Maandag 17/05/2021

'Wat de wereld nodig heeft, is een taxshift

Ook Belgische bedrijven hebben constructies opgezet in Bermuda. Dat blijkt uit het onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). De Deense econoom Thomas Tørsløv pleit voor een vennootschapsbelasting in functie van de reële activiteiten.

Na de Swiss Leaks, Lux Leaks en Panama Papers vonden deze week de Paradise Papers hun weg naar de media. De daarin opduikende constructies zijn volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) 'allesbehalve nieuw'. Volgens hem worden ze ook al aangepakt. Iets wat in het verleden niet altijd het geval was, voegt hij er fijntjes aan toe.

In België duiken inmiddels verzekeraar Ageas, het farmabedrijf Janssen Pharmaceutica en het sportmerk Nike op. De bedrijven zouden van een postbus op Bermuda hebben gebruikgemaakt. Ze laten er miljarden naartoe stromen om te genieten van het belastingtarief van 0 procent.

De Deense econoom Thomas Tørsløv (Universiteit Kopenhagen) is niet verrast door de nieuwe stroom aan namen en vennootschappen die opduiken in deze Paradise Papers. "Ze onderstrepen de fundamentele tekortkomingen in de manier waarop we vandaag de bedrijfswinsten belasten."

Hij deed samen met de bekende econoom Gabriel Zucman, van de Universiteit van Berkeley, en de Deen Ludvig Wier onderzoek naar belastingontwijking door multinationals. "Ons onderzoek toont aan dat de gevallen in de Paradise Papers niet ongewoon zijn: meer dan 40 procent van alle multinationale winsten wordt verplaatst naar belastingparadijzen, wat overeenkomt met meer dan 600 miljard euro in 2015."

Race to the bottom

Niet echt verrassend in het onderzoek is de vaststelling dat hoe hoger het tarief van de vennootschapsbelasting is, hoe vaker bedrijven daaraan proberen te ontsnappen. "Maar er is geen reden om aan te nemen dat het verlagen van de belastingtarieven het probleem ooit volledig zal kunnen stoppen", zegt Tørsløv. "Tenzij het belastingtarief zeer dicht bij 0 procent ligt. Omdat belastingparadijzen vaak helemaal geen belasting heffen op winst, zullen sommige bedrijven hun winsten toch naar dergelijke plekken verplaatsen, zolang er elders belasting op wordt geheven."

De race to the bottom die we vandaag in Europa zien, waarbij de lidstaten elkaar de loef pogen af te steken met het laagste tarief, in de hoop multinationals te lokken of te houden, is dus een maat voor niets? "Dat is inderdaad niet het antwoord. We concurreren met een percentage van 0 procent."

Toch ziet Tørsløv het niet zo somber in, en zijn er wel degelijk oplossingen mogelijk. Net als zijn collega Zucman pleit hij voor een wereldomvattende oplossing waar, naast een automatische uitwisseling van informatie, ook een mondiale belasting deel van uitmaakt.

"Om multinationale winsten te kunnen belasten, zullen we waarschijnlijk het systeem fundamenteel moeten heroverwegen. Zolang er regels zijn waarbij bedrijven hun belastinggrondslag mogen verdelen op basis van immateriële activa zoals intellectuele eigendom, zullen ze een manier vinden om dat te doen. Dat is net de reden waarom we zien dat grote multinationale ondernemingen bijna al hun winst boeken op kleine Caribische eilanden."

Er zijn verschillende opties om dit te voorkomen zegt Tørsløv, die verwijst naar de Verenigde Staten. "Daar hanteert men een zogenaamde 'formuleregeling' tussen de verschillende staten. Het zijn de staten die bepalen waar de winsten werden gemaakt volgens de activiteit van het bedrijf in elke staat. Dit zou een veel betere optie kunnen zijn dan de bedrijven zelf te laten beslissen waar de belastingen moeten worden betaald."

Tørsløv heeft dan ook een goed oog in wat nu op tafel ligt bij de Europese Commissie. De zogeheten Common Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB). Daarbij zou de bedrijfswinst door middel van een verdeelsleutel (sharing mechanism) over de betrokken lidstaten verdeeld worden. "Dat lijkt enigszins op het Amerikaanse systeem, waarvan we weten dat het relatief goed werkt."

►De grootste verzekeraar van België

►kocht in 2007 een dochterbedrijf in Hongkong dat al linken had met Bermuda en de Maagdeneilanden.

►zou nooit een euro belastingvoordeel via die weg genoten hebben

►zou beslist hebben om de constructie af te bouwen, wat gezien de regulering in Hongkong complex was

►Geneesmiddelengroep, onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson

►In Bermudia via haar bedrijf in Ierland.

►De constructie zou wel mee geleid worden vanuit België

► Amerikaanse sportmerk, met distributiecentrum in Laakdal

►Betaalt via Bermuda amper belastingen in ons land

►Constructie om alle intellectuele eigendomsrechten op Bermuda te plaatsen. Om vervolgens alle andere Nike-bedrijven rechten of royalty's te laten betalen aan die vennootschappen op Bermuda

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234