Zaterdag 15/05/2021

Standpunt

Wat heeft de Broeders van Liefde 'bezield' om plots toch in de vooruitgang mee te stappen?

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Toen hij twee jaar geleden een interview gaf in de reeks 'Het monster van de macht' in deze krant, klonk broeder René Stockman, hoofd van de internationale congregatie Broeders van Liefde nog onverzettelijk over euthanasie.

“Mijn verzet tegen euthanasie gaat over een fundamenteel eerbied voor het leven. We moeten alle leven eerbiedigen”, sprak hij. “Wij zijn niet de eigenaars van ons leven.”

Die onverzettelijkheid is gebleven, zo schijnt het. Toch staat er bijzonder veel te veranderen. De organisatie waaraan broeder Stockman leiding geeft, zal in haar Belgische zorginstellingen voortaan toestaan dat patiënten euthanasie verleend kan worden, zelfs na niet-terminaal, psychisch leiden. Tegen de wil van Stockman in, maar dat persoonlijke verzet is voortaan louter symbolisch.

Respect en nuance

Superlatieven passen slecht in een betoog over euthanasie. Het blijft per slot van rekening altijd over de beëindiging van een mensenleven gaan, na terminaal of uitzichtloos lijden. De praktijk van euthanasie verdraagt enkel respect en nuance.

Toch mag gezegd worden dat de verrassende beslissing van de Broeders van Liefde een fenomenale vooruitgang is. De Broeders staan in voor een van de grootste welzijnsorganisaties van het land. De officiële weigering vanwege de organisatie om euthanasie toe te staan in de eigen instellingen was al lang een ernstig obstakel bij de correcte toepassing van de wet.

Natuurlijk hebben burgers het recht om voor zichzelf te beslissen euthanasie niet te willen toepassen of aanvragen. Maar al sinds anderhalf decennium voorziet de wet in de mogelijkheid om medewerking aan een waardig levenseinde, in een goed geregeld en gecontroleerd kader, niet langer strafbaar te stellen. Dat is maatschappelijke vooruitgang, overigens gesteund door een zeer brede consensus in de samenleving, over de levensbeschouwelijke grenzen heen.

Aggiornamento

Wat heeft de Broeders van Liefde 'bezield' om plots toch in die vooruitgang mee te stappen? De Heilige Geest? Toch niet. Al langer viel te horen dat ook in instellingen van de Broeders de praktijk genuanceerder was dan het theoretische verbod liet uitschijnen. Nu kan de schijnheiligheid ophouden. 'Aggiornamento' heet dat in geloofskringen: de theorie wordt geüpdatet. Omdat de wereld nu eenmaal niet stopt met draaien.

Dit is een goede zaak. Het is een goede zaak voor de patiënten, die weten dat zij ook op het ultieme moment hun recht op zelfbeschikking behouden. Het is een goede zaak voor de dokters die niet meer hoeven te schipperen of te verdonkeremanen. En het is een goede zaak voor de instellingen die nu ook op dit punt de blik openen op de wereld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234