Vrijdag 13/12/2019

Straatblog

Wat heeft de literatuur me al opgeleverd? Wat zakgeld en een emmer koud water in mijn nek

Beeld Koen Broos

Maarten Inghels is dichter en schrijver. In oktober 2013 verscheen het reportageboek 'De eenzame uitvaart, 40 verhalen en gedichten bij vergeten levens' over zijn werkzaamheden als coördinator van 'De eenzame uitvaart' in Antwerpen. Hij werkt en woont in het Schipperskwartier.

Ik zat nog geen tien minuten op het zonnige terras van de kekke empanadabar, of ik kreeg een volle emmer ijskoud water van de uitbater over me heen. Met een natte sigaret in mijn mond en een verzopen kuif, voelde ik mijn pak tegen mijn huid krimpen.

De uitbater keek schaapachtig toe hoe ik nadruppelde als een lekke douchekop. Tot overmaat van ramp was het kopje flauwe koffie op het tafeltje voor mij - het was me net gelukt om het al voor de helft binnen te werken - weer kleurloos tot aan de rand gevuld.

Elf maanden geleden wijdde ik hier enkele pixels aan de jonge ondernemer met zijn beginnende horecazaak op de hoek van mijn straat die toen de "nagelnieuwe dampkap van dichtbij aan het inspecteren was. Binnen waren alle klassieke ingrediënten aanwezig: spaanplaten voor de inrichting om de kosten te drukken, tafeltjes uit de kringloopwinkel en een fooienpotje."

Enkele sprankelende zinnen verder fantaseerde ik luidop over zijn nakende faillissement. Niet bepaald flatterend, maar ook geen specifieke beledigingen aan zijn adres aangezien de precedenten in deze straat niet meer te tellen zijn. De broodjessmeerders buitelen nog steeds over elkaar heen. In de afgelopen maanden zijn er weer vier horecazaken bijgekomen met een businessplan op een verfrommeld A-viertje.

Ietwat verfrissender vind ik de nieuwe dierenzaak die zijn groene papegaai die "Kopke krabben" en "Hallo" krast voor drieduizend euro verkoopt. Nog drie stukjes voor De Morgen en ik heb er weer een nieuw speelkameraadje voor mijn katten bij.

"Nu piept de grote schrijver met zijn cynische stukken wel even anders", riep de uitbater met de lege emmer in zijn hand. Cynisch was mijn stukje niet. Alles wat ik schrijf is een gespeelde vorm van waarheid.

"Ik had het warmer en lolliger gevonden als je in het groot op de ruit had geafficheerd dat ik niet meer welkom was", antwoordde ik.

Van mij mogen er wel meer dingen naar mijn hoofd gesmeten worden, maar vijftien liter water over iemand heen kletsen vind ik meer een inferieure clownsact uit het circus.

Maar het is een gebruik dat al langer leeft rond giftige stukjes in de krant. Joyce De Troch kieperde uit wraak om een weinig flatterende column ooit een volle ijsemmer over de betreurde Jan Hoet heen. De kunstpaus had haar een dom wicht genoemd, of toch iets in het verlengde van die waarheid. Zijn kapotte gsm en natte pak kon hij tentoonstellen als relicten van het indrukwekkend staaltje performance art van De Troch.

Ik heb weinig tentoon te stellen.

Ik woon vijftig meter verder en heb daar mijn natte kleren te drogen gelegd. Ik ben op mijn stappen teruggekeerd om de uitbater lachend in de armen te vallen en samen een van zijn empanadas te verorberen. Maar hij en zijn emmer waren verdwenen. Enkel zijn Argentijnse kok stond het aanrecht te poetsen. "I never with people problems. I only work."

In tegenstelling tot Jan Decorte die zijn vaste tafeltje in zijn vaste bar reserveert, wil ik zo incognito mogelijk kunnen schrijven. Dus heb ik een probleem. Of niet. Ik vernam dat de nieuwe eetzaak op de andere hoek van de straat mij graag wil uitnodigen om eens te komen eten, en of er dan enkele positieve zinnen op papier kunnen. Ik ben geen restaurantrecencent, maar een bord warm eten sla ik niet af.

Want wat heeft de literatuur me al opgeleverd? Wat zakgeld en een emmer koud water in mijn nek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234