Zaterdag 28/01/2023

Verkiezingen VS

Wat betekent Republikeinse meerderheid in Congres voor Trump?

Donald Trump, de volgende president van de Verenigde Staten. Beeld Photo News
Donald Trump, de volgende president van de Verenigde Staten.Beeld Photo News

Wanneer Donald Trump zich in januari in het Witte Huis vestigt, zal hij kunnen rekenen op een Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Amerikaanse Congres. Maar zal die Republikeinse steun het voor Trump gemakkelijker maken om zijn gecontesteerde beloftes door te voeren? "Het is helemaal niet zeker dat de alliantie tussen Trump en het Congres solide zal zijn", zegt opiniërend hoofdredacteur van De Morgen Bart Eeckhout.

Jill Casters

De Republikeinen behaalden vannacht een klinkende overwinning. Niet alleen werd hun presidentskandidaat verkozen, ook het Huis van Afgevaardigden en de Senaat blijven voorlopig Republikeins.

Een president wiens partij beide kamers van het Congres beheerst, kan onder normale omstandigheden vrij snel en gemakkelijk zaken gedaan krijgen. Maar geldt dat ook als die president Donald Trump heet?

Voor sommige punten wel, zo zei opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout vanmorgen in een live-interview op de Facebookpagina van De Morgen. "Ik denk dat je er wel mag vanuit gaan dat Obamacare zal teruggeschroefd worden. Daarvoor zal Trump steun krijgen in het Congres, dus die belofte zal hij alvast kunnen houden." De Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden stemden al meer dan vijftig keer om de wet, of delen ervan, te herroepen.

Daarnaast zullen Trump en het Congres volgens Eeckhout proberen "de erfenis van Obama zoveel mogelijk teniet te doen". Een analyse van Reuters somt de punten op waarover Trump het (in grote lijnen) eens is met het Congres: grote belastingverminderingen en plannen om het beleid van Barack Obama rond migratie, arbeidsrechten, het milieu en de klimaatverandering terug te draaien.

Onenigheid

"Maar dat gezegd zijnde valt het nog te bekijken of de eigenzinnige mens die Trump is zich zomaar op één lijn zal kunnen zetten met de Republikeinse partij waarvoor hij is opgekomen maar waarmee hij veel onenigheid had."

Het feit dat zijn partij vanmorgen erg verdeeld op de verkiezingsuitslag heeft gereageerd, is voor Eeckhout mogelijk de voorbode van een gespannen verhouding tussen de president en het Congres. "Het zou wel eens kunnen dat veel van de problemen die de vorige president had met een Congres dat hem niet goedgezind was zich ook voor Trump zullen stellen."

Reuters wijst op de handicaps waarmee Trump in januari het presidentschap aanvat. In het verleden is de zakenmagnaat meermaals van partij veranderd en hij doneerde zowel aan de Democraten als aan de Republikeinen. Hij is niet al te vertrouwd met het Republikeinse establishment in Washington, en met sommige prominente figuren binnen de partij heeft hij al een verzuurde relatie. Zo heeft hij onder andere de herkozen voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan tijdens de campagne meermaals beledigd.

Naast Ryan hield ook Republikeins senator Mitch McConnal Trump tijdens de campagne altijd op een armlengte afstand. In juni zei hij nog dat als Trump verkozen zou worden, hij de standpunten van de partij niet zou kunnen veranderen. Volgens Republikeins strateeg Ron Bonjean doet Trump er goed aan Ryan en McConnell de hand te reiken. "Er is geen keuze voor Ryan en McConnell. Ze zullen ernstige inspanningen moeten doen om met hem samen te werken."

Illegaal

Maar nu al lijkt het zeker dat het water op sommige punten sowieso te diep is. Trumps voorstel om Mexico te laten betalen voor de bouw van een 3.200 kilometer lange muur langs de Amerikaans-Mexicaanse grens is bij veel Republikeinen bijvoorbeeld op scepsis onthaald.

Veel andere voorstellen van Trump waren weinig gedetailleerd. Sommige, zoals het schrappen van handelsovereenkomsten en het spenderen van honderden miljarden dollars aan infrastructuurwerken, zijn niet meteen in lijn met de Republikeinse ideologie, die vrije handel omarmt en afkerig staat tegen al te kwistig spenderen.

Andere voorstellen zijn volgens experten dan weer ronduit illegaal. Zo zou Trump, mocht hij president worden, moslims uit de VS bannen en martelpraktijken toelaten in de strijd tegen terrorisme. "Als Trump zijn grondwettelijke grenzen overschrijdt, zal het Congres proberen zijn macht in te perken", voorspelt John Feehery, gewezen woordvoerder van voormalig Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Dennis Hastert.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234