Zondag 19/09/2021

Opinie

Wat de woede-uitbarsting van een Republikeinse senator ons over de VS leert

Bart Kerremans. Beeld rv
Bart Kerremans.Beeld rv

Bart Kerremans is hoogleraar internationale relaties en Amerikaanse politiek aan de KU Leuven.

De meest opvallende man tijdens de hoorzitting van het Senate Judiciary Committee, donderdag in het Amerikaanse Congres, was eigenlijk niet Brett Kavanaugh, kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Het was Lindsey Graham, Republikeins senator van South Carolina, die met zijn woede-uitbarsting de aandacht trok.

Tijdens de ongemeen felle uithaal riep hij dat de Democraten erop uit waren om "het leven van deze man", Kavanaugh dus, "te vernietigen". De hoorzitting noemde hij "onzin" en "de meest onethische schijnvertoning sinds ik in de politiek zit". Republikeinen die tegen de kandidatuur zouden stemmen "zouden het meest verwerpelijke legitimeren wat ik ooit heb gezien".

Razernij

In de uitval naar de Democratische collega’s hoorde je diepe frustratie en woede, op de rand van razernij. Graham, onlangs nog de tranen verbijtend in zijn ode aan de overleden John McCain, liet op die manier zien hoe de Republikeinen denken over de Kavanaugh-Ford saga. En over Amerika.

Terwijl aan Democratische zijde Christine Blasey Ford – die Kavanaugh van aanranding beschuldigt en daar indrukwekkend over getuigde – als slachtoffer wordt gezien, is dat voor veel Republikeinen Brett Kavanaugh. Zij zien in hem een uitstekende federale rechter met de levensloop van een koorjongen die af en toe – maar voor het overige onschuldig – te diep in het glaasje keek en nu door de Democraten politiek gelyncht wordt om te vermijden dat het Supreme Court voor lange tijd door trouwe conservatieve rechters zou worden gedomineerd. Een zoveelste bewijs dat voor de Democraten alle middelen goed zijn om hun nederlaag tegen Trump te wreken. Alles wat er de laatste weken is misgelopen, zo is de overtuiging, is de schuld van die Democraten en dus zeker niet van Kavanaugh of de Republikeinse leiding in de Senaat.

Er is de Democratische frustratie over de unieke kans die Trump gekregen heeft om twee rechters in het Supreme Court te benoemen: een door het onverwachte overlijden van Antonin Scalia (ondertussen opgevolgd door Neil Gorsuch) en een door de pensioenplannen van de 82-jarige Anthony Kennedy.

Dat uitgerekend de plaats van Kennedy moet worden ingevuld, komt hard aan. Ofschoon Kennedy in het Supreme Court van negen rechters als gematigd conservatief de teerling in twee derde van de gevallen in conservatieve richting deed rollen, stelde hij zich in levensbeschouwelijke vraagstukken (homohuwelijk, abortus) minder conservatief op. Met de komst van Kavanaugh zou daar zeker een einde aan komen. Het Supreme Court zou Amerika nu onverdroten in conservatieve richting sturen. Abortus zou illegaal worden, het stemrecht voor minderheden ondergraven en het homohuwelijk op de helling gezet. Voor elke Democraat een nachtmerrie en voor menig conservatief een droom.

Voor veel Republikeinen lijdt het geen twijfel dat de Democraten het zo zien en dit met alle middelen willen tegengaan. Alles lijkt daarbij toegelaten. De saga rond Ford (en Ramirez en Swetnick) is in hun ogen niets anders dan een verhaal van Democratische activisten – de betrokken vrouwen incluis – die voor niets terugdeinzen, zelfs niet voor regelrechte karaktermoord. En die moord zelf werd plots noodzakelijk toen Kavanaugh na de eerste hoorzittingen definitief op weg leek naar de hoogste Amerikaanse federale rechtbank. Vandaar, zo is de visie, dat Ford werd bovengehaald. Die move moest Kavanaughs aanstelling doen vastlopen tot na de Congres-verkiezingen van 6 november en de Republikeinse meerderheid meteen een belangrijk politiek succes ontnemen. Dus geen verhaal van mededogen met een slachtoffer van seksueel geweld maar wel een vuil politiek spel zonder voorgaande.

Het verhaal van de laatste dagen en van de recente nominaties voor het Supreme Court in het algemeen – denk maar aan de Republikeinse weigering om Obama’s nominatie van Merrick Garland in 2016 zelfs nog maar een hoorzitting te gunnen – is eigenlijk het relaas van een dovemansgesprek geworden waarin politieke tegenstanders elkaar het licht in de ogen niet meer gunnen. Het verhaal van het gepolariseerde Amerika van vandaag, een Amerika dat zichzelf in razend tempo het vermogen aan het afnemen is om zijn eigen problemen op te lossen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234