Zondag 25/08/2019

Wat doet de Stripgilde?

Midden november kreeg Jef Nys de Stripvos van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde (VOS). Fijn, maar zelfs Nys vroeg zich openlijk af waar de gilde nu in feite voor staat. In de drie jaar dat de gilde bestaat horen we vanuit die hoek slechts één keer per jaar iets wat op een verstomde echo lijkt.

Dubbelzinnig is het minste wat je de Stripvos kunt noemen. Zo luidt het officieel: "Een prijs die we jaarlijks toekennen aan personen (inzet, initiatieven ter bevordering van de Vlaamse strip...) of instellingen (vzw's, stripwinkels, stripfestivals). Alhoewel het niet de bedoeling is om auteurs te huldigen kunnen die ook in aanmerking komen als hun oeuvre, bijdrage, inzet, carrière of ondernemingstalent van enorme betekenis zijn of zijn geweest voor de Vlaamse stripwereld."

De Stripvos is dus niet bedoeld om stripauteurs te huldigen. Vreemd, zeker als je weet dat twee van de drie Vossen naar tekenaars gingen. Marc Sleen was de eerste, Jef Nys de derde en recentste laureaat.

Je zou denken dat zo'n organisatie op democratische wijze beslist over de laureaten. Helaas. Een bestuur van zo'n acht man zalft en slaat. De leden komen twee keer per jaar bijeen. En erger nog, slechts zo'n veertig van de meer dan honderd Vlaamse striptekenaars zijn lid. Je stelt je dan ook vragen over zin en onzin van zo'n gilde. Het risico dat de oude rotten hun eigen intieme kring bewieroken - en gezien de gemiddelde leeftijd van de bestuursleden op de lange duur zichzelf - is groot. Zo'n groepsmasturbatie bevredigt immers amper de niet-bestuursleden.

Toen minister Bert Anciaux jaren geleden stappen ondernam om de stripscene te ondersteunen, bleef de Stripgilde zo goed als afzijdig. Het was Patrick Van Gompel van de Stripgidsdagen in Turnhout, die de kat bel aanbond. Later eisten ook tekenaars Marvano en Steven Dupré in eigen naam een gesprek met de overheid. De Stripgilde zelf ging de discussie niet aan. Geen perscommuniqué, geen stellingname. Niets van dat alles. Idem voor een standpunt over het auteursstatuut. Geen woord hoorden we. De vraag is dus niet of de gilde nut heeft, maar wel of deze gilde optimaal wil en kan functioneren.

En heeft de gilde al eens een gesprek gehad met het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) of andere overheidsinstanties? Worden er jaarverslagen gemaakt? Op de vraag aan huidig voorzitter Daniëls welke stappen de VOS de afgelopen tien jaar naar de overheid heeft gezet inzake betere wetgeving voor striptekenaars, kwam geen antwoord. Hij verwees de vraag door naar zijn secretaris, die op zijn beurt vroeg of we geduld hadden en er vervolgens het zwijgen toe deed. Je zou denken dat een organisatie die alle moeite moet doen om de pers te halen zichzelf wil profileren. Helaas.

Met het VFL werd ondertussen wel een debuutprijs opgezet, maar het reglement daarvan is vaag, onaf en roept meer vragen op dan het beantwoordt. Misschien moet de gilde zichzelf opnieuw uitvinden, moeten de jonge mensen die ze in hun rangen tellen eens flink op tafel slaan, eisen dat hun organisatie voor hun rechten opkomt. Tot meerdere eer en glorie van zichzelf jaarlijks een banket en stripprijs organiseren en onderwijl de pers flemen, is niet langer houdbaar, laat staan geloofwaardig. Ik wacht graag de perscommuniqués af waarin werkelijk initiatieven worden aangekondigd.

Geert De Weyer,

medewerker strips

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden