Zondag 27/09/2020

Regeringsrapport

Wat heeft deze regering nu écht gerealiseerd? (slot)

De regering-Michel I is een feit, selfienemer van dienst is Didier Reynders.Beeld belga

Het regeerakkoord is de Bijbel van elke regering. Een jaar voor de federale verkiezingen is het hoog tijd om de realisaties van Michel I te vergelijken met de oorspronkelijke geloftes, neergeschreven op 230 pagina’s. Uit die analyse blijkt dat de regering, hoewel ze volgens de grootste coalitiepartner haar ‘dash’ kwijt is, de boeken nog lang niet dicht kan doen. 

Administratieve Vereenvoudiging: vereenvoudigen met stille trom

Staatsectretaris Theo Francken (N-VA)  

In het regeerakkoord: De elektronische facturatie zal voor de overheid verplicht worden vanaf 2016.

In de praktijk: Geen kat die het weet, maar staatssecretaris Theo Francken (N-VA) heeft ook administratieve vereenvoudiging in zijn portefeuille. Of de papierberg voor bedrijven met een derde slonk, is niet gemeten, hoewel het regeerakkoord dat wel voorop stelde. Wel heeft de elektronische factuur intussen de papieren rekeningen voorbij gestoken. Voor het eerst zijn er nu meer digitale dan papieren facturen (59 procent versus 41 procent). Alle overheidsopdrachten met een kostprijs hoger dan 135.000 euro moeten eveneens sinds 1 januari van dit jaar via een elektronische factuur gebeuren. 

Francken had dus niet, zoals zijn liberale voorganger Vincent Van Quickenborne (Open Vld), een Kafka-meter aan zijn kabinet hangen die zijn realisaties aanprees, maar hij zette wel wat stapjes vooruit. Die leverden – volgens zijn kabinet – sinds 2014 al een besparing op van 706.604.503 miljoen euro. 

Beeld DM

Ambtenarenzaken: slechts een lightversie van de aanvankelijke ambities

Minister Steven Vandeput (N-VA)

In het regeerakkoord: In de gehele federale overheid wordt het selectief vervangingsbeleid aangehouden en versterkt.

In de praktijk: 750 miljoen euro. Zoveel moest de 'redesign' van de overheid opleveren, en daar zou Steven Vandeput (N-VA) voor zorgen. De redesign – vooral een eufemisme voor besparingen – werd uiteindelijk een mager beestje, helemaal niet de revolutie die N-VA aanvankelijk predikte. Vandeput benadrukt graag zijn eigen verwezenlijkingen: uitzendwerk werd mogelijk bij de overheid, er zijn 8.000 ambtenaren minder en er kwamen gezamenlijke aankopen voor de overheidsdiensten. Wat hij uiteindelijk moest doen van zijn collega's, heeft de Limburger dus gerealiseerd, maar zeker niet meer dan dat.

Beeld DM

Armoedebestrijding, Wetenschapsbeleid en Gelijke Kansen: grote megafoon op kleine bevoegdheden

Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA)

In het regeerakkoord: Het Poolsecretariaat neemt de structuur aan van een ivzw waarbij de verdragsstaten een meerderheidsbelang in het bestuur aanhouden.

In de praktijk: Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) is de tegenpool van haar voorgangster Elke Sleurs (N-VA). Zocht de Gentse gynaecologe vooral de schaduw op, dan gaat Demir vol in beeld staan. Ze slaagt, het moet gezegd, waar Sleurs steken liet vallen. Zo vond ze wel een compromis voor de basis op Antarctica met ontdekkingsreiziger Alain Hubert.

Op gebied van Gelijke Kansen focust ze onder meer op de strijd tegen seksueel geweld, gedwongen huwelijken en genitale verminking. Er kwam een meldcode voor artsen die genitale verminking bij hun patiënten vaststellen. Tegen deze zomer moet er een checklist zijn voor ambtenaren van de burgerlijke stand die gedwongen huwelijken vermoeden.

Wat de Limburgse nog niet in orde bracht – hoewel het sinds 1999 in alle regeerakkoorden staat – is het Mensenrechteninstituut. Elke Sleurs stond dicht bij een oprichting, Demir houdt het erop dat "de gesprekken in een zeer constructieve sfeer verlopen". Aangezien N-VA weinig animo lijkt te hebben voor een nieuwe federale instelling die de mensenrechten controleert – denk aan de aversie tegen het Gelijkekansencentrum Unia – is het hier vooral de vraag of Demir dit instituut wel wil verwezenlijken.

Beeld DM
Beeld DM
Beeld DM

Post, Telecom en Digitale Agenda: veel aandacht voor vernieuwingen die het regeerakkoord negeerde

Minister Alexander De Croo (Open Vld)

In het regeerakkoord: De regering zal aandacht besteden aan het garanderen van een kwaliteitsvolle postdienst, tegen een lagere kostprijs voor de begroting.

In de praktijk: De verschillende contracten tussen afzonderlijke overheidsdepartementen en Bpost worden tegenwoordig gebundeld, wat de kostprijs voor de belastingbetaler effectief doet dalen. De groeiende stapel mails maakt ook dat de berg brieven bij de overheid daalt, wat eveneens de prijs drukt. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) mag dan wel verantwoordelijk zijn voor Bpost en Proximus, minstens even trots is hij op zijn verwezenlijkingen op het departement Digitale Agenda. Een departement dat nagenoeg afwezig is in de meer dan 200 pagina's die het regeerakkoord telt. De Croo maakte dat België een taxshelter kent voor start-ups, met een fiscale aftrek tot 45 procent. We zijn ook het eerste land met een wet over de deeleconomie. Sinds 1 maart 2017 betaalt wie bijklust via een deelplatform (zoals Uber, Deliveroo of Sitterfix) maar 10 procent belastingen. Meerdere deelplatformen zijn echter niet overtuigd van de voordelen van die wet, en blijven erbuiten opereren. 

De wet oogt dus wel fraai, maar een vrij beperkte toepassing. De Croo moet de minister zijn die het meest buiten de lijnen van het regeerakkoord kleurde, net omdat die tekst nauwelijks aandacht besteedde aan de razendsnelle digitalisering.

Beeld DM
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234