Donderdag 22/04/2021

Wat de pot schaft

undefined

Rosemarie Verlinden en Nicole Petit zijn twee nomadenkoks die sinds een aantal jaren, onder de naam Fonda, samen koken en culinaire concepten op poten zetten. Vanaf morgen slaat het duo twee maanden lang zijn tenten op bij Table Stories, het lunchrestaurant vlak bij Gent Dampoort. Van vrijdag tot en met zondag serveren ze er een driegangenmenu volgens het principe 'eten wat de pot schaft'. Nicole verloor haar hart aan de Palestijnse en Israëlische keuken en doet regelmatig inspiratie op in de regio. De gerechten van Fonda zijn dan ook gebaseerd op die vele smaken. Maandag is 'restjesdag', waarvoor Rosemarie en Nicole overschotten creatief verwerken. Zo horen we het graag!

fondafonda.be

Dienblad met dubbel gebruik

Eten op een bord serveren is zo passé. Ik mag dan wel graag uit een kom eten, het designerskoppel Muller Van Severen presenteert eten dan weer liever op een kleurrijk dienblad. Met hun nieuwste design Five Circles, ontwierpen Fien en Hannes een collectie van vijf cirkelvormige objecten in hun favoriete contrasterende materialen: polyethyleen en marmer. Het kleurenpalet refereert aan het oorspronkelijke gebruik van polyethyleen. "Het materiaal wordt alleen voor de voedingsindustrie geproduceerd en komt in slechts acht kleuren, één kleur voor elke voedselgroep: rood voor vlees, groen voor groenten, blauw voor vis en ga zo maar door. Het is deze beperkte set van opties die het combineren ervan zo interessant maakt." Het marmer is geschikt voor warme voedingsmiddelen, de polyethyleen voor koude lekkernijen. Het idee achter het ontwerp is om de schijven op tafel te stapelen wanneer ze niet gebruikt worden, om zo - in dezelfde filosofie als de eerder uitgebrachte Cuttingboards - te transformeren tot een kleurrijke sculptuur.

Valerie-objects.com, 433 euro

Koken van kop tot kont

Nel Schellekens doet misschien niet onmiddellijk een belletje rinkelen, insiders uit de culinaire wereld noemen haar niet voor niets 'iconische chef van de Lage Landen'. Al 25 jaar lang kookt Nel vanuit het principe dat je eet wat er van het land komt. Van kop tot kont. Nul procent waste, 100 procent taste.

In haar boek Van kop-tot-kont-chef wordt pas echt duidelijk hoe ver de chef-kok deze filosofie uitwerkt. Zo heet een van haar succesgerechten 'Hart op de tong' en dat mag je gerust letterlijk nemen. Het is een bereiding van runderhart gedrapeerd over rundertong. Ook de 'Kammen- & klotensalade' op basis van hanenkammen en -ballen, laat weinig aan de verbeelding over. Maar laat je vooral niet afschrikken, het boek bevat ook minder 'speciale' gerechten zoals gebakken ricotta of 'oesters voor beginners' (gewikkeld in spek).

Ik kan je alleen maar aanraden om, op termijn, ook met Nels iets gewaagdere creaties je culinaire horizonten te verruimen. Naast recepten, anekdotes en uitgebreide informatie over de ingrediënten die ze gebruikt, geeft Nel concrete tips om zo weinig mogelijk voedsel te verspillen. Bij het gerecht 'gebrande bloemkool' legt ze uit hoe je van de overgebleven bloemkoolstronk en -bladen een hartige soep of saus maakt.

Een inspirerend boek van een vrouw met een heldere visie over lekkere én duurzame voeding.

Van kop-tot-kont-chef, Uitgeverij Terra, 34,99 euro

Terug van weggeweest!

Het nieuws sloeg vorig jaar in als een bom: Camino sluit zijn deuren. Klinkt dramatisch? Niet als je ooit de Vietnamese noedels met traaggegaard buikspek en Thaise basilicum van deze Antwerpse lunchbar at. Glorieus! Het nieuws van een mogelijke heropening verspreidde zich afgelopen zomer dan ook als een lopend vuurtje door de koekenstad. Vorige week trok ik, blij als een kind, naar hun nieuwe locatie aan het Munthof. De noedelsalade staat gelukkig nog altijd op de kaart, samen met enkele nieuwe pareltjes zoals gerookte aubergine met ponzu en thai tea-ijs met pindanoten en karamelsaus.

Muntstraat 4, Antwerpen

Mayonaise mislukt? Klop een eierdooier glad met een handmixer en klop er beetje bij beetje de mislukte mayo door.

Waar eet...

Lander Gyselinck

De drummer en componist won afgelopen december de Vlaamse Cultuurprijs Muziek. Volgende maand ligt zijn nieuwe plaat Nature City met LABtrio in de winkelrekken.

Lander: "Ik hou van de authentieke sfeer bij l'Apéro d'Oc. Wanneer je in Italië of Frankrijk rondreist, kom je hetzelfde soort adresjes tegen. De mensen bij l'Apéro d'Oc hebben een mediterrane attitude als het op eten aankomt. Eenvoudig, maar gemaakt met ingrediënten van de allerbeste kwaliteit. Alles wat je er eet of drinkt, is door de eigenaar zelf uitgekozen en met liefde naar hier gebracht. Ik ben zot van de bouchotmosseltjes, die steevast uitverkocht zijn wanneer je laat op de avond arriveert. Probeer er zeker ook eens een van de artisanale pastis."

Ajuinlei 22, Gent, laperodoc.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234