Maandag 14/10/2019

Verenigde Staten

Wat doen Ivanka Trump en Donald jr. eigenlijk?

Ivanka 'speelt regerinkje' in Zuid-Korea. Beeld anp

In de wereld van Trump lopen macht en geld in elkaar over. Met zoon Donald jr. in India op vastgoedmissie en dochter Ivanka die 'regerinkje speelt' wordt de vraag prangender: waar houdt het zakelijke imperium van de familie op en begint het politieke?

Ivanka Trump was maandag ineens weer gewoon slechts een dochter van een vader. Toen een interviewer van NBC haar in Zuid-Korea vroeg of zij de vrouwen gelooft die Donald Trump van seksuele intimidatie en aanranding beschuldigen, antwoordde ze geprikkeld. "Ik vind dat een nogal ongepaste vraag aan een dochter", zei ze.

Ze vergat even dat ze een officiële adviseur is van de president van de Verenigde Staten. Dat ze juist in die hoedanigheid in Zuid-Korea was. Dat ze leider was van de officiële Amerikaanse regeringsdelegatie die de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen bezocht. En dat ze onder meer vrouwenzaken in haar portefeuille heeft, en in #MeToo-tijden dus ook kan worden gevraagd naar de vrouwenzaken van de president.

Niet de vraag was ongepast, maar de verstrengeling van haar rollen, was de reactie van ethische waakhonden. Zoals iemand tweette: "Ze heeft een baan omdat haar vader de president is. Maar ze wil er geen vragen over beantwoorden omdat de president haar vader is." Volgens CNN is ook stafchef John Kelly geïrriteerd door de verschillende petten van Ivanka, die volgens hem "regerinkje speelt".

Imperium

Het was niet het enige geval van belangenverstrengeling in de familie Trump afgelopen week. Ivanka's broer Donald jr. was op bezoek in India, waar hij enerzijds leurde met nieuw te bouwen Trump-huizen, maar anderzijds ook met (indirecte) toegang tot het Trump Witte Huis. Geld en macht lopen in elkaar over in de wereld van Trump, en voor de geïnteresseerde Indiase elite was het verleidelijk vaag waar het zakelijke Trump-imperium ophoudt en het politieke begint. Als daar al een grens tussen zit.

"Trump is hier, bent u uitgenodigd?", was de vraag die in Indiase kranten in paginagrote advertenties op de voorpagina te lezen was. Rijke Indiërs die graag in een Trump-appartement willen wonen konden zich voor ruim 30.000 euro inschrijven voor een diner en conversatie met Donald jr. Op maandag alleen al stroomde zo 15 miljoen dollar binnen, aldus de verkopende makelaar.

Trump jr. bij de nieuwe Trump-toren in Pune, India. Zijn toespraak over het buitenlandbeleid van de VS ging onder druk niet door. Beeld getty

Het Trump-bedrijf is gebouwd rond het merk Trump, en dat heeft in een land als India alleen maar meer glans gekregen sinds het voorafgegaan wordt door het woord 'president'. Trump staat voor succes, en daar wil je als statusbeluste Indiër graag in wonen. Ook Trumps harde opstelling tegen moslims in het algemeen en Pakistan in het bijzonder maakt hem geliefd onder de hindoestaanse elite.

Dat die presidentiële populariteit voor Trump gunstige commerciële consequenties heeft, is op zich niet problematisch, maar wel als die financiële connectie zijn politieke oordeel beïnvloedt. Durft Trump ook besluiten nemen die minder goed vallen in India, met vijf grote projecten de belangrijkste buitenlandse markt van het familiebedrijf?

Dat rijke Indiërs, vaak verbonden met de Indiase regering, vorige week letterlijk toegang konden kopen tot het Witte Huis, maakt het risico van een (politieke) wederdienst alleen maar groter. "Voor veel Indiërs die het Amerikaanse beleid in de regio willen beïnvloeden, zijn de kosten van een appartement een lage prijs om iemand te belobbyen die zeer dicht bij de Amerikaanse president staat, ver weg van spiedende ogen", zegt Jordan Libowitz van de corruptie-waakhond Citizens for Responsibility and Ethics in Washington tegen The Washington Post.

Extra signaal aan aspirant-kopers was een aangekondigde lezing van Donald jr. over de 'Indo-Pacifische samenwerking', een geliefde pilaar van het buitenlandbeleid van het Witte Huis. "Met de voorgenomen toespraak liet Trump jr. aan de Indiërs zien dat hij in het land was als zakenman én als vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering", schrijft Zeeshan Aleem van Vox. Na protesten uit Amerika werd de lezing geschrapt.

Steunpilaren van zijn politiek

Vorig jaar, vlak voor de inauguratie, zei een advocaat van Trump nog dat de president zaken en politiek scherp zou gaan scheiden. Daar is weinig van terechtgekomen. President Trump promoot voortdurend Trump-spullen zoals zijn vastgoed, waar hij een groot deel van de tijd verblijft; zijn kinderen, die alleen zijn bedrijf zouden moeten leiden, zijn steunpilaren van zijn politiek.

Ook schoonzoon Jared Kushner, een adviseur met zijn eigen vastgoedbelangen (ter waarde van 740 miljoen dollar), zit dicht tegen de corruptie aan: terwijl hij warme banden met China probeerde te smeden, trachtte zijn zus Chinese investeerders te verleiden geld te steken in het Kushner-imperium.

Een nieuwe potentieel netelige testcase voor Trump diende zich gisteren aan in Panama, waar de eigenaar van een Trump-hotel een rechtszaak heeft aangespannen tegen de Trump-organisatie, die het hotel beheert. De eigenaar, Orestes Fintiklis, wil het Trump-management ontslaan omdat de naam Trump in dit deel van de wereld niet tot extra klandizie leidt. De Trump-organisatie weigert, en ontzegde de eigenaar toegang tot delen van zijn hotel. Gisteren leidde dat tot een akkefietje waarbij een bewaker (van de Trump-organisatie) door de politie werd afgevoerd. Wat doet Trump-de-president met een land dat het opneemt tegen Trump-de-ondernemer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234