Vrijdag 31/03/2023

AnalyseCoronacijfers

Wat deze situatie anders maakt dan juli: het coronavirus is overal

Archiefbeeld. Beeld DM
Archiefbeeld.Beeld DM

Elke dag krijgen 680 Belgen te horen dat ze besmet zijn met Covid-19 — 42 procent meer dan de week voordien. Gemiddeld belanden ook elke dag 30 Belgen met corona in het ziekenhuis, een stijging van 78 procent. En dat baart zorgen, want die stijging staat los van het toegenomen aantal tests. Elke vergelijking met juli, toen het virus ook opflakkerde, loopt mank. Deze keer is het virus overal.

Jonathan Bernaerts

De curve van het aantal coronabesmettingen klimt nu al meer dan een week telkens hoger. Ook tussen 4 en 10 september is ze gestegen: in die periode werden gemiddeld 680,6 nieuwe gevallen per dag geregistreerd, een stijging van 42 procent met de week voordien.

“Opvallend: de stijgingen doen zich voor in élke provincie, en in élke leeftijdscategorie”, zegt epidemioloog Brecht Devleesschauwer van Sciensano. “In die zin is de huidige situatie totaal anders dan in juli (toen het coronavirus in ons land ook opflakkerde, red.). Toen was er sprake van zeer lokale brandhaarden, zoals in dichtbevolkte wijken in Antwerpen. Daarnaast waren het in juli vooral twintigers die besmet raakten. Dat blijft ook nu de groep met het grootste aantal nieuwe gevallen, maar bij andere leeftijdscategorieën – dus ook kinderen – is het virus eveneens in opmars.”

Terugkeer uit vakantie

“Dat de besmettingscijfers in álle provincies stijgen, is mogelijk te wijten aan het feit dat veel Belgen uit risicolanden zijn teruggekeerd”, legt Devleesschauwer uit. Onder meer grote delen van Spanje en Frankrijk zijn rood gekleurd. “De stijging van de besmettingen bij kinderen doet dan weer vermoeden dat het virus op school begint te circuleren.”

Niet alleen het aantal besmettingen, ook de ziekenhuisopnames zitten al enkele dagen in de lift. Het gemiddelde aantal dagelijkse opnames is tussen 7 en 13 september gestegen naar 30,3, een fikse stijging van 78 procent tegenover de vorige zevendaagse periode. Tussen 7 en 13 september werden 212 door het labo bevestigde coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. 157 anderen mochten in die periode het ziekenhuis verlaten. In totaal werden afgelopen zondag 13 september nog 291 ziekenhuisbedden ingenomen door patiënten met corona, of 30 procent méér dan de zondag voordien. Ook de ingenomen bedden op intensieve zorgen zijn snel geklommen naar 71 (+34 procent).

Devleesschauwer: “De statistieken over de ziekenhuisopnames volgen we altijd — en zéker nu ze stijgen — met argusogen. Het is een belangrijke, robuuste parameter die ons vertelt hoe het zit met het aantal patiënten die symptomen vertonen.”

De stijging van het aantal besmettingen én ziekenhuisopnames baart viroloog Marc Van Ranst zorgen. Hij acht de kans groot dat het aantal besmettingen volgende week tot gemiddeld 1.000 per dag evolueert. “De versnelling die we vandaag zien, is ábsoluut géén goed teken”, zegt hij.

Is een verstrenging van de maatregelen dan aan de orde? “Eerlijk? De maatregelen die er zijn, zijn eigenlijk prima”, zegt Van Ranst. “Het probleem is dat ze in vraag worden gesteld – door experten die open brieven schrijven, door politici die zeggen “dat we met het virus moeten leren leven”... Het gevolg? De corona-moeheid onder de bevolking neemt alsmaar toe. En dat vertaalt zich in de cijfers.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234