Vrijdag 07/08/2020

Wat dikbuikige politici en Nederlanders bindt

Gisteren werd in Turnhout het programma gepresenteerd van de dertiende Stripdagen, zowat het grootste stripfestival van Vlaanderen. Centraal staan acht tentoonstellingen, rond onder meer Bronzen Adhemar-laureaat Erik Meynen, Nederlands striptalent en small press. Ooit begonnen de tweejaarlijkse Stripdagen als een kleinschalig project, maar mede dankzij Eric Antonis en Patrick Van Gompel groeiden ze uit tot een bekend en gewaardeerd stripevenement, dat op zo'n 25.000 bezoekers mag rekenen.

Turnhout

Van onze medewerker

Geert De Weyer

Op 11 en 12 december is het weer zover. Dan staat Turnhout geheel in het teken van het stripverhaal. Het middelpunt van deze alweer dertiende Stripdagen is het Cultureel Centrum De Warande, waar ook de uitreiking van de Bronzen Adhemar haar beslag zal krijgen. Opvallendst is de tentoonstelling 'Van Bulletje tot Wentelteefje', een fikse wandeling door de Nederlandse stripgeschiedenis. Curator en de Volkskrant-striprecensent Joost Pollman hing de overzichtstentoonstelling op aan de diverse striptijdschriften; strips worden traditiegetrouw namelijk eerst in dag- en weekbladen gepubliceerd alvorens in albumvorm te verschijnen.

Pollman begint zijn overzicht vanaf de jaren twintig, bij voorlopers van het klassieke beeldverhaal zoals Jan Linse, Jan Feith en George Van Raemdonck (Bulletje en Boonestaak). Na de tijdschriften komen eerst de krantenstrips (Heinz, Sigmund) en daarna de beeldromans en de zogenaamde lilliputboekjes aan bod. Uiteraard is er ook heel wat ruimte vrijgemaakt voor Eric de Noorman (Hans G. Kresse) en Tom Poes (Maarten Toonder). Ruime aandacht krijgen ook de tijdschriften Sjors (1936), Pep (1962), Wordt vervolgd en de oude small press-uitgaven Vrije Balloen en Tante Leny presenteert, waar onder meer Joost Swarte en Erik Schreurs hun eerste stappen zetten. Geëindigd wordt met (small press-)tijdschriften als Zone 5300 en Gummbah's bedenkelijk kijkende grondeekhoorn.

Interessant moet ook 'Van mannekensbladen tot strip' zijn. Daarin wordt duidelijk dat die kinderprenten in de evolutie van de volkscultuur een belangrijk element waren. De tentoonstelling biedt een overzicht van de immens vele (Turnhoutse) mannekensbladen. Opvallend is ook 'Small Press RIP', een tentoonstelling over het huidige small press-fenomeen, dat door de organisatoren als het grootste Belgische festival van zijn soort gedoopt wordt. De organisatoren menen, overigens niet geheel terecht, dat na de small press-boom van enkele jaren geleden het kaf tussen het koren is verdwenen. "Small press is dood, leve de strip", juichen ze (al wens ik als stripjournalist vraagtekens bij die wel erg subjectieve opmerking te plaatsen).

Op zaterdag 11 december om 20.30 uur mag Erik Meynen de Bronzen Adhemar in ontvangst nemen in De Warande. Die ereprijs, bedoeld om de vaak miskende Vlaamse striptekenaars en scenaristen een hart onder de riem te steken, ging in 1977 voor het eerst naar Hec Leemans en Daniël Jansens voor hun serie Bakelandt. De volgende winnaars waren Kamagurka, Karel Biddeloo, Jean-Pol, Merho en Berck. Vanaf '87 bleek de jury ook oog te hebben voor minder bekende (volwassenen)strips en gingen Erika Raven, Johan De Moor, Jan Bosschaert, Eric Joris, Dirk Stallaert en Ferry met de prijs lopen.

Dit jaar was dus politiek cartoonist Meynen de gelukkige, dankzij zijn (dixit de jury) "rake analyses van het Belgische reilen en zeilen, (...) en de humoristische en vlijmscherpe beeldtaal waarmee hij complexe problemen inzichtelijk maakt voor een groot publiek". Traditiegetrouw krijgt ook hij zijn tentoonstelling. Vooral het boek De jaren van Dehaene, dat vooral bestaat uit paginagags uit P-magazine en cartoons uit Het Laatste Nieuws, staat er centraal, alsook enig ouder werk.

Voorts staat Turnhout bol van de stripbeurzen, een stripatelier, is er in café Ranonkel een overzicht te zien van progressieve en alternatieve week- en maandbladen, worden er unieke uitgaven op de markt gebracht, werd ruimte besteed aan 'Cartoondebuut 1999', met werk van jonge cartoonisten, staat de post er met een stand, vindt de striptop-100 aller tijden plaats, worden er demonstraties van diverse kaartspelen gehouden en zijn er signeersessies.

Info: tel. (014) 44.33.55, (014) 44.33.39 of http://www.surf-inn.be/stripturnhout.

Turnhout presenteert programma dertiende Stripdagen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234