek een rommeltje: zelfs een expert raakt de weg kwijt tussen alle artikels bis, tris en quater van het vreemdelingenrecht. Voorlopig raakte het kabinet wel nog niet verder dan het technisch uitwerken van de nieuwe teksten. Het is dus maar de vraag of Francken de hooggestemde ambitie kan waarmaken.

Veiligheid: IS doorkruist grootse plannen

Checklist verwezenlijkingen regering voor Veiligheid. Klik op het icoon van het fototoestel om de afbeelding te vergroten. Beeld De Morgen
Checklist verwezenlijkingen regering voor Veiligheid. Klik op het icoon van het fototoestel om de afbeelding te vergroten.Beeld De Morgen

Uit het regeerakkoord: "De regering onderzoekt hoe de samenwerking, de operationele synergie en het samenvoegen van de middelen en infrastructuren van de verscheidene inlichtingen- en veiligheidsdiensten verhoogd kunnen worden."

In de praktijk: Het onderzoek naar de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 wijst uit dat de Belgische politie- en inlichtingendiensten te weinig en te traag informatie met elkaar uitwisselen. Er zijn sindsdien verschillende overlegorganen opgericht, waardoor het parket, de federale en de lokale politie vaker met elkaar samenzitten over de probleemdossiers.

Uit het regeerakkoord: "De minister van Binnenlandse Zaken Jambon zal de nodige maatregelen nemen om de politieagenten opnieuw op hun essentiële taken te richten en hen te bevrijden van bepaalde administratieve en operationele taken."

In de praktijk: In december 2015 krijgt minister Jambon groen licht voor zijn plan om op termijn meer dan 2.500 extra politiemensen op het terrein te brengen. Tot op vandaag gelooft geen enkele politievakbond dat dat een geloofwaardig getal is.

Uit het regeerakkoord: "Het vrijwaren van de democratische rechtsstaat en de veiligheid van onze burgers is voor de regering een absolute prioriteit. Vandaag staat dit onder druk door een groeiende dreiging van radicalisering en terrorisme."

In de praktijk: Slechts 4 van de 230 pagina's van het regeerakkoord wijdde deze regering aanvankelijk aan de radicalisering in ons land. Twee data maken de summiere doelstellingen uit het akkoord totaal ontoereikend: 13 november 2015, de dag dat acht terroristen cafés, restaurants en een concertzaal in het centrum van Parijs aanvielen. En 22 maart 2016, toen in Brussel en Zaventem 35 doden vielen bij terroristische aanslagen. De strijd tegen IS werd sindsdien terecht de hoofdbekommernis van Koen Geens (CD&V) en Jan Jambon (N-VA), de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Met onvoorziene en vaak omstreden wetgeving tot gevolg.

Defensie: Prestigeproject hapert

Checklist verwezenlijkingen regering voor Defensie. Klik op het icoontje van het fototoestel om de afbeelding te vergroten. Beeld De Morgen
Checklist verwezenlijkingen regering voor Defensie. Klik op het icoontje van het fototoestel om de afbeelding te vergroten.Beeld De Morgen

Uit het regeerakkoord: "Investeringen: om internationaal relevant te blijven en om een aantrekkelijke werkgever te blijven, is een belangrijk luik investeringen in de toekomst nodig, zowel op het vlak van grond-, lucht- als marine-component-materieel."

In de praktijk: In juli 2016 keurt de regering een nieuw investeringsplan voor het leger goed. Tussen 2020 en 2030 wordt 9,2 miljard euro geïnvesteerd in nieuw materieel, waaronder 34 nieuwe gevechtsvliegtuigen, 2 fregatten en 6 mijnenjagers. De meeste aanbestedingen lopen. Intussen blijft België – relatief gezien – een van de zwakste bondgenoten van de NAVO.

Uit het regeerakkoord: "Nieuwe gevechtsvliegtuigen: de regering zal een beslissing nemen die België toelaat op lange termijn een capaciteit jachtvliegtuigen te behouden in het licht van de aangekondigde vervanging van de huidige F-16."

In de praktijk: Na wekenlange controverse is de aanbesteding voor de gevechtsvliegtuigen toch de laatste fase ingegaan. De regering wil een beslissing nemen voor de NAVO-top in Brussel deze zomer. De kans is reëel dat dat niet lukt.

Uit het regeerakkoord: "Extra rekruten: re regering zal beslissen over de omvang en de samenstelling van het personeelsbestand van Defensie."

In de praktijk: Om de vele pensioneringen te compenseren, moet het Belgisch leger in de komende vier jaar 7.400 nieuwe militairen ronselen. Het is geleden van de tijd van de militaire dienstplicht dat nog zo veel nieuwe rekruten zijn gezocht.

Morgen deel 2 van Het Rapport van het Regeerakkoord: Justitie, Financiën en Buitenlandse Zaken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234