Vrijdag 30/10/2020

Recap: De Mol

Wat een heerlijk stel mollenjagers, wat een uitmuntende mol

Lloyd verliest de superproefBeeld rv

Mea culpa: onze originele verdachte gaat heen. Maar aangezien wij de mol niet zijn - écht niet - zetten we jullie liever niet verder op een verkeerd spoor en pakken we het vanaf nu anders aan.

Als deemoedige druiloren, en omdat we zo leergierig zijn, keken we voor de zekerheid nog eens naar de laatste afleveringen van de afgelopen twee seizoenen. Daarin deden Gilles en Eline hun tactiek tot in de puntjes uit de doeken. En uit die tips konden we enkele geboden voor een goede mol destilleren. Even kijken welke punten de huidige kandidaten ter harte namen.

1. Doe je dommer voor dan je bent

"Na aflevering twee zei iedereen al over mij dat ik het kneusje was", liet Eline vorig jaar weten. Wie is er dit seizoen de domme goedzak? Da's natuurlijk exact het profiel van Pascale. Maar in tegenstelling tot bij het begin, maakt ze zich in deze aflevering alweer absoluut niet verdacht, en verdeelt ze haar geitjes braaf over de twee velden. "Ik ben misschien geen quizzer, maar ik weet wel dat de Oost-Kantons niet in West-Vlaanderen liggen", zei Eline. Zal Pascale in de laatste aflevering ook opbiechten dat ze òòk wel weet dat Melania Trump geen actrice is? 

2. Overtuig de andere om voor eigenbelang te gaan

Plottwist: onze meest meedogenloze strijdster Joke kiest voor de eeuwige jachtvelden door haar goed hart te tonen. En dat is trouwens de teneur: wie niet voor zichzelf kiest, gaat onvermijdelijk voor de bijl. Ook de betreurde Jeffrey, Steve en Katrien kwamen zo aan hun einde. Pieter gebruikt als variant op deze strategie het excuus 'ik wil niet het 'kneusje zijn'.

3. Kies een belangrijke plaats en verlies daar nét te veel tijd

Baha en Lloyd zijn hier meesters in. Baha bij de toogproef, door het flesje continu verkeerd aan te pakken. Ook Lloyds eenzame roze geit zorgt voor heel wat verloren minuten. 

4. Wees uitzinnig blij met het spijzen van de pot

Tjah, wij zijn geen toneelrecensent. Lijkt iedereen altijd blij met het geld? Ja. En wie met een tronie tot op zijn enkels rondloopt, heeft misschien ook wel gewoon een slechte dag.

5. Overtuig de andere van het slechte antwoord

Baha! Baha! Baha!

6. Geef het goede antwoord wanneer het geen geld oplevert

Je kan niemand betrappen op het fout beantwoorden van alles - Steve deed nochtans erg zijn best, en die was de mol duidelijk niet. 

Maar bij wie blijven de goede antwoorden uit als het wél uitmaakt? We geven het niet graag toe, maar Pieter maakt zich ook op dit front vreselijk verdacht. De filmproef bij de vorige aflevering was het perfecte voorbeeld.

Maar ook Baha lijdt aan dezelfde kwaal: hij weet de glazen bij de toogproef goed te verdelen, maar probeert Lloyd dan weer de verkeerde kant op te sturen door het geldbriefje verkeerd aan te pakken. Een ook in de vorige aflevering probeerde hij Pascale het verkeerde antwoord aan te smeren. 

Beeld De Mol

7. Ga voor de vrijstelling

Oeps! Alweer Pieter. Zou het? Maar hé, ook Bahador zet zijn geitjes op het droge. 

8. Steel het hart van de groep

Dat hebben we twee jaar geleden vooral bij Gilles gezien. Maar op dit moment blijven we over met vier rasechte simpaticos, dus ook hier: no clue

Als we een volgorde van verdachtheid bepalen volgens de regels van het grote Molboek, belanden we bij: 1. Pieter 2. Baha 3. Lloyd 4. Pascale. Zo’n nattevingerwerk, het doet haast pijn. Maar hé, wij zijn tenslotte journalisten, geen wetenschappers. Ook het leeghouden van de pot is belangrijk, en daarvoor moeten we even naar de opdrachten kijken. 

Toch nog even meegeven: de combinatie blauw en zwart zit overal in het programma verscholen, van de rugzakjes, tot de kleren van Gilles. De kleuren van de Brugse ploeg, misschien? O ja, en kijk zeker eens naar de playlist van Bahador op de Vier-site: daar zit bijna geen enkel nieuw nummer in. Is dat niet wat verdacht, voor een zevenentwintigjarige fan van Avicii en konsoorten? Innige deelneming, trouwens. 

Baha praat tegen de cameraBeeld rv

Gracht van fortuin

Vrouwe Fortuna was alweer enkel de mol goedgezind. Bij het rad raadt iedereen goede letters, behalve Lloyd. Al zijn het Baha en Pieter die ervoor zorgen dat die 150 euro in de min wordt verzilverd. 

Nog vermeldenswaardig: Lloyd kiest jammerlijk een verkeerde letter voor een flinke som. Maar hij stelt ook zelf voor om de joker in te zetten, zodat ze geen tweehonderd euro verliezen. En hij raadt 'gevechtspiloot'. Kijk, door zulke moves blijft Lloyd in ons hart als winnaar en niet als mol. En trouwens: schermgezicht zijn van Vier valt volgens ons nauwelijks te combineren met geneeskundestudies, maar maak dat die Lloyd zelf eens wijs. 

Zien jullie ook dat bord waarop 'schuldig' staat boven de hoofden van Baha en Pieter? En die grote pijl? Die hangt daar niet zomaar, jongens. Van meneer de monteur mochten we duidelijk niet weten wat uiteindelijk het foute ingrediënt in de wrap was. Beste monteur, net zoals wij naar jouw werk kijken, lees jij misschien ook dit stuk dus: bedankt voor de tip.

Vier kalme spelersBeeld rv

Ook opvallend: Baha wil de ‘p’ nog eens proberen, terwijl die al op het scherm staat. Typisch… Gedenk regel vijf uit het Molboek! En niets te maken met de pot, maar wél een prachtig zicht: de YMCA van mama Pascale. She might not have the brains, but she’s got the moves. 

Lloyd staat voor een bijna onmogelijke opdracht bij de superproef. Het enige wat kan helpen, is een dikke scheut hoerengeluk, maar zoals we al zeiden: Fortuna heeft nogal een cynisch gevoel voor humor.  Hoorden jullie ook iets in de verte galmen? Dat waren duizend kletsen tegen Vlaamse voorhoofden. Baha en Pascale moedigen Lloyd aan om deze stommiteit te begaan. Dat komt ervan, als je allemaal mensen met een te goedbetaalde job in De mol steekt: niemand moet dat geld nog hebben. Jongens, toch!

Vieze beestjes

Yes, vieze beesten! En alsnog: het beoordelen van acteerwerk! Oké, we mogen dan zoals eerder gezegd geen theaterrecensent zijn, we vinden wél dat Baha zijn gezichtsspieren uitzonderlijk hard laat werken. Terwijl de rest bij alles kalm blijft, haalt hij zijn neus, wenkbrauwen en algemeen smoelwerk continu op. En hij begint dan ook al érg vroeg met kermen: vooral wanneer de film speelt, lijkt hij al te zuchten nog vòòr de echte viezigheid bij Un chien andalou start. Wat voor ongein Stampertje uithaalt, krijgen we jammer genoeg niet te zien. Maar in onze herinnering kon hij zijn instincten als konijn erg goed de baas. 

Lloyd wil vooral niemand de slang aandoen, maar sméékt om de slang wanneer Baha moet kiezen. Waarom? God mag het weten. En speelt het door aan Pieter. 

In de chaos van de laatste proef raakt onze molmeter in de warBeeld rv

Beeeeeuh

Wisten jullie dat de geit vroeger werd gezien als een duivels dier? Goh, moet toch wel lukken, dat die van Pieter dan net de kaas heeft gegeten. Net nadat de priester trouwens midden in het eten is gaan staan. Moesten zijn geitjes hongerig blijven? Er wordt alweer een gigantische chaos gecreëerd. We kunnen niet echt zien wie saboteert, enkel hoe iedereen zijn geitjes verdeelt. 

Bij de eindmontage mogen we enkel van Pieter weten wie hij verdenkt. En dat lijkt Lloyd te zijn. Is dat omdat hij de mol is? Of omdat Lloyd hem is?  En wij nog denken dat Baha hem die ochtend de Judaskus kwam schenken. Moment om naar uit te kijken: de scheiding van Baha en Lloyd. Maar misschien weet de ene al lang dat de andere de mol is. 

In ieder geval lijkt de liefde bekoeld. 

In tegenstelling tot onze liefde voor De mol. Wat een heerlijk stel mollenvangers, wat een uitmuntende mol. Tot volgende week!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234