Zondag 02/10/2022

Stemwijzer

Wat denken de partijen echt over seks en gender?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Evenveel mannen als vrouwen op de kieslijsten? Voor de N-VA hoeft het niet langer. Het is een van de opvallendste bevindingen van Sensoa, Çavaria en de Vrouwenraad, die voor hun Stemwijzer, die ze vandaag lanceren, hun licht bij de partijen opstaken. Wat vinden de partijen over seks, holebirechten en vrouwenrechten?

Fernand Van Damme

Doe zelf de test: Welke partij past het beste bij uw eigen opvattingen over seks, gender en welzijn?

Over seks

Seksuologe Goedele Liekens mag dan tot de club van de liberalen zijn toegetreden, Open Vld is samen met Vlaams Belang de enige partij die niet wil dat een bezoek aan de seksuoloog wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Dat blijkt uit de Stemwijzer. "De budgetten in de ziekteverzekering zijn helaas beperkt", motiveert Open Vld haar standpunt.

Een seksuoloog consulteren is voorlopig nog geen erkend gezondheidsbezoek, en dat vindt Wim Van de Voorde, beleidsmedewerker bij Sensoa, zonde. "Uit het Sexpert-project van de UGent blijkt dat het aantal seksuele disfuncties bij de Vlamingen toch wel aanzienlijk is: veel mannen ontwikkelen in de loop van hun seksuele leven erectieproblemen, heel wat vrouwen hebben dan weer moeite om nat te worden of hebben pijn bij vaginale seks."

Uit datzelfde Sexpert-onderzoek blijkt dat een minderheid van de Vlamingen professionele hulp zoekt voor die seksuele kwaaltjes. Van de Voorde: "Een van de barrières is dat het beroep van klinisch seksuoloog nog niet erkend is en daardoor niet voor terugbetaling in aanmerking komt. Laat ons hopen dat Open Vld met de komst van Liekens tot inkeer komt."

De partijen hebben nog meer uitgesproken meningen over seksualiteit. Zo vindt Vlaams Belang dat seksualiteit niet tot de kerntaken van de gezondheidszorg behoort. Volgens N-VA moet er dan weer geen aandacht gaan naar 'genot en plezier' in de lessen seksuele voorlichting. "Scholen (én ouders) moeten informeren over risico's en gevaren, over gezonde relaties en respect voor elkaars fysieke integriteit."

Van de Voorde vindt louter inzetten op risicovermijding niet de juiste aanpak. "Hoe vermijd ik een zwangerschap, en hoe krijg ik geen soa's? Die vragen staan nu centraal, de positieve aspecten van seks worden totaal genegeerd. Dat is jammer. We leren onze jongeren toch ook niet gezond en lekker te eten door enkel te wijzen op de gevaren van junkfood?"

Volgens Sensoa maken de partijen er nu een karikatuur van. Praten over genot en plezier betekent communiceren over gezonde verwachtingen binnen een relatie en de vraag of porno realistisch is. "Natuurlijk zouden leerkrachten niet over standjes in de lessen seksuele opvoeding moeten praten."

Gay Pride in Brussel. De partijen vertonen grote verschillen als het over holebirechten gaat. Beeld BELGA
Gay Pride in Brussel. De partijen vertonen grote verschillen als het over holebirechten gaat.Beeld BELGA

Over holebirechten

Homofobie is niet uit onze samenleving verdwenen, integendeel. Vorige maand verklaarde de Hasseltse correctionele rechtbank een duo schuldig aan het opzettelijk toebrengen van slagen aan een man vanwege zijn geaardheid. Het slachtoffer werd ook met een alarmpistool bedreigd.

Maar de Vlaamse politieke partijen verschillen sterk van mening over hoe homofobie bestreden moet worden, blijkt uit de bevraging. Opvallend: N-VA en Vlaams Belang delen hetzelfde standpunt op negen van de veertien stellingen over homorechten. Volgens beide partijen moeten politieagenten geen specifieke opleiding volgen om correct om te gaan met holebi's die het slachtoffer zijn van geweld. Ook vinden ze dat woon-zorgcentra voor ouderen niet verplicht moeten worden om homoseksualiteit met de bewoners bespreekbaar te maken.

"In deze antwoorden zit een vrijblijvendheid die we ons niet kunnen permitteren", vindt Jeroen Borghs van Çavaria, de koepelorganisatie voor holebi's en transgenders in Vlaanderen en Brussel. "De grote debatten over het homohuwelijk zijn dan wel gevoerd, holebi's hebben het soms nog hard te verduren. We kunnen niet louter rekenen op de goodwill van de samenleving, het beleid moet de bestrijding van homofobie verplicht maken: in de leerplannen, bij de politie."

"Alle partijen stappen mee in de Gay Pride en hijsen de regenboogvlag, maar dat is vooral marketing", zegt professor politieke wetenschappen Dave Sinardet (VUB), die de test mee ontwikkelde. "De Stemwijzer kijkt naar concrete beleidsvoorkeuren, en daar zie je toch wel sterke verschillen. Kijk maar naar de standpunten rond het meervoudig ouderschap."

Zo is er de stelling: 'Als een vrouw en een homokoppel samen een kind opvoeden, moeten zij dan alle drie als wettelijke ouder erkend kunnen worden?' N-VA, Vlaams Belang en ook CD&V vinden van niet. De christendemocraten willen wel een 'wettelijke bescherming' creëren voor de zorgouder - bijvoorbeeld de homopartner van de homo-ouder - die mee instaat voor de opvoeding van het kind.

Alle partijen zijn het wel eens over de behandeling van intersekse personen. Als een baby lichamelijk niet duidelijk een jongen of een meisje is, zouden de ouders niét mogen beslissen om er via een operatie een jongen of meisje van te maken.

“Alle partijen stappen mee in de Gay Pride en hijsen de regenboogvlag, maar dat is vooral marketing.” Beeld Wouter Van Vooren
“Alle partijen stappen mee in de Gay Pride en hijsen de regenboogvlag, maar dat is vooral marketing.”Beeld Wouter Van Vooren

Over vrouwenrechten

Zorg ervoor dat de volgende regeringen voor de helft uit vrouwen bestaan. Die ambitie herhaalt Open Vld in de Stemwijzer. N-VA en Vlaams Belang hekelen dergelijke vrouwenquota, blijkt uit dezelfde bevraging. "We gaan gewoon voor de meest geschikte persoon voor de functie", motiveert de partij van Bart De Wever.

De N-VA vindt dat partijen zelf moeten kunnen beslissen hoeveel mannen en vrouwen op hun kieslijsten staan. Zo willen de Vlaams-nationalisten de bestaande wetgeving die een paritaire lijstsamenstelling verplicht de facto terugschroeven. "In een ideale wereld moet dat kunnen", reageert Open Vld. "Helaas leert de praktijk ons dat quota voor vrouwen nog steeds nodig zijn."

Je bent niet noodzakelijk tegen vrouwenrechten omdat je quota afkraakt, zegt politicoloog Sinardet, "maar het gaat wel in tegen een van de klassieke eisen van de feministische beweging".

Toch is het feminisme hot tijdens deze kiescampagne. N-VA probeert met nieuwbakken politici als Assita Kanko, Darya Safai en Pinar Akbas het 'nieuw-Vlaams feminisme' in de kijker te zetten. De sp.a van John Crombez heeft dan weer het grootste aantal vrouwelijke lijsttrekkers: acht vrouwen voeren de lijst aan. En met haar karrenvracht aan vrouwelijke witte konijnen - Goedele Liekens, Sihame El Kaouakibi, Alicja Gescinska en Lynn Wesenbeek - gaat Open Vld er ook prat op dat ze de 'vrouwenpartij' bij uitstek is.

De Stemwijzer nuanceert dat beeld, zegt Sinardet. De liberalen behartigen volgens hem enkel de belangen van vrouwen "zolang dat niet botst met de economische liberale agenda". "Ze zijn bijvoorbeeld tegen praktijktests. Als Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten moet kiezen tussen werkgevers betuttelen of discriminatie, plaatst ze werkgevers op het hoogste schavot."

Open Vld countert. "Praktijktests lossen de oorzaak van discriminatieproblemen niet op. Als dat instrument wordt ingezet, moet het selectief en gericht gebeuren, als eventueel sluitstuk van een beleid rond diversiteit op de werkvloer, binnen een ondernemingsklimaat dat vrouwen gelijke kansen geeft. Dat standpunt staat wat ons betreft dus niet haaks op onze strijd voor meer gelijke rechten voor vrouwen."

Surf naar demorgen.be en doe de Stemwijzer

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234